…a rossz munka rosszabbnak számít, mintha……

A mentális egészség szempontjából a rossz munka rosszabbnak számít, mintha nincs munkája valakinek
(Health.com) – Mivel a munkanélküliség még mindig igen magas, azok a munkát keresők, akik már el vannak bátortalanodva a munkalehetőség hiánya miatt, hajlanak rá, hogy elfogadják az első ajánlatot, amit kapnak. Ez ugyan segít kifizetni a számlákat, de más problémákat hozhat a felszínre: Egy új tanulmány azt sugallja, hogy néhány munkakör olyan demoralizáló lehet, hogy valójában a lelki egészség szempontjából rosszabb, mintha valakinek egyáltalán nem volna munkája.
Az eredmények egy új ráncot adnak hozzá a szervezetünk kutatásához, rámutatva, hogy a munkanélküliséghez nagyobb kockázattal kapcsolhatók mentális egészségügyi problémák. Aszerint a tanulmány szerint, ami több mint 7,000 ausztráliai személyt követett nyomon egy hétéves perióduson keresztül, a munkanélküli személyek általánosan nyugodtabbak, boldogabbak voltak, és kevésbé voltak depressziósak vagy aggódóak, miután munkát találtak, de csak akkor, ha az új munkájuk érdekes és 195jól kezelhető volt.

„A munkanélküli állapotból egy szegényes minőségű állásba való elmozdulás nem kecsegtet haszonnal a mentális egészség szempontjából, és valójában sokkal hátrányosabb a lelki egészségre, mintha munka nélkül maradt volna valaki,” nyilatkozta a tanulmány vezetőszerzője, Peter Butterworth, Ph.D., aki tudományos kutatási főmunkatárs Canberrában az Ausztrál Nemzeti Egyetem Mentális Egészségügyi Kutatóközpontjában (Centre for Mental Health Research at the Australian National University).
A tanulmány az Occupational and Environmental Medicine (Foglalkozási és Környezeti Orvostudomány) c. folyóiratban jelent meg.

Butterworth és kollegái az évenkénti felmérés adatait elemezték, amiben a résztvevők leírták a lelkiállapotukat, alkalmazási státuszukat, és – azok, akiknek volt munkája – részleteket a munkafeltételekről, amiket élveztek (vagy nem élveztek, ahogy az eset kívánta). A felmérés válaszadóit megkérdezték, hogy milyen mértékben értenek egyet az ilyen kijelentésekkel, mint „Az én munkám összetett és bonyolult” és „Aggódom a munkám jövője miatt.”

A kutatók négy olyan jellemzőre koncentráltak, amiket szorosan össze lehet kapcsolni a mentális egészséggel: a munka sokrétűsége és kívánalmai, a munka biztonsága, kártérítés, és a munka feletti ellenőrzés (pl. annak szabadsága, hogy eldöntsük, hogyan lenne a legjobb végrehajtani a munkát, inkább, mint utasítgatások alatt).

Azok a munkanélküliek, akik egy jónak mondott munkát találtak, ezeken a területeken lényeges javulásról számoltak be a mentális egészségükben. Ezzel szemben, azok az újonnan alkalmazott emberek, akik úgy érezték, hogy túlterheltek, bizonytalanok a foglalkoztatásukban, alul vannak fizetve és kicsi a döntési mozgásterük, egy drasztikus visszaesést jeleztek a lelki egészségükben. Ezt jelezte, hogy megnövekedtek a depressziós és aggódási tüneteik. Még azok is, akik nem találtak munkát, jobban jártak náluk.

Ez az utolsó felfedezés „meglepő” volt, Butterworth így nyilatkozott. „Ez ellene szól annak a köznapi hiedelemnek, hogy bármilyen munka pszichológiailag előnyére válik annak az egyénnek, aki a munkanélküliség demoralizáló hatása alatt van.”209
Habár bizonyos típusú munkák – mint egy ügyfélszolgálati hívóközpontban végzett munka – sokkal valószínűbben visznek lefelé, a munkakörnyezetnek többnyire nagyobb hatása van a lelki egészségre, mint magának a munkának, tette hozzá Butterworth.

A vezetőknek különösen fontos a munkavállalói jól-lét, mondja Robert Hogan, Ph.D., a Tulsa-i Egyetem pszichológia tanszékének a korábbi elnöke, a személyiség a munkahelyen téma szakértője. „A rossz főnökök mindenkit boldogtalanná tesznek,” mondja Hogan. „A stressz a rossz vezetőktől jön.”
A döntéshozóknak foglalkozniuk kell a munkahelynek a mentális egészségre – nemcsak fizikailag – gyakorolt hatásával jelentette ki Butterworth. „Ahogy nem fogadjuk el többé azokat a munkahelyeket, amelyek fizikai értelemben nem biztonságosak, vagyis a testi egészséget veszélyeztetik, amelyeken a munkavállalók ki vannak téve veszélyes vagy mérgező anyagoknak, ugyanúgy nagyobb hangsúlyt helyezhetnénk arra, hogy biztosítsunk egy pszicho-szociálisan pozitívabb környezetet a munkához.”
Forrás: http://edition.cnn.com/2011/HEALTH/03/14/unemployment.health/?hpt=Sbin (2011.05.20)
Copyright Health Magazine 2010

Mondja el a véleményét!