A magánélet végnapjai gépközelben

És nálunk mikor lesz ehhez hasonló bírósági tárgyalás a magánéletünket figyelő portál ellen? (Dénes Ottó)

48 órás ultimátumot kapott a Facebook, hogy kikapcsolja nyomkövetőit, melyek mindenki után kémkednek

 

 

A belga bíróság megelégelte, hogy a Facebook még azokat az internetezőket is figyeli, akik nem tartoznak a felhasználói közé. A hatóság 48 órát adott arra, hogy a közösségi oldal ezt befejezze, mellé pedig egy olyan büntetési tételt helyezett kilátásba, ami még a Facebook óriási profitja mellett is kimutatható lehet.

A Datr névre keresztelt cookie, azaz online nyomkövető 5 éve képes arra, hogy azokat az internetezőknek is figyelje, akik nem is regisztráltak a Facebookon. Ehhez elég egyszer egy facebookos oldalra kattintaniuk és már be is épül a nyomkövető, amely például méri, hogy hova kattintanak, mennyi időt töltenek az oldalon és milyen más oldalakat látogatnak.

Belgiumban ezt elégelte meg a bíróság és hétfőn arra kötelezte a közösségi oldalt, hogy állítsa le a virtuális kémkedést azoknál a belga embereknél, akik nem a felhasználójuk és ebbe nem egyeztek bele. A BBC szerint a belgák nem csak határozottak, de türelmetlenek is: a Facebook szerdáig kapott erre időt, ha pedig nem tesz eleget az utasításnak, minden egyes nap késlekedésért 250 ezer eurós (78 millió forint) büntetést kell fizetnie.

A Facebook természetesen fellebbez a nem mindennapi ítélet ellen, már csak azért is, mert egy jogerősen elvesztett ilyen per esetén némi esély mutatkozik az EU-szintű eljárás megindítására is.

http://hvg.hu/tudomany/20151110_facebook_nyomkovetes_birosagi_dontes#utm_source=hvg_weekly&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2015_11_11&type-id=HvgWeekly&user-id=BCD9E2BC&utm_content=normal

2015. november 10. Szerző: hvg.hu

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?