Angolkór sújtotta a Medicieket Némi kis elmélkedésre okot adó “felfedezés” a középkorból. Ma már tudható azoknak az élettani komponenseknek a fontossága, amiket a csontjaink épülése/építése során feltétlenül be kell(ene) iktatni életünkbe. Ezek rendkívül leegyszerűsített listája egy gyufaskatulyán is elfér. Tehát a következőket jegyezzük meg, ha nem akarunk reneszánsz – uralkodói – kórban megrokkanni. 1./ Elegendő […]
Kategória: Ételreformer
“Családi” étkezések
„Béka nől a hasadba” – sokat hibázunk a családi étkezések alatt A közös étkezéseknek megvan minden családban a maga rituáléja. Egy hazai, anyákat kérdező kutatásból pedig kiderül, nem kopott ki a szokás, viszont számos hibát vétenek a szülők a gyerekek táplálása közben. Nyakleves, hasban növekvő béka, a lassú evők fekete angyala és az a fránya […]
Öt finomság, amitől nagyon csúnyák leszünk
Régi mondás: Minden, ami finom, az vagy bűnös, vagy hizlal. Álláspontom/elveim szerint pl a S-B-P hármasa merőben fölösleges. Egy életet leéltem nélkülük, de nem vettem észre semmi hátrányát az absztinenciának. Dénes Ottó 2013. június 03 Nem elég, hogy egészségtelen, még ráncokat is okoz pár olyan étel és ital, amiről nem is gondoltuk volna. A csokis croissant […]
Aflatoxin volt, van, lesz??
Így kérhetnek támogatást a gazdák az aflatoxin kiszűréséhez Milyen bölcsek a tehenek, kiürítik a mérget! Aztán utána(m) a vízözön, vagy a városi emberek, akik még isznak tejet.(Dénes Ottó) A tej aflatoxin-tartalmának vizsgálatához és az aflatoxinnal szennyezett tej ártalmatlanításához kaphatnak csekély összegű támogatást a tejtermelők, a tejtermelői csoportok és tejfeldolgozók – derül ki a vidékfejlesztési miniszter […]
A magyar termőföld és táplálék minőségromlása
Kommentárom: az alábbi cikk közzétételét nem elsősorban az indította útnak, hogy a táplálék kiegészítőket reklámozzam, de az inkább, mert én magam is kénytelen vagyok néhányat fogyasztani. A lényeg, hogy a HAZAI termékek MIÉRT váltak értéktelenné (bocs, de mondjuk csökkent értékű élelemmé) a piaci/bolti kínálatban.(D.O). Sokan hallottak már arról, hogy a termőtalaj minősége romlott az utóbbi […]
50 érdekesség az emberi testről
Bocs, ha mégsem talált mind az 50.Nehéz lenne ellenőrizni, de azért némelyik nagyon érdekes. (D.O.) 1. Az agy annyi energiával működik, mint egy 10 wattos égő. 2. Az ingerek 170mérföld per óra sebességgel közlekednek az idegpályákon. 3. Az agy használja fel a véráramban keringő oxigén 20%-át. 4. Az arcszőrzet sokkal gyorsabban nő, mint bármely mást […]
Becsapások világszerte a húsételekben?
Lóhús az IKEA-ban: megvan, mit kevertek a húsgolyókba 2013. március 05.,Szerző: hvg.hu Két lengyelországi beszállító cégtől származik az a lóhús, amit az IKEA csehországi üzleteiben árusított húsgolyóiban találtak – írta a Világgazdaság. A pontos elemzések alapján vizsgált lengyel vágóhidak a húsigény 5-10 százalékát fedezték – közölte a VG szerint a húsgolyókat gyártó svéd Dafgard szóvivője, […]
Disznóság a lasagnéban és a lóhús, mint “tiszta” étel
Újabb kínos ételvisszavonás az IKEA-ban 2013. április 06., Szerző: hvg.hu Ezúttal a jávorszarvas-lasagnéról derült ki, hogy nem teljesen az Az IKEA csaknem húszezer adag jávorszarvas-lasagnét hívott vissza az európai áruházakból, jelentette aThe Local lapcsalád svéd kiadása. Mint írták, a lépés oka az volt, hogy az ételben több mint 1 százaléknyi disznóhúst fedeztek fel. A visszavonás […]
Nemdohányzó falu, a hosszú élet oázisa
Bizony, nem csak rossz dolgok történnek Görögországban. Jó dolgok is. Az egyik ilyen jó dolog, egy Kréta-i falunak az az évtizedek óta betartott íratlan törvénye, hogy a lakosok közül senki nem cigarettázik. Pár kilométerre a turistáktól nyüzsgő Gouves-től, festői kis hegyi faluk várják türelemmel az odatévedő kíváncsiakat. Az egyik ilyen kis falunak a neve Skotino, […]
Köles a római birodalomban
Mit ettek a rómaiak? Nem csak az állatok és a nélkülözők ettek kölest az ókori Rómában, a csontokon elvégzett izotópos vizsgálatok egyértelműen bebizonyították, hogy a „madáreleség” gyakorta felbukkant az átlag római asztalán is – olvasható egy frissen megjelent tanulmányban. Korábban Heródest akarják a palesztinok Hogyan látta Kína a Római Birodalmat? Augustus császár egyetlen gyermekének szobrát […]
D-vitamin. Mennyi az annyi?
