Miért hazudik a „gyümölcslé”?

Alapvető  fogalmakkal van a baj.

Amit „üdítőitalnak – gyümölcslének” neveztek el, az már a kezdet kezdetén (kb a múlt század közepe táján) sem volt más, mint néhány, minden nap – ha ugyan más formában és célból – felhasznált ivóvíz-répacukor-aromák-vitaminkészítmények elegye.

Ha ennek a hatalmas iparágnak a termékeit a T. fogyasztók elemeznék, (apró betűk!!!) és átgondolnák az egészségükre gyakorolt veszélyeit, minden bizonnyal kevesebb cukorbaj, elhízás, keringési gondok …lennének jellemzők a társadalomra. (Dénes Ottó)

A bolti gyümölcslé ugyanúgy árthat, mint a kóla

Egy friss tanulmány alapján a préselt gyümölcslevek fogyasztása ugyanúgy korai halálhoz vezethet, mintha kólát, limonádét, vagy más szénsavas üdítőt választanánk.

A magyarázat a túlzott cukorbevitelben rejlik, lévén a boltok polcaira kerülő gyümölcsleveket is nagyon sokszor turbózzák fel a gyártók még több cukorral.

A kutatók első alkalommal készítettek átfogó összehasonlítást 100 százalékos gyümölcsleveket és szénsavas üdítőket fogyasztó emberek közt. Összességében megállapították, hogy mindkét típusú ital túlzásba vitt fogyasztása okozhat olyan egészségügyi problémákat, amik megrövidíthetik az ember életét. Persze ez nem azt jelenti, hogy űzzük ki teljesen az életünkből a rostos narancsleveket, a szakértők ajánlása szerint napi 150 ml az elfogadható mennyiség, amitől még nem kell tartanunk.

A Journal of the American Medical Association (JAMA) szaklapban publikált kutatás során 13 440 ember hat éven keresztül gyűjtött adatait elemezték. Hat évvel később a fókuszcsoportban 1000 haláleset történt, ezek közül 168 szívkoszorúér-betegség miatt.

Akik a napi kalórabevitelük 10 százalékát, vagy annál többet vitték be cukros italokból, 44 százalékkal növelték a szívkoszorúér-betegségek kockázatát, valamint 14 százalékkal a korai halálét azokhoz képest, akik csak a kalóriák öt százalékát fogyasztották el cukros löttyökből. A napi ajánlott mennyiségen felül elfogyasztott 3,5 deciliternyi gyümölcslé pedig 24 százalékkal magasabb kockázatot jelentett valamilyen halálos kimenetelű betegségre, ugyanilyen többletmennyiségű szénsavas üdítőnél ezt 11 százalékra mérték.

 

Az Emory és a Cornell Egyetem kutatóiból álló csoport szerint egyértelműen sikerült bizonyítani, hogy az egészségesnek hitt gyümölcslevek épp oly károsak, mint a szénsavas társaik, hiába tartalmaznak pluszban vitaminokat, alapvetően mégis víz és cukor keverékéről van szó. Ugyan a fő veszélyt az elhízás jelenti, de kialakulhat még a túlzásba vitt fogyasztás okán inzulinrezisztencia, vérnyomás-problémák, diabétesz is.

Dr. Gunter Juhnle professzor szerint ez egy nagyon fontos kutatás, mivel a gyümölcsleveket sokan látják egészséges alternatívaként, pedig néha még lehet, hogy több cukrot is tartalmaznak, mint egyes szénsavas italok, ráadásul nincs annyi előnyük, amiért megérné őket fogyasztani.

A bolti gyümölcslevek vitaminokat és némi rostot is tartalmaznak, de ezen felül nagyon kevés előnyük van, a fitokemikáliák mennyisége túl kevés. A gyümölcslevek csak olcsó helyettesítői a rendes gyümölcsöknek, mivel sokkal gyorsabb őket elfogyasztani. Egy 150 millis pohárnyi dzsúzt sokkal rövidebb idő alatt megiszunk, mintha meghámoznánk és ennénk két szem narancsot.”

Dömös Zsuzsanna
újságíró. 2019. 05. 18.

https://24.hu/tudomany/2019/05/18/gyumolcsle-kola-ital-cukor-korai-halal-betegsegek/

 

Mondja el a véleményét!