Csipegettem a Weben (azért ez a cölib. már ciki!)

Kérdőjel írta: Pedofil ügyekben frissítik a püspök emlékezetét.

A pécsi püspök tudott arról, hogy az egyházmegyei fő vagyonkezelője homoszexuális partnereinek az egyház vagyonából juttat nagy értékű ajándékokat – állítja egy katolikus pap, aki nyílt levélben sorolta fel azokat a szexuális bűntényeket, amelyekről Mayer Mihály is kapott információkat, de mégsem intézkedett. A pécsi egyházmegye ügyeiben egy – több mint negyven rendbeli – feljelentés alapján már októberben elrendelték a nyomozást, a napokban azonban egy ötszázmillió forintot érő ingatlanegyüttes megszerzése és az állami pénzek visszatartása miatt egyházon belülről is feljelentették a pécsi püspökséget.

A feljelentésben szereplő ügyek átívelik a fél BTK-t.
Pedofília, sikkasztás, tanuk megfélemlítése, megvesztegetés, mindezekre való felbujtás, stb. évek óta közismert volt az egyházmegyében, a bűnösök mégis érinthetetlennek bizonyultak.
Miért ?…..

A püspök úr szelektív memóriája

Úgy ítélem meg, hogy a jelenlegi politikai helyzet alapvetően fenyegeti a felekezetközi hitvédelem korrekt folytatását. Ennek az indokai:

Az egyházak jogállását meg kívánja változtatni a hatalmi politika. Tudomásom szerint ezt az Alkotmány és a hozzá kapcsolódó, az egyházakról szóló törvény módosításával kívánják elérni. A terv az, hogy egyházi státust a minimum 10.000 fővel és legalább 1980-ig visszamenő múlttal rendelkező egyházak kaphassák meg az egyházi jogi státust. Bármi lesz is a vége a döntésnek, úgy látom, ez gondot okoz az Apológiának, és a korrekt hitvédelemnek.Egyrészről azzal, hogy az Alapítvány és a Kutatóközpont által „hitvédett” egyházak egy része megmaradna jogi értelemben vett egyháznak, míg másik része fél-legális helyzetbe kényszerülne. Nem hiszem, hogy hosszú távon kezelhető ez a helyzet. A történelmi egyházak esetleges túlsúlya olyan hangsúlyeltolódásokat okozhat a Kutatóközpont munkájában, amiben én már biztosan nem vagyok partner.

Másrészről azzal, hogy az Alapítvány és Kutatóközpont által kritikának alávett, jelenleg az esetek jó részében jogi egyházi státusú szervezetek egyértelműen elvesztik egyházi státusukat. Ezzel az a furcsa helyzet alakul ki, hogy esetleg a hatalmi nyomás mentén tevékenykedik a Kutatóközpont. Innentől kezdve tényleg védhetetlenné válik az Apológia „eretneküldözése” vád, hiszen hátrányos jogi helyzetű szervezeteket kritizál.

A sajtószabadságról szóló rendelkezések hatalmi megváltoztatása szintén ellehetetleníti a közvetlen munkát. A „kiegyensúlyozott közlés” címszava alá nehezen tudom beilleszteni akárcsak ezt a blogot. Mert mi értelme van egy kritikai oldalnak akkor, ha mindkét felet itt is meg kell jeleníteni? Mi értelme van valamiről egyszerre azt állítani, hogy ellentmond a kereszténységnek – és ugyanakkor azt is, hogy nem mond ellent a neki?? Jelen helyzetben úgy látom, hogy fontosabb azért küzdeni, hogy egy tévtanítást közölni lehessen, mint azért, hogy ezt kritika alá vonhassam! Így ma, a szólás szabadságáért természetes partnereimnek tekintem azokat a szervezeteket is, amelyeket egy alapvetően demokratikus rendszerben a másik oldalon álló kritika alá vonandó vitapartnerként kezelnék.

Milyen politikai viszonyokat képzelek?
A jelenleg rajzolódó nem jó, de akkor milyen politikai viszonyokat képzelek, aminek a keretei között korrekt módon folytatható lenne az általam is művelt felekezetközi hitvédelem? Íme:

Az állam és az egyház teljes és végleges szétválasztása.

Az állam semmilyen mértékben ne támogassa az egyházakat, semmilyen jogcím alatt. Ez különösen azért fontos, mert a jelenlegi helyzet hátterében állítólag az áll, hogy a korlátozásra a „biznisz-egyházak” miatt van szükség. Ezen belül:Szüntessék meg a hitéleti támogatás minden formáját! Így mondják fel a vatikáni megállapodást és az összes történelmi egyházzal alkotott különmegállapodást.