Egy vitamin-boltban vettem kétféle D-vitaminnak nevezett készítményt. A címkefelirataik szerint az RDA adagoknál is megjelölik az ajánlott napi bevitel mennyiségét. Ma tehát az az előírás (RDA szerint), hogy a felnőtteknek naponta ajánlott un. D-vitamin bevitel napi 1000 NE legyen. Azonban azt is feltünteti a felirat, hogy ez a mennyiség már 500 %-ot tesz ki. A […]
A vízfogyasztásról
Íme, egy kis hasznos információ: Azt tudtam, hogy sok vizet kell innunk, de azt nem, hogy az időzítés is nagyon fontos. A megfelelő időben fogyasztott víz maximalizálja az emberi test működését 2 pohár víz – rögtön felébredés után segíti a belső szervek működését. 1 pohár víz – étkezés előtt 30 perccel elősegíti az emésztést. 1 […]
Alma, a gyümölcsök listavezetője
Egyedül az alma az a fajta gyümölcs, amit más ételekkel is együtt ehetünk, anélkül, hogy erjedés lépne fel. Ezt már az ókorban is tudták róla, ezért is nevezték a gyümölcsök királynőjének. Nagyon könnyen tudjuk tárolni, ha csak kicsit is odafigyelünk rá, akkor eláll addig amíg, a tavaszi friss gyümölcsök megjelennek a piacon. Nagyon jól tárolható, […]
…olyan betegségem még sosem volt!
Ez vicc, de akinek nem inge… Én ugyan teljesen antialkoholista vagyok gyerekségem óta, de a jó viccet értem.(Dénes Ottó) Jó emésztéshez sört iszom, Étvágytalanság esetén fehérbort iszom, ha alacsony a vérnyomásom vörösbort iszom, Magas vérnyomás esetén konyakozok, és ha meg vagyok hűlve, pálinkázok. És mikor iszol vizet? No, olyan betegségem még sosem volt!
Prosztatarákot okozhat a sült krumpli
Az olajban sült ételek, köztük a sült krumpli, a rántott csirke és a fánk rendszeres fogyasztása összefüggésben van a prosztataráknak – különös tekintettel a betegség agresszívebb formáinak – a megnövekedett kockázatával – derült ki egy új tanulmányból. A seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ szakemberei két korábbi vizsgálat adatait vonták elemzés alá. Ezek összesen 1549 prosztatarákkal […]
A banánról
Megjegyzésem: ha ennek fele igaz, akkor is érdekes lehet. A magas KÁLIUM tartalom hasznos lehet a többletvízzel telített szervezetnek a felesleges víz kiválasztásában.(Dénes Ottó) A *banán* harcol a depresszió ellen, okosít, másnaposságot gyógyít, enyhíti a reggeli rosszulléteket és másnaposságot, véd a veserák, a cukorbetegség, a csontritkulás ellen.Meg tudja gyógyítani a szúnyogcsípés viszketését. Ha még […]
Lábgörcs, éjszakai vizelés
Amit én sem tudtam! Megkérdeztem az orvost: miért van az, hogy én – és mások – gyakorta vizelünk az éjszaka folyamán? Válasza: A gravitáció a test vízkészletét az alsó részekben tartja, amíg fent vagy, azaz függőleges a testtartás. Amikor lefekszel és a test alsó részei (lábak és belső szervek) a vesékkel kerülnek egy szintre, ez […]
Gumicukor és vágóhíd
Tényleg ezekből készül a gumicukor? marinov Megosztást érdemel – ajánlja szerényen leleplezőnek szánt pár mondatát az ismeretlen szerző a gumicukrok, virslik és felvágottak készítéséről. “Miből készül a gumicukorka? Vágóhídi csonthulladékból készítik a zselatint, ezért ha ilyen szép színes gumicukorkát, vagy tortazselét látunk, jusson eszünkbe az eredete. De ez nem minden. Az összes töltelékes húsáru (felvágottak, […]
A hosszú élet rejtélye: ezért élnek tíz évvel tovább…
A hosszú élet rejtélye: ezért élnek tíz évvel tovább egy görög szigeten Ikaría lakói még a hagyományos mediterrán étrendhez viszonyítva is sok halat, valamint zöldséget esznek, és viszonylag kevés húst fogyasztanak. A kilencven évnél idősebb szigetlakók esetében tízből hatan még mindig nagyon aktívak fizikailag. Ikariát a közelmúltban az úgynevezett „kék zónák” közé sorolták. Ezen területek […]
Alkohol, öregedés, rák: hogyan függ össze?
Az alkoholfogyasztás, az öregedés és a rák közötti sejtszintű kapcsolatot tárták fel olasz kutatók a telomerek vizsgálatával. A kromoszómák végeit lezáró „védőkupakok”, a telomerek fokozatosan rövidülnek az öregedéssel, valamint a nagy mértékű alkoholfogyasztástól is. Andrea Baccarelli, a Milánói Egyetem munkatársa kutatócsoportjával 59 nagyivó ember DNS-ét elemezte, és 197 olyan személyét, akik különböző mennyiségű, de kevesebb […]