Tej = Élet? Erő? Egészség? Vagy….

Mérlegeld ezeket, ha tejet iszol!

Mehrshad Rajabi / Unsplash

1. Növekvő halálozási ráta
Egy széles sprektrumú kohorsz tanulmány Svédországban azt állapította meg, hogy azok a nők, akik több, mint 3 pohár tejet fogyasztottak naponta, majdnem kétszer akkora halálozási rátát mutattak 20 év után, mint azok a nők, akik naponta kevesebb, mint egy pohárral fogyasztottak.

Ezen túlmenően a magas tejfogyasztás nemhogy javította volna a csont egészségét, valójában több csont és csípőtörést okozott. (2)

2. Csontritkulás
A köztudatban terjedő információkkal ellentétben a tehéntej valójában kivonja a kalciumot a csontokból. Az állati fehérjék savasodást okoznak amikor lebomlanak, a kalcium pedig egy kiváló sav-semlegesítő.

A szervezetünk felhasználja a tejből nyert kálciumot, illetve testünk saját kálciumraktárait, hogy a szervezetben keletkezett savakat semlegesítse és kiürítse onnan. Tehát minden pohár tej, amit megiszunk, kalciumot von ki a csontjainkból.

Ez az oka annak, amit sorban több tanulmány igazolt, (3,4,5) miszerint akik több tehéntejet fogyasztanak, lényegesen nagyobb csontritkulási arányt mutatnak.

3. Prosztata- és petefészekrák
Különböző népcsoportokat vizsgáló, határokon átnyúló megfigyelési tanulmányokban megállapítást nyert az is, hogy a magasabb tejtermékfogyasztás szoros összefüggésben áll a prosztatarák kialakulásával. (6)

Megfigyeléses kohorszvizsgálatok azt találták, hogy a magas tejfogyasztáshoz a petefészekrák magasabb kockázata köthető. (7) Egy svéd tanulmány kimutatta, hogy azoknál nőknél, akik naponta négy, vagy annál több adag tejterméket fogyasztottak, kétszer annyi valószínűséggel fordult elő a petefészekrák kialakulása.

4. Diabétesz
A tehéntejfehérje szerepet játszhat az 1. típusú diabétesz kiváltásában (8). Az 1-es típusú cukorbetegség kiváltójának gondolják, hogy az antitestek elpusztítják az inzulint termelő hasnyálmirigy sejteket. Számos tanulmány utal arra, hogy a tehéntejfehérjék kiválthatják ezeknek a veszélyes antitesteknek a termelését.

5. Szklerozis multiplex
A több tejet fogyasztó populációnál nagyobb arányban fordul elő a sclerosis multiplex (9).

Garantáltan koleszterin-mentes étrend

6. Magas koleszterin
A tej egyetlen adagja akár 24 mg szívkárosító koleszterint is tartalmazhat. Azonban egyetlen növényi tej sem tartalmaz koleszterint. Az intervenciós állatkísérletekben (10) és a humán kísérletekben (11) kimutatták, hogy a tejfehérje elősegíti a koleszterinszint emelkedését.

7. A kazein rákkeltő, és gátolja a vitaminok felszívódását
A leginkább aggasztó eleme a tejnek a kazein, a tehéntejben megtalálható fehérje. A tejben lévő kazein mennyisége állandó, függetlenül attól, hogy a tej nyers vagy pasztörizált!

Átfogó tanulmányok kimutatták, hogy a kazein stimulálja a rákos sejtek szaporodását, melyeket a The China Study is kifejt. (12) Az intervenciós állatkísérletekben és az emberi vizsgálatokban kimutatták, hogy a tejfehérje növeli az IGF-1 (inzulinszerű növekedési faktor-1) szinteket.

Az IGF-1 megnövekedett szintjeit már számos rákos megbetegedéssel (13) hozták összefüggésbe. A tehéntejből származó kazein ráadásul befolyásolhatja a vas és a D-vitamin felszívódását is az emésztőrendszerben. (14)

8. Akne
Kutatások alapján a magasabb tejfogyasztás kapcsolatban áll a pattanások, aknék kialakulásával (15).

9. Laktózintolerancia
A csecsemők és a gyermekek olyan enzimeket termelnek, amelyek laktózt bontanak le, azt a cukrot, mely az anyatejben és a tehéntejben is megtalálható. Azonban, mivel ez csak a gyermekkori fejlődést szolgálná, csak kevesek őrzik meg ezt a képességüket. A tejfehérje-allergia talán a világ leggyakrabban előforduló élelmiszerallergiája. (16)

A világ népességének nagy része nem képes megfelelően megemészteni a tejet. A tünetek közé tartoznak a gyomorpanaszok, hasmenés és puffadás.

Továbbá a tejfogyasztás következményeként megemlítendő még: gyermekkori 1-es tipusú diabétesz kialakulása (17), emésztőrendszeri megbetegedések (pl. Chron betegség) (18), asztma (19), mellrák (20) és elhízás (21).

Csontképződés 1*1
Csakúgy, mint a hajunk, a bőrünk és a tüdőnk, a csont egy élő szövet, amely folyamatosan épül, lebomlik és újjáépül. Az élet folyamán a csontok kalciumot és más ásványi anyagokat vesznek fel és bocsátanak ki, melyet számos tényező befolyásol, beleértve az étrendet, a testmozgási szokásokat, a hormonokat, a genetikát és bizonyos betegségeket.

A gyerekeknél általában valamivel magasabb ütemű a csontképződés, mint a lebomlás. A kor előrehaladtával ez a folyamat kissé átrendeződik a lebomlás javára.

Természetesen a gyengülés mértéke az alig észrevehetőtől a súlyos oszteoporózisig terjedő állapotig terjedhet, az életmódtól és a táplálkozási szokásoktól függően.

4 módszer az egészséges csontokért – a tejivás helyett

A csontok egy kollagén-mátrix, víz, kalcium, foszfor, magnézium és egyéb ásványi anyagok összessége.

Meghatározott sejtek felelősek az új csontok létrehozásáért. Íme a legfontosabb lépések, amivel segíthetjük a csontépítő sejtek munkáját:

Mozgás!
Étkezz gyümölcsökben és zöldségekben gazdag, teljes értékű növényi étrend szerint
Biztosítsd a D-vitamint a napból (napi 20 perc) vagy étrendkiegészítőkből
Szerezz kalciumot növényi forrásokból és kalciummal dúsított termékekből
További tippekért és táplálkozási tényekért, mint a kalcium pótlása, illetve gyermeknevelés növényi étrenden, kövesd a Prove.hu-t!

Forrás: https://prove.hu/mit-nem-emlit-meg-dr-novak-hunor-amikor-a-tejet-vedi/?fbclid=IwAR0zlCDH67YQICbx5xd4kHp4GqdX7KavVuUhQ941VSESK00DrLSOhPkGBz4

Mondja el a véleményét!