A magánélet végnapjai

Mindent tudnak rólad, ha van mobilod

„Normális ember a telefont olyan eszköznek tekinti, mintha a tömött villamoson az öt emberrel arrébb lévő ismerősével fennhangon beszélgetne. Azaz bárki hallhatja. Ha az információ bizalmas, azt kizárólag személyesen kell megbeszélni. A telefon az egy nyilvános eszköz” – olvasható a lehallgatások és helymeghatározások témakörével sűrűn és alaposan foglalkozó internetes fórumbejegyzések egyikében. A romagyilkosok is a mobiljukon buktak meg, és a brutálisan kivégzett Balla Irma fideszes képviselőnő ügyében is a cellainformációk jelenthetik az adu ászt a védelem kezében.

Az elmúlt hetek legnagyobb rendőri sikere a romagyilkosságok elkö­vetőinek elfogása volt. Az információk szerint ebben  leginkább a bűnözők által használt mobilok voltak a hatóságok segítségére, amelyek elárulták tulajdonosuk tartózkodási helyét. Tóth Béla, a Vodafone Zrt. biztonsági igazgatója szerint az elkövetők hiába cserélték ki többször is a SIM- kártyát, a telefonok IMEI száma (International Mobile Equipment Identity Number, nemzetközi mobilkészülék-azonosítószám) alapján lehetővé vált a beazonosításuk. Ezt a kódot a telefon minden bekapcsoláskor, híváskezdeményezéskor és meghatározott időközönként elküldi a közelében lévő adótoronyba, ahol azt rögzítik. A fogadóállomás és a jelet érzékelő további tornyok segítségével – az úgynevezett háromszögelés módszerével – néhány méteres pontossággal meghatározható, hogy hol található a készülék, de ma már ennél fejlettebb technikák is rendelkezésre állnak. A GPS-es mobilok esetében műholdak segítségével is működik a helymeghatározás.
Mindez nem új keletű dolog. 2006-ban a Vodafone vesztett pert saját alkalmazottjaival szemben, akiken az új flottakövető szolgáltatásukat tesztelték, részben azok tudtán kívül. A megfigyelés során folyamatosan figyelemmel kísérték, hogy a telefonok hol tartózkodnak, és ezeket az adatokat rögzítették is. Ez a technológia használható arra, hogy egy munkáltató folyamatosan követni tudja alkalmazottja mozgását munkaidejében, de arra is, hogy egy szülő kiskorú gyermeke hollétéről tájékozódjon, akár annak tudta nélkül is.

Az interneten számos helyen kínálnak különböző programokat, eszközöket megvételre, melyek segítségével nyomon követhető egy telefon pozíciója, felvehető a készülék körül folytatott beszélgetés, vagy épp elolvashatóak a fogadott és elküldött SMS-ek. A legtöbb esetben külföldi honlapokról van szó, ahol egy egyszerű figyelmeztetés szólít fel arra, hogy amennyiben országunkban mindez törvénybe ütköző cselekedet, úgy ne vásároljuk meg a terméket. Az unió nagyüzemben csinálja. Az úgynevezett Echelon program keretei között az angolszász országokban tíz évvel ezelőtt naponta kétmilliárd telefonbeszélgetést rögzítettek, valamint kulcsszavak alapján kereshető is volt az állomány (Minden szót lehallgatnak. Hetek, 2000. március 4.)Természetesen erre nem csak hatóságoknak van lehetőség, ezért egyre több cég, magánember szerez be olyan szoftvereket, amelyek által nehezebbé válik a telefonok által küldött és fogadott jelek befogása, azok lehallgatása, így védve meg üzleti titkaikat. Ezek a legtöbb országban a „legális” eszközök közé tartoznak, és átlagosan 200 dollár körüli összegbe kerülnek. Illegális módszernek minősül viszont, amikor a szoftver „feltörhetetlen” titkosítást alkalmaz, s használója ne csodálkozzon, ha a titkosszolgálatok „ráállnak” a készülékre. Az Egyesült Államokban – felismerve azt, hogy az élelmes vevők hajlamosak kiütni a készüléket és kártyafüggetlenné tenni azt – már a SIM kártya sem távolítható el, egybe van építve a telefonnal, így szolgáltatva folyamatos információkat a készülék (és tulajdonosa) helyzetéről, hívásairól, hasonlóan a háziállatokba ültethető chipekhez.

Magyarország 2004-11 100
Hazánkban az Alkotmány biztosítja a magántitok és a személyes adatok védelmét, amelynek megsértése bűncselekmény. Azonban az állam jogrendjének védelme ezt a jogot felülírja, és ilyenkor van lehetőség arra, hogy titkos megfigyelés keretében például telefonokat hallgassanak le a hatóságok. Ez a Magyar Köztársaság Információs Hivatalának jóváhagyásával, bírói, illetve igazságügy-miniszteri engedéllyel zajlik, és bárki bekerülhet ebbe a körbe, amennyiben olyan személlyel folytat beszélgetést, akit bűncselekmény elkövetésével gyanúsítva engedéllyel hallgatnak le.
Arról, hogy a hazai mobilszolgáltatók rögzítik-e az SMS-ek, telefonhívások tartalmát, több, egymásnak ellentmondó információ is napvilágra került.

Állítólagosan csak a kapcsolat paraméterei kerülnek rögzítésre, azaz ki, mikor, kinek, hol és meddig telefonált, illetve mikor kitől kapott SMS-t. Minderre nyolc évig a számviteli törvény rendelkezései miatt is szükség van. Ezeket az információkat kaphatják meg a hatóságok, de azt is csak egy évre visszamenőleg. Arra azonban nincs lehetőség, hogy bárki magánszemélyként hozzáférhessen ezekhez az adatokhoz. Mindennek ellentmondani látszik az az információ, amely lapunk tudomására jutott, és amely szerint az egyes szolgáltatóknál nemcsak a kapcsolat paraméterei kerülnek rögzítésre ötéves időtar­tamra, de maguk a beszélgetések,SMS-ek is, főleg ha azokban olyan kulcsszavak hangzottak el, mint a „bomba”, „terrortámadás” stb. beolvasás0066
A lehallgatásokon túl a mai telefonok jóval több mindent tudnak, és ezáltal jóval sebezhetőbbekké is teszik tulajdonosaikat. Értesüléseink szerint 2001-ben már használtak olyan szoftvert hazánkban – igaz, még csak kísérletképpen -, melynek alkalmazásával a bekapcsolt telefon környezetében elhangzó beszélgetést kihallgatni, rögzíteni lehetett. Ekkor még a kikapcsolás, illetve az akkumulátor eltávolítása megoldotta a „problémát”. Az eltelt majdnem tíz évben azonban ugrásszerűen fejlődött a technika. Mára már az akkumulátor levételét kiküszöbölő, kézhőtől is órákig működő poloskák mellett maga a telefon is bármilyen külső jel nélkül aktiválható beépített mikrofonná válhat.

A jövő ennél is súlyosabb kérdéseket vet fel. Már létezik olyan alkalmazás, amellyel az utcán sétálva, több internetes szolgáltatás által nyújtott lehetőségeket összekombinálva információt nyerhetünk a velünk szemben magasodó épületről. De néhány éven belül olyan készüléket is vásárolhatunk, amely a szembejövő arcára irányítva a Facebook, Twitter, iwiw és hasonló közösségi portálok, illetve az interneten bárhol megjelenő adatok alapján megmondja az illető nevét, életkorát, foglalkozását, elérhetőségét.  HETEK.HU  Tömösi Ramóna  2009. 09. 11. (XIII/37)

Mondja el a véleményét!