Az egyházakat tartsák el a hívek!

Szüntessék meg a hitéleti képzés államilag támogatott formáját! (Magyarán: a teológiai főiskolák ne kaphassanak semmilyen állami támogatást – vagy hagyják meg a jelenlegi rendszert, és mindenkit lehessen támogatni megfelelő szintű akkreditáció mellett.)

Az 1%-os támogatást vagy szüntessék meg teljesen, vagy hagyják meg a már bejegyzett egyházak és a jelenlegi jogszabályi feltételeknek eleget tevő egyházak támogatását!

Szüntessék meg az összes egyházi karitatív tevékenység támogatását! Csak és kizárólag azok a szervezetek (legyenek akár egyháziak, akár alapítványiak) indíthassanak karitatív és egészségügyi szolgálatokat, ahol az ehhez szükséges tőkét felmutatják! (Vagy hagyják meg a jelenlegi rendszert, és mindenki, korlátozás nélkül hozzájuthasson a támogatáshoz, egyházi jogi státusától függetlenül.)
Szüntessék meg az összes egyházi iskola támogatását! Csak azok az iskolák működhessenek, akik fel tudják mutatni azokat az anyagi és humán erőforrásokat, amelyek alapján működtetni lehet azokat. (Vagy ne tegyenek különbséget az egyházi jogi státust élvező és nem élvező egyházak között!)

Az egyházi iskolákban is ugyanaz a standard tananyag legyen, mint a nem egyházi iskolákban. (Például a fundamentalista evolúció-ellenes irányzat ne kerülhessen be még az egyházi iskolák természettudományos tananyagába sem, mert hátrányt jelent az ott tanuló diákokra nézve.)
Az egyházak felett ne őrködjön az állam! Őrködjenek az állampolgárok – és őrködjenek ők egymás felett! Ez így olcsóbb és hatékonyabb – és igazságosabb. Bűnügyek esetében pedig tegyék meg a megfelelő büntetőjogi feljelentéseket.

A véleménynyilvánítás teljes szabadsága.Az állam semmilyen mértékben ne korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát!

Az állam ne akarjon bíró lenni teológiai kérdésekben. (Hagyja ezt a teológusokra, apologétákra!)

Jogot az általunk kritika alá vont egyházaknak/szervezeteknek is: legyen joguk álláspontjuk kifejtésére, még ha nem kiegyensúlyozott, akkor is!

Dr Smart írta:A colibatus nem a szexualitas visszaszoritasa miatt van, hanem az egyhazi vagyon megorzese volt a cel.
Ez idaig működött mert nem derultek ki azok a dolgok, amik megrengetik az egesz rendszert.
Nehez lesz hozzanyulni az ismert okok miatt, de a valtozas elkerulhetetlen.

A papi cölibátus nemcsak a közvetlen szexuális kilengések és zajos érzelmi konfliktusok elkerülésére van, hanem azért is, hogy teljes lelki-szellemi elmélyülésre és az egyház méltó szolgálatára kényszerítse a papokat.
A cölibátus eltörlését az idősebb papság nem igazán követeli, ezért valóban nehéz lesz a megvalósítása.

Saját volt könyvelője is feljelentette a pécsi püspökséget
* Index/MTI
2011. január 7., péntek 15:47
A Somogy Megyei Főügyészség október óta újabb gazdasági jellegű feljelentés alapján rendelt el nyomozást a pécsi egyházmegye ellen. A Mayer Mihály által vezetett püspökség régi alkalmazottja százmilliós nagyságrendű sikkasztás és számviteli fegyelem megsértése miatt fordult a hatóságokhoz.

Somogy megye folytatja a nyomozást a Pécsi Egyházmegyét érintő, különösen nagy értékre elkövetett csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt indított ügyben – számolt be a Legfőbb Ügyészség döntéséről Fekete Róbert. Somogy Megyei Főügyészség ügyésze arról nem adott tájékoztatást, hogy az újabb feljelentés honnan érkezett.
Az ügyészség névtelen feljelentés alapján október végén rendelte el a nyomozást. Úgy tudjuk, az ügyben újabb, immár névvel vállalt feljelentést a püspökség korábbi könyvelője tette. A volt alkalmazott gyanúja szerint az egyházmegyénél százmilliós sikkasztások történtek.
It nem indokolt az előzetes letartóztatás ? Rablánc… ?

