Iskolai sztrájk

„A püspök kérése egyértelmű”

A szakszervezet szerint jogsértő, hogy az egyház tiltja a pedagógus sztrájkot.

„Kedves Kollégák! Püspök úr a múlt pénteki értekezletünkön részt vett, egyebek mellett arról is szólt, hogy a pedagógus szakszervezetek megkeresték az egyházmegyét. Püspök úr állásfoglalása, kérése egyértelmű: a pedagógusoktól azt kéri, semmilyen munkabeszüntetés, sztrájk kezdeményezésben ne vegyenek részt, ellenkező esetben él eljárási jogával. Ez az állásfoglalás összhangban áll az általam korábban megfogalmazottakkal, kérem, tartsuk be Köszönöm.”

A fenti szöveg állt az egyik pécsi, katolikus egyházmegyei fenntartású iskolában a múlt kedden, az április 15-i, múlt pénteki pedagógus sztrájkkal kapcsolatban kitett igazgatói hirdetményen.

Megkerestük emiatt a hétvégén a Pécsi Egyházmegyét, és azt kértük tőlük, hogy Udvardy György pécsi megyéspüspök nyilatkozzon lapunknak a kifüggesztett írásról. Az egyházmegye válaszul egy rövid közleményt jelentetett meg honlapján, s azt írták, egyebet az ügyről nem kívánnak mondani. A nyilatkozat szerint „Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő oktatási és nevelési intézmények, amint korábban sem vettek részt, úgy a jövőben sem vesznek részt demonstrációkon.

A püspök állásfoglalása törvénysértő, ráadásul demokratikus alapjogot, s sztrájkhoz való jogot is sérti, és korlátozza a munkavállalói jogokat, közölte lapunkkal Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője. Ő volt, aki eljuttatta hozzánk a hirdetményt. Azt mondta,  hétfőn megkeresi az intézmény vezetőjét és a püspököt is, hiszen a törvények és az Alaptörvény az egyházi intézményekre is vonatkozik.

Szeretnék megtudni azt is, hogy a püspök milyen eljárási jogára hivatkozik, mert az is lehetséges, hogy emiatt további lépések megtételére is szükség lesz.

2549111121050119_pecs_szekesegyhaz_02
A pécsi bazilika (Wikipédia)

Egyik kommentelő a püspöki “tévedést” markánsan helyreigazította, abban a tekintetben, hogy amelyik intézményt a FENNTARTÓ belső szabályrendszere működtet, abban – elvileg – a belső szabályokat is meghatározhatja. Csakhogy a nagy népi elbutulásban elsikkadhatott az, hogy az iskolákat (az egyháziakat is, csekélyke kivétellel) az ÁLLAM bácsi (vagyis az adófizetők) finanszírozzák.Tehát az ALAPVETŐ EMBERI JOGOKAT erre a (belső) szabályra hivatkozva nem lehet korlátozni. Csak ismétlés gyanánt az Emberi Jogok…(Ensz 1950) deklarációját mi (Magyarország) is  aláírtuk. “Csak” az van vissza, hogy be is tartsuk állami – egyházi – szinteken egyaránt. Véleményem szerint a sztrájkjog (vagy hasonló bármi, pl a felszólalás, a vélemény – nyilvánítás…stb) csak tükre a mindenkori egyházi/állami rendszernek.

Lássuk a kommentet:

Miklós elvtárs! Beteg vagy vagy csak buta! Szerintem egy nyugger aki …nagyra tartja magát.”Vagy valaki elvtársnő el akarja dönteni,hogy a Szent Mór Katolikus Iskolaközpontban lehet-e hittant oktatni?” Hol van a cikkben erről szó??? Az intézmény tényleges fenntartója az állam, mert dupla pénzt ad az egyháznak. De az állami fenntartású iskolában is JOGA van a dolgozónak sztrájkolni!! De ezt Te is tudod…!

2016. április 17. 18:43 Babos A. (DN)

Forrás: http://www.bama.hu/baranya/kozelet/a-puspok-kerese-egyertelmu-660834

Mondja el a véleményét!