Amerikai hazafiság?

Egy régebbi posztot ismét közzéteszek, mert aktualitása egyre inkább fokozódik, amint a történelemben ismétlődések és „szekrényből kihulló csontvázak” is bőven jöttek elő a múltból. Különös fordulatokkal és meghökkentő újításokkal kezdődött az USA új elnökének közéleti szereplése.(Klímaegyezmény felrúgása…stb). A háborús alapozású „lelkiségre” épülő filozófia elemzésének egy részlete az alábbi írásmű is. (historia@denesotto.hu kommentje)

A neves keresztény teológus kötetnyi tanulmányt írt arról, hogy Jézus tanítását szó szerint kell venni, és szeretetet kell a gonosszal szembeszegezni, nem fegyvert. Bírálója szerint ez a szabadság pusztulását eredményezné.

Hauerwas tétele úgy szól, hogy a háború kétezer éve tilos, ahogy ő fogalmaz: „el van törölve”, mert Krisztusban békével nézhetünk szembe a világ gonoszságaival. Már ez is sok Cohennek, de még hevesebben veti el Hauerwasnak azt az elméletét, amely szerint Amerika valósággal erőszakfüggő társadalom. Cohen ezt túlzónak és sértőnek minősíti.

Hauerwas leírása szerint a háború „Amerika oltára”. Az amerikaiaknak nincs válaszuk a halálra, nem tudnak együtt élni vele. Ha béke van, a piac csábításai ragadják el őket. Mivel azonban az embernek mégis csak szüksége van valamiféle erkölcsi célra, hát a háborúhoz folyamodik. „Szeptember 11-e éppen kapóra jött” – véli a filozófus. Tudniillik a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után Amerika ismét fegyvert ragadhatott ellenségei ellen.

Az amerikai hazafiságnak háborús jellege van: a háború átveszi a krisztusi megváltás szerepét, és erkölcsi áldozatnak látszik.

 

Mondja el a véleményét!