D vitaminhiány és angolkór a Medicieknél

Angolkór sújtotta a Medicieket Némi kis elmélkedésre okot adó “felfedezés” a középkorból. Ma már tudható azoknak az élettani komponenseknek a fontossága, amiket a csontjaink épülése/építése során feltétlenül be kell(ene) iktatni életünkbe. Ezek rendkívül leegyszerűsített listája egy gyufaskatulyán is elfér. Tehát a következőket jegyezzük meg, ha nem akarunk reneszánsz – uralkodói – kórban megrokkanni. 1./ Elegendő […]

Olvass tovább

Öt finomság, amitől nagyon csúnyák leszünk

Régi mondás: Minden, ami finom, az vagy bűnös, vagy hizlal. Álláspontom/elveim szerint pl a S-B-P hármasa merőben fölösleges. Egy életet leéltem nélkülük, de nem vettem észre semmi hátrányát az absztinenciának. Dénes Ottó 2013. június 03 Nem elég, hogy egészségtelen, még ráncokat is okoz pár olyan étel és ital, amiről nem is gondoltuk volna. A csokis croissant […]

Olvass tovább

Aflatoxin volt, van, lesz??

Így kérhetnek támogatást a gazdák az aflatoxin kiszűréséhez Milyen bölcsek a tehenek, kiürítik a mérget! Aztán utána(m) a vízözön, vagy a városi emberek, akik még isznak tejet.(Dénes Ottó) A tej aflatoxin-tartalmának vizsgálatához és az aflatoxinnal szennyezett tej ártalmatlanításához kaphatnak csekély összegű támogatást a tejtermelők, a tejtermelői csoportok és tejfeldolgozók – derül ki a vidékfejlesztési miniszter […]

Olvass tovább

A magyar termőföld és táplálék minőségromlása

Kommentárom: az alábbi cikk közzétételét nem elsősorban az indította útnak, hogy a táplálék kiegészítőket reklámozzam, de az inkább, mert én magam is kénytelen vagyok néhányat fogyasztani. A lényeg, hogy a HAZAI termékek  MIÉRT váltak értéktelenné (bocs, de mondjuk csökkent értékű élelemmé) a piaci/bolti kínálatban.(D.O). Sokan hallottak már arról, hogy a termőtalaj minősége romlott az utóbbi […]

Olvass tovább

Becsapások világszerte a húsételekben?

Lóhús az IKEA-ban: megvan, mit kevertek a húsgolyókba 2013. március 05.,Szerző: hvg.hu Két lengyelországi beszállító cégtől származik az a lóhús, amit az IKEA csehországi üzleteiben árusított húsgolyóiban találtak – írta a Világgazdaság. A pontos elemzések alapján vizsgált lengyel vágóhidak a húsigény 5-10 százalékát fedezték – közölte a VG szerint a húsgolyókat gyártó svéd Dafgard szóvivője, […]

Olvass tovább

Disznóság a lasagnéban és a lóhús, mint “tiszta” étel

Újabb kínos ételvisszavonás az IKEA-ban 2013. április 06.,  Szerző: hvg.hu Ezúttal a jávorszarvas-lasagnéról derült ki, hogy nem teljesen az Az IKEA csaknem húszezer adag jávorszarvas-lasagnét hívott vissza az európai áruházakból, jelentette aThe Local lapcsalád svéd kiadása. Mint írták, a lépés oka az volt, hogy az ételben több mint 1 százaléknyi disznóhúst fedeztek fel. A visszavonás […]

Olvass tovább

Nemdohányzó falu, a hosszú élet oázisa

Bizony, nem csak rossz dolgok történnek Görögországban. Jó dolgok is. Az egyik ilyen jó dolog, egy Kréta-i falunak az az évtizedek óta betartott íratlan törvénye, hogy a lakosok közül senki nem cigarettázik. Pár kilométerre a turistáktól nyüzsgő Gouves-től, festői kis hegyi faluk várják türelemmel az odatévedő kíváncsiakat. Az egyik ilyen kis falunak a neve Skotino, […]

