Hát minden ..nagy eszme konyhánk gőze csak…?

Érdemes a címben felvetett gondolatsort közelebbről szemügyre venni.Madách a Tragédia XII. színében (a falanszter jelenetben) a mai kor emberét is foglalkoztató kérdéseket tárgyal. Energia, élelem, szaporodás, tanulás, gépiesedett munka..stb…. Később ez a gondolat már keserűbb sorokba sűrítődik.

Az éhezés-jóllakottság napi témája.

” Okokkal egymást meg nem győzítek,/ De egyetérttek rögtön, hogyha te /Kiéhezél, vagy ő már jóllakott. -/Igen,igen akármint képzelődöl,mindég az állat első bennetek……. Ádám: Hát minden nagy eszme, Nemes cselekmény konyhánk gőze csak,/Vagy oly körülmény dőre magzata,/Mit egytül-egyig a hitvány anyag /Nehány törvénye mozgat, s tart lekötve ? ”

Bármilyen okkal indul egy önként vállalt diéta, az egyik  fő kérdés, hogy minden olyan összetevő, aminek az emberi szervezet működése  szempontjából jelentősége van, megjelenik-e a napi étrendben? Itt egy alapvető vitát kell(ene) megoldani/feloldani. A húsételek elhagyása miként pótolható? Mi az, ami garantálja az életfontosságú tápanyagok napi szintjét?Meddig terjedhet az állati eredetű élelem elhagyásának időbeli határa, magyarul a VEGÁN étrend miként adhat teljes biztonságot ?

Babilon városa az Eufratesz partján (rekonstrukció)

Van egy történet, amit klasszikus példa gyanánt emlegetnek a hasonló témafelvetéseknél. A könnyebb megértés kedvéért egy kis történelem. A zsidók országát némi huzavona után i.e 618-ban meghódította az ókor egyik sokat emlegetett uralkodója NABUKODONOZOR, az újbabiloni birodalom  feje. Az akkori hódítói szokás szerint a lázadásokat egy egyszerű módszerrel hosszú távra megelőzte. A népeket összekeverte, áttelepítette,deportálta. A zsidók így jutottak mintegy bő 70 évre Babiloni fogságba.Ott aztán (Verdi szerint) honvágyukról keseregve a NABUCCO rabszolgakórusát …Va pensiero..-szállj gondolat….énekelték a folyóparton.

Az előkelő családok gyerekeit a királyi udvarba vitték, ahol a birodalom nyelvét, hivatalos rendjét, vallását,diplomáciáját… meg kellett tanulniuk.Ez lett a sorsa Dániel és három társának is.Ők azonban eredeti héber neveltetésüket és életviteli szabályaikat semmiképpen sem adták fel.A királyi főkamarásnak, akire rá lettek bízva, -szerintem- remegtek a lábai, amikor a héber ifjak közölték vele, hogy a királyi ételeket és az italokat egyaránt visszautasítják, helyette ZÖLDSÉGEKET ÉS VIZET kérnek étel/ital gyanánt.

Tíz napi próbaidőt kértek és kaptak, aminek lejártakor fizikai és szellemi állapotuk kiválóbbnak bizonyult, mint a többi országból érkezett hadifoglyoké, akiket a királyi asztalról tápláltak

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?