#394104 2011. január 7., péntek 23:09, ebenezer
„Úgy tudjuk, …”
Ennyire én is vagyok óvatos duhaj. Én meg úgy tudom, semmi lopás, semmi vesztegetés, semmi bűn, mindenki meggyónt és hófehér.
Amúgy ha én vagyok a lopó akkor sorban minden tanúságtételre alkalmas papnál meggyónom a dolgot, így gyakorlatilag egy sem tanúskodhat ellenem, hisz gyónási titkot bíróság előtt sem sérthet meg, és nem pofázhat el.
Tehát mindenki tudhat a dolgaimról, sőt, még mint esetleges tanú is ki van lőve.
Ennél szebb a dolog már csak akkor lehet ha pluszban még nem is vagyok katolikus, hanem Krisnás, budhista, luteránus vagy vallástalan.

Előzmény: #394091, Kérdőjel

Lemondott a pécsi püspök
2011. január 19., szerda 12:56
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága közleményben jelentette be, Mayer Mihály lemondott a pécsi egyházmegye vezetéséről. Lemondását a pápa elfogadta.

A katolikus egyházon belül szokatlan lépésre szánta el magát a pécsi püspök: Mayer Mihály lemondott az egyházmegye vezetéséről.

A Püspöki Kar közleményben jelentette be, hogy XVI. Benedek pápa elfogadta Mayer Mihály lemondását a Pécsi Egyházmegye lelkipásztori kormányzásáról. A püspök az Egyházi Törvénykönyv 401. kánon 2. paragrafusára hivatkozott. Az egyházi törvénykönyv vonatkozó része szerint tehát betegség vagy a hivatal betöltését akadályozó „más súlyos ok” áll a lemondás hátterében.
A pápa ezzel egyidejűleg Veres András szombathelyi megyéspüspök urat a Pécsi Egyházmegye sede vacante apostoli kormányzójává nevezte ki.

A katolikus egyház püspökökre vonatkozó szabályai szerint a 70 éves Mayer Mihálynak még öt éve lett volna hivatalában. A püspököknek ugyanis 75. életévük betöltése után kell benyújtani lemondásukat a pápához, aki személyes mérlegelés után dönt, mikor nevezi ki az utódot.A Mayer vezetése alatt álló egyházmegye gazdálkodását és pénzügyeit a rendőrség vizsgálja, miután az elmúlt hónapokban több feljelentés is érkezett a hatóságokhoz. Az első feljelentésről az Index adott hírt [1] október végén. Akkor mintegy 40 rendbeli bejelentés érkezett a rendőrségre, amelyek a gazdasági visszaélések gyanúja mellett felvetették azt is, hogy a püspökségen szexuális visszaélések is történtek.

Tény, hogy a feljelentésben Mayer Mihály mellett szereplő gazdasági vezetőt, Wolf Gyulát az elmúlt hónapokban csendben visszavonták felelős pozícióiból. Mayer regnálása alatt Wolf volt az egyházmegye valódi főnöke, nemcsak a püspökség gazdasági igazgatói posztját töltötte be, hanem ügyvezetője és társtulajdonosa volt az egyházmegye gazdasági ügyeit bonyolító Fény Kft.-nek is. A pécsi botrány kirobbanása óta Wolf kerülte a nyilvánosságot, és elvesztette tisztségeit is, sőt neve eltűnt az egyházmegye papi nyilvántartásából is.

Azt még mindig nem tudom, hogy ha egy Geréb Ágnest előzetesbe lehet helyezni, egy Mayer Mihályt miért is nem ?…

#399241 Ma, 16:03, Qkory

Csalás miatt négy évet kapott egy volt szentesi pap
„Csalás és más bűncselekmények miatt jogerősen négy év börtönbüntetéssel sújtotta csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla Horeftosz Kristófot, a Magyar Ortodox Egyház Szentesi Egyházközségének egykori parókusát, aki jelenleg is szökésben van. ”
Szép példát mutat nyájának a (lelki)pásztor…

Qkory

Hozzászólások: 20203
Csatlakozott: 2008. május 5., hétfő 20:37
E-mail
Vissza a tetejére
#399108 Ma, 7:14, Kérdőjel

Kérdőjel írta:Azt még mindig nem tudom, hogy ha egy Geréb Ágnest előzetesbe lehet helyezni, egy Mayer Mihályt miért is nem ?…
Qkory írta:Mert (még) nem vezetett otthon szülést…

Igaz is, hol van egy otthon szüléshez képest a megvesztegetés, pedofilia és zsarolás…. melyiknél merül fel az összebeszélés, a bűnjelek elrejtésének veszélye…. (na jó a bűnismétlés mindekttőnél előfordulhat).

Előzmény: #399063, Qkory

 

Mondja el a véleményét!