Segélyből él Magyarország egyetlen munkanélküli szerpapja

Nyitókép: Antal András diakónus vasárnapi liturgián. Fotó: MTI

(Dénes Ottó előzetese) Ez is egy nagyon  különleges állapot. Emberemlékezet óta nem tudtam olyan esetről, hogy felszentelt egyházi alkalmazott, minden látható okot nélkülözve egyszer csak az „utcán” találja magát. A protestánsoknál még csak-csak volt olyan, hogy az independens gyülekezet ráunt lelkészére és simán kitette. De a KATOLIKUSOK az ordináció örökös mivolta miatt ezzel nem élnek, Hacsak…

Mi bűne lehetett, hogy előljárója felmentette, bár a hívek – és a világi hatóság is – nagyon meg voltak vele elégedve. Lássuk a témát apróra!

Forrás: https://www.szabadeuropa.hu/a/pl%C3%A9b%C3%A1nos-munkan%C3%A9lk%C3%BCli-egyh%C3%A1z-/30829383.html?fbclid=IwAR3-z5_rK9Wk0NXq2DVW9WG_eLHVNjg8lc0282bPUclO2zE5XjxkUpDFrWw
Kétszer is feljelentették, mert ételt osztott a szegényeknek.

A tiszazugi plébános a koronavírus okozta kijárási korlátozás alatt sem hagyta magára a híveit: Antal András diakónus terepjáróval rótta az utcákat és hangszórókon keresztül hirdette az igét. Azóta kirúgták. Ő az ország első munkanélküli szerpapja.
A Tisza kacskaringós kanyarulatában még navigációval is könnyű eltévedni. Errefelé a templomtorony az iránymutató. Bár az utóbbi harminc évben nem hittek itt semmiben az emberek. Istenben biztos nem, legfeljebb magukban. És a templom tornya is csak arra volt jó, hogy tájékozódjanak a határban. Csépán azt a plébános keresem, aki két éve került ide és visszaadta az emberek hitét.

Szabadtéri szolgálatot várók az út szélén. Fotó: Antal András

Amíg valaki éhes vagy fázik, addig nem beszélhetünk vele örök életről, hogy majd mi lesz halál után, hát kit érdekel? Engem se érdekelne.”
– Antal András diakónus mondja ezt miután félóra keresés után rátalálok egy házban, amit a polgármester adott neki kölcsön. A ház puritánul van berendezve. Odabent méteres feszület. Kávét főz, mézet rak bele. Azt sem engedi, hogy magázzam. Vasárnap van. Nyár elején még ilyenkor a csépai templomban tartott liturgiát. Aztán a váci egyházmegye püspök felhívta és közölte vele: nincs szükség a munkájára.

“Én vagyok az első munkanélküli szerpap. Bementem a munkanélküli hivatalba is, ahol kiakadtak azon, hogy egy diakónus állást keres. Azt mondták ilyet még nem láttak és, hogy ne számítsak semmi jóra. Azóta munkanélküli segélyből élek” – mondta a férfi, aki azóta sem kapott magyarázatot arra, miért mentették fel a szolgálata alól.

Antal András két éve került az egyházkerület legtávolabbi pontjára. Csépa, Tiszasas, Szelevény és Tiszaug lelkiszolgálatával bízták meg. Nem volt könnyű dolga. Akkoriban 5-10 ember járt a templomba, de a közvetlensége miatt hamar rájöttek az emberek: közülük való ő is.

„Nem voltak temetések, csak polgári temetés. Esküvő egyáltalán nem volt. Templomot építettem a romákkal, a szegényekkel, a közmunkásokkal. Tonnaszámra osztottuk az élelmiszert, a tűzifát és elkezdtünk együtt élni az emberekkel. Több százezer forintot fizettem ki a vízszámlákra, villanyokat köttettem vissza” – magyarázza a diakónus, aki szerint a szerpapi szolgálatán kívül neki ez a dolga.

Kis magyarázat. Ki a diakónus?
Felszentelt férfi, aki a papi rend első fokozatában van. Élhet nőtlenként, de megengedett számára a házasság is. A diakónus vagy szerpap a szegények, elesettek képviselője, aki képes arra, hogy a helyi közösség gondjait felismerve segítséget kérjen számukra. A diakónus hirdeti az evangéliumot, emellett áldoztat, keresztel, esket és temethet is. Magyarországon a diakónusok feladata például a börtönlelkészi szolgálat is és az elesettek segítése.

