Optimizmus kell a hosszú élethez

A szakemberek több mint 160 olyan korábbi tanulmányból szűrték le a megszívlelendő tanulságot, amelyek a pozitív gondolkodás és az általános egészségi állapot, valamint az élettartam közötti kapcsolatot vizsgálták. „Szinte sokkolt és határozottan meglepett, amikor megláttam az adatok közötti összefüggéseket” – hangoztatta  Ed Diener, az Illinois Egyetem pszichológia professzora, aki a vizsgálatot vezette. 049

Két hajléktalan ebédje: néhány nyers tojás,örülnek, ha erre futja.A derűs életszemlélet szintjei nagyon különböznek.

Tapasztalatairól beszámolva elmondta: a kutatások „túlnyomó többsége azt a végeredményt húzta alá, hogy a boldogság kapcsolatban áll az egészséggel és a hosszú élettel”, bár akadt néhány olyan tanulmány, amely ennek ellenkezőjét bizonyította.

Az Applied Psychology: Health and Well-Being című folyóirat keddi számában publikált cikk több hosszú távú tanulmányt, valamint tudományos kísérletekről szóló írásokat is vizsgálat alá vett. Ezek között egy ötezer egyetemista életét több mint negyven éven át figyelemmel kísérő tanulmányból kiderült ki, hogy a legpesszimistább diákok rövidebb életűnek bizonyultak. A laboratóriumi kutatások szerint a pozitív kedély csökkentette a stresszhormon szintet, viszont növelte az immunműködést és megerőltetés után segítette a szív működésének helyreállását.

Egy másik tanul048mány szerint stresszes környezetben, például zsúfolt ketrecekben élő állatoknak gyengébbnek bizonyult az immunrendszere, hajlamosabbak voltak a szívbetegségekre, és rövidebb életet éltek, mint a kevésbé zsúfolt körülmények közé került társaik. Diener megjegyezte: miközben manapság elsősorban az elhízásra, a dohányzásra, a táplálkozási szokásokra és a testedzésre koncentrálunk, ha az egészségről van szó, „talán itt lenne az ideje, hogy hozzátegyük a légy boldog és kerüld az állandó idegeskedést és depressziót a listához”.

Mondja el a véleményét!