A “fenevad bélyege”, vagy csak gyerekjelölés?

Durva iskolaköpeny-rendelet: chippel követik le a gyerekeket Bahiában

http://hvg.hu/divat_design/20121126_Durva_iskolakopenyszigor_chippel_kovetik_#utm_source=hvg_daily&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2012_11_26&type-id=HvgDaily&user-id=BCD9E2BC&utm_content=normal
Nekem erről egy nagyon személyes véleményem van, amit előbb-utóbb részletesen kifejtek ez úton. Addig is mondom, hogy ez a módszer – a chipkártya – gyerekes és kisszerű megoldás lenne azoknak az embereknek a megjelölésére, akik a Jelenések könyvének alább idézett szakaszában említtetnek. Hiszen ezt a jelet akármikor le lehet vetni/venni, és – nem viccelek – de üzleti tétel is lehet. Aki ezt a jelölést (kézre és homlokra) szeretné széles körben alkalmazni, ugyancsak fel kell(ene) kötni a …. az emberi találékonyság, a kibújó trükközés és egyéb módozatok okán. Tehát ennél jobbat kell lelni. Van is, csak ennek kifejtésére nem elég egy kis szösszenet.(Dénes Ottó)
2012. november 26.,

Brazíliában chipet varrtak 20 ezer iskolás egyenruhájába, hogy megakadályozzák az iskolakerülést. Texas államban is elterjedt a gyakorlat, egyes nebulók próbálnak ellenállni.

Radio Frequency Identification Device (rádiófrekvenciás azonosító eszköz), ez annak az olcsó chipnek a neve, amit a Brazíliai Bahia államában beültettek a nebulók iskolaköpenyébe. A szerkezet az iskolakapunál azonosítja a gyermeket, és ha húsz perccel a becsöngetés után nem érkezik meg, akkor a szülők telefonjára sms-jelentés érkezik. A négy és tizennégy év közötti iskolásoknak kötelezővé tennék a következő évtől a chipet. Nem ez az első próbálkozás az iskolakerülés megakadályozására: Kalifornia államban 2005-ben is próbálkoztak hasonlóval, de akkor az emberi jogi szervezetek és a szülők tiltakozására megbukott a kezdeményezés: mert sérti a gyerekek privátszféráját – írja a welt.de.

RFID-chippel követik a gyerekeket
Fotó: AFP / Rolf Vennenbernd
Ettől függetlenül más államokban használják a chipet, Texasban viszont nem a köpenybe varrják, hanem egy kártyába ültetik, amin rajta van az iskolás egészségbiztosítási száma is. Az iskolakerülést ott azonban nem csupán a gyermekek érdekében akarják megakadályozni: az intézmények ugyanis az iskolások száma szerint kapják a pénzt, az állam azonban csak akkor hajlandó fizetni, ha a gyerek tényleg be is jár. Ha 180 tanítási napból kilenc vagy több napot hiányzik a diák, az után 5% kevesebb állami támogatást kap az iskola.
Most az egyik texasi diáklány ellenszegült, és vallási meggyőződésére hivatkozva utasítja el az RFID-chip hordását. A Jelenések könyvének 13. részét választotta érveléséhez, miszerint:
Azt is teszi mindenkivel, kicsinyekkel és nagyokkal, gazdagokkal és szegényekkel, szabadokkal és szolgákkal, hogy az ő jobb kezükre vagy a homlokukra bélyeget tegyenek; És hogy senki se vehessen, se el ne adhasson semmit, hanem csak a kin a fenevad bélyege van, vagy neve, vagy nevének száma. Itt van a bölcsesség. A kinek értelme van, számlálja meg a fenevad számát; mert emberi szám: és annak száma hatszázhatvanhat.

Ezek szerint a kártya egy ördögi szimbólum. A diáklányt, mivel nem hajlandó magánál tartani a kártyát, eltiltották az iskolából.

HVG.HU

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?