Rontotta az egyház bizniszét (bizony a biznisz, az maga az isten e földön. Még a hivatásszerűen „szegény” egyházak is imádják..D.O.)
A diakónus két évig szolgált a Tiszazugban, ahol a rábízott négy településen élő hívektől nem kért semmilyen szolgáltatásért pénzt. Pedig temetett, keresztelt, házat szentelt. Antal András szerint ő csak a Szentatya iránymutatásait követte. Mint mondja: részt kell venni az emberek életében. Nála nem volt perselyezés, eltörölte az egyházadót is, ráadásul úgy adományozott a tiszazugi szegényeknek, hogy amit nekik adott, azt előbb összekoldulta külföldön.

A munkanélküli diakónus úgy gondolja, hogy az egyház folyamatosan, százezresével veszíti el a híveit Nyugaton és Magyarországon is sokan ábrándulnak ki belőle. Szerinte azért, mert hiteltelenek, ez pedig a pénz miatt van.

„A magyar egyháznak van egy struktúrája, van egy vezetése, egy kialakult folyamata, inkább vagyunk hivatalnokok, mint lelkipásztorok, ez látszik. A kormánytól dől a pénz és inkább egy pénzzel működtetett rendszert tartunk fent, nem pedig egy lelki közösséget.”
A tiszazugi Don Matteot a koronavírus sem állította meg
A koronavírus első hulláma alatti kijárási korlátozáskor sem hagyta cserben a szerpap a híveit. A templomokat is bezárták. De így is megoldotta a liturgiákat.

„Beraktam a terepjárómba – amit ajándékba kaptam egy német pap barátomtól – egy egy méter magas Krisztus-szobrot. Kimentem az emberek közé. A hangszórót kihangosítottam, szépen feldíszítettem az autót, és minden, ami a templomban zajlott az gyakorlatilag az ég alatt történt most. A kocsiban volt élelmiszer is, ez sem titok, és aki kért, annak adtam„ – mesélte.Ezzel az autóval liturgiázott a Tisztelendő a kijárási korlátozás alatt.

Fotó: Antal András
Máskor biciklire szerelte a hangszórókat és hat óra alatt körbetekerte a négy rábízott falut. Ahol pálinkával kínálták ott pálinkázott, ahol sörrel, ott sörözött, ahol meg grillezett sündisznóval, ott sündisznózott is. Bár a sünhúst – állítja – többször nem próbálná ki.

Térdeplő hívek várták a diakónust, aki egy terepjáróból szólt a hívekhez Csépán.
Ételosztás miatt házkutatás
Két évvel ezelőtt feljelentették a szerpapot, aki tartós élelmiszereket és több tonna húst is adományozott a környéken élő rászorulóknak. A rendőrség még házkutatást is tartott a csépai plébánián, miközben Antal András éppen Erdélyben volt. Az ügyet végül lezárták és azóta Nébih engedélyével oszt ennivalót az ügyön azóta már csak mosolygó Antal András.

A botrányoktól sem mentes diakónus most éppen szabadúszó. Ha hívják temetni megy, vagy éppen keresztelni. Miután kirúgta a váci egyház püspöke és bezárt a plébánia, szedte a sátorfáját és épp indult volna máshova szolgálni, de Csépa polgármestere azt kérte tőle, ha tud maradjon. Kapott ingyen egy házat is. Azóta fellélegeztek a falubeliek is, mert bár misét már nem celebrálhat szerpap, de ennél sokkal fontosabbnak tartják, hogy a közösség, amit épített megmaradjon, vele együtt.

…………………………

Tanulságos történet. Ami nagyon megragadó az, hogy egy igazán istennek szentelt életet – ahol nem a külsőségekre épült látványosság a lényeg, hanem a KÖZÖSSÉG ÉPÍTÉSE és fenntartása – miként lehet lenullázni pusztán a „hivatalos” egyház (érthetetlen) szempontjai okán. (D.O.)

Báthory Róbert
Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa, senior oknyomozó újságírója. 17 éve dolgozik a médiában, ebből 10 évet a legnagyobb televíziók; RTL Klub, Tv2, Hír TV, MTV hír – és hírháttér műsorainál, mint riporter, szerkesztő illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth Rádió és a Rádió C munkatársa volt.
bathoryb@rferl.org

Mondja el a véleményét!