A tojásallergia tünetei

A tej mellett a tojás az egyik leggyakoribb allergén, felnőtteknél is. A többség ugyanis kinövi a tojással kapcsolatos érzékenységét, ám előfordul, hogy tartósan megmarad az allergia.

Az ételallergia tünetei már a szoptatáskor is jelentkezhetnek. Ennek oka, hogy az anya által fogyasztott ételek bizonyos mennyiségben átjutnak az anyatejen keresztül a baba szervezetébe is – mondja Hidvégi Edit gyermek-gasztroenterológus.
A tojást 8 hónapos kor után vezethetjük be a babák étrendjébe. Kezdetben kizárólag friss, jól megfőzött tojás sárgáját készítsünk, majd fokozatosan kaphat tojásfehérjét is – ez allergiára hajlamos gyermekeknél legalább 2-4 hónappal későbbre halasztandó. Ebben az időszakban a tojás fogyasztását követően fellépő bőrviszketés, kipirosodás, bőrkiütés, száj körüli zsibbadás, az arc, a torok duzzadása, légzés nehézsége, hányás, hasmenés, hasi fájdalom esetén kell gondolnunk tojásallergiára.
A tojásra allergiás betegeknél nagyon ritkán a csirkehús fogyasztása után is allergiás tünetek jelentkezhetnek. Az oka a keresztallergia, amelynek hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll. Olyan kicsi a két anyag közötti különbség, hogy sok szervezet, különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra, nem tud különbséget tenni közöttük. Egyes tojásallergiás betegeknél a tyúktoll allergénjének belélegzése is asztmás tünetet, köhögést okozhat.

Fotó: AP / Virginia Mayo
A tojásallergia egyetlen kezelési módja, a tojásmentes diéta betartása, amely sokszor nem is annyira könnyű. Tojásfehérje számos élelmiszerben található, leginkább a pékáruk, a kenyérfélék, a ragufélék, a tésztafélék, a krémtöltelékek és fagylaltok tartalmazzák. Fontos, hogy bevásárláskor mindig olvassuk el az egyes ételek összetevőit is: az albumin, tojáshelyettesítők, tojáslikőr, globulin, lecitin, lizozim, majonéz, ovalbumin, ovovitelin mind tojásfehérje jelenlétére utalnak. Főzés során az ételek sűrítésére tojás helyett használjunk keményítőt, vagy burgonyát. Vásárolhatunk tojáspótló port is. Az ételek lazítására alkalmazható rizs, búzadara, tojásmentes zsemlemorzsa, élesztő, szódabikarbóna.
A gyermekek többsége 3 éves korára kinövi a tojásallergiát. Előfordulhat, hogy ez későbbi életkorra tolódik és az esetek kisebb százalékában ugyan, de a tojásallergia egész élet során megmaradhat.

Főoldal
HVG.HU EGÉSZSÉG 2012. április 03.,

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?