Megfejtették a kóla receptjét

A világ egyik legszigorúbban őrzött titka a Coca-Cola receptje, amelyet az alapítók rendelkezése szerint tilos nyilvánosságra hozni.images

A népszerű üdítőital összetételét lezárt boríték tartalmazza, amelyet egy különlegesen biztonságos atlantai banktrezorban őriznek. A közelmúltban viszont kiszivárgott: állítólag megfejtették a kóla receptjét. Az érintett cég persze megkérdőjelezte, igazat állít-e az a két német tudós, aki hosszan tartó munkával rájött a Coca-Cola titkos összetételére.

Méréseik szerint a kóla nem más, mint 99,5 százalékban szén-dioxiddal dúsított cukros víz. Tíz liter üdítőhöz 8,8 liter víz, 1070 gramm cukor és 90 gramm szén-dioxid szükséges.

Ezt nagyjából eddig is tudni lehetett. A nagy titok azonban abban a fél százaléknyi anyagban rejlik, amelytől az ital barna színét és különleges aromáját kapja. Nos, a német tudósok szerint ez a különleges anyag a következő összetevőkből áll: kokaintól megtisztított kokalevél, továbbá limetta, kávé- és kakaókivonat, mandarinlevél-tinktúra, gyömbér, mimózafa kérge, fahéj, vanília és egy speciális illóolaj.

Hogy a keverék mit és milyen arányban tartalmaz, azt úgymond – büntetőjogi okokból nem hozták nyilvánosságra. Annyit azonban közöltek, hogy egy literhez egy grammnyi aroma szükséges. Ezt az ízesítőt így, a nyilvánosságra került adatok ismeretében nem nehéz elkészítenie annak, aki ilyen feladatokkal hivatásszerűen foglalkozik.
(Merly)
Új Dunántúli Napló 2000. 11. 12.

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?