Olvass tovább

Köles a római birodalomban

Mit ettek a rómaiak? Nem csak az állatok és a nélkülözők ettek kölest az ókori Rómában, a csontokon elvégzett izotópos vizsgálatok egyértelműen bebizonyították, hogy a „madáreleség” gyakorta felbukkant az átlag római asztalán is – olvasható egy frissen megjelent tanulmányban. Korábban Heródest akarják a palesztinok Hogyan látta Kína a Római Birodalmat? Augustus császár egyetlen gyermekének szobrát […]

Olvass tovább

Alma, a gyümölcsök listavezetője

Egyedül az alma az a fajta gyümölcs, amit más ételekkel is együtt ehetünk, anélkül, hogy erjedés lépne fel. Ezt már az ókorban is tudták róla, ezért is nevezték a gyümölcsök királynőjének. Nagyon könnyen tudjuk tárolni, ha csak kicsit is odafigyelünk rá, akkor eláll addig amíg, a tavaszi friss gyümölcsök megjelennek a piacon. Nagyon jól tárolható, […]

Olvass tovább

…olyan betegségem még sosem volt!

Ez vicc, de akinek nem inge… Én ugyan teljesen antialkoholista vagyok gyerekségem óta, de a jó viccet értem.(Dénes Ottó) Jó emésztéshez sört iszom, Étvágytalanság esetén fehérbort iszom, ha alacsony a vérnyomásom vörösbort iszom, Magas vérnyomás esetén konyakozok, és ha meg vagyok hűlve, pálinkázok. És mikor iszol vizet? No, olyan betegségem még sosem volt!

Olvass tovább

Prosztatarákot okozhat a sült krumpli

Az olajban sült ételek, köztük a sült krumpli, a rántott csirke és a fánk rendszeres fogyasztása összefüggésben van a prosztataráknak – különös tekintettel a betegség agresszívebb formáinak – a megnövekedett kockázatával – derült ki egy új tanulmányból. A seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ szakemberei két korábbi vizsgálat adatait vonták elemzés alá. Ezek összesen 1549 prosztatarákkal […]

Olvass tovább

A banánról

Megjegyzésem: ha ennek  fele igaz, akkor is érdekes lehet. A magas KÁLIUM tartalom hasznos lehet a többletvízzel telített szervezetnek a felesleges víz kiválasztásában.(Dénes Ottó)   A *banán* harcol a depresszió ellen, okosít, másnaposságot gyógyít, enyhíti a reggeli rosszulléteket és másnaposságot, véd a veserák, a cukorbetegség, a csontritkulás ellen.Meg tudja gyógyítani  a szúnyogcsípés viszketését. Ha még […]

Olvass tovább

Gumicukor és vágóhíd

Tényleg ezekből készül a gumicukor? marinov Megosztást érdemel – ajánlja szerényen leleplezőnek szánt pár mondatát az ismeretlen szerző a gumicukrok, virslik és felvágottak készítéséről. “Miből készül a gumicukorka? Vágóhídi csonthulladékból készítik a zselatint, ezért ha ilyen szép színes gumicukorkát, vagy tortazselét látunk, jusson eszünkbe az eredete. De ez nem minden. Az összes töltelékes húsáru (felvágottak, […]

Olvass tovább

A hosszú élet rejtélye: ezért élnek tíz évvel tovább…

A hosszú élet rejtélye: ezért élnek tíz évvel tovább egy görög szigeten Ikaría lakói még a hagyományos mediterrán étrendhez viszonyítva is sok halat, valamint zöldséget esznek, és viszonylag kevés húst fogyasztanak. A kilencven évnél idősebb szigetlakók esetében tízből hatan még mindig nagyon aktívak fizikailag. Ikariát a közelmúltban az úgynevezett „kék zónák” közé sorolták. Ezen területek […]

Olvass tovább

Alkohol, öregedés, rák: hogyan függ össze?

Az alkoholfogyasztás, az öregedés és a rák közötti sejtszintű kapcsolatot tárták fel olasz kutatók a telomerek vizsgálatával. A kromoszómák végeit lezáró „védőkupakok”, a telomerek fokozatosan rövidülnek az öregedéssel, valamint a nagy mértékű alkoholfogyasztástól is. Andrea Baccarelli, a Milánói Egyetem munkatársa kutatócsoportjával 59 nagyivó ember DNS-ét elemezte, és 197 olyan személyét, akik különböző mennyiségű, de kevesebb […]

Olvass tovább