Hírcsokor 2017,11,22. Klasszikus zenét alváshoz? Mit tesz a klasszikus zenével a közösségi háló? Emberi jogok vs. vallásszabadság?

Címképen a Bohnji tó. Bezdan Photography képe

Klasszikus zenét alváshoz? Na menj már!

Mozart a babának, Chopin a megfáradt felnőttnek, Debussy elalváshoz. Miközben egy egész iparág épült arra, hogy így árusítják ki a klasszikusokat, elveszítjük, hogy mitől izgalmas és életteli ez a műfaj.
Hiába komponált megveszekedett hangú ágyúkat az 1812 című nyitányába Csajkovszkij, és hiába formálta végtelenül színesre és élénkre a Pour le piano és az Ibéria szviteket Debussy, sok ember egyszerűen csak aludni szeretne a zenéjük mellett. Ugyanis van ez az elképzelés, hogy a klasszikus zene alvásra, relaxációra való….

Összegyűjtöttem néhány zeneművet, amelyeken garantáltan nem fogsz elaludni.
Verdi: Dies irae (a Requiemből) • Stravinsky: Tavaszi áldozat • Bach: János passió (nyitókórus) • Liszt: Legenda S. 175 (Paolai Szent Ferenc a hullámokon jár) • Steve Reich: Különböző vonatok (Different trains) • Beethoven: Appassionata op. 57.: III. Allegro ma non troppo • Chabrier: Espana • Muszorgszkij: Éj a kopár hegyen

http://fidelio.hu/klasszikus/2017/11/20/klasszikus_zenet_alvashoz_na_menj_mar/

… Lehet-e a klasszikus zenével érvényesülni egy olyan felületen, amely a lehető leggyorsabb tartalomfogyasztást diktálja?

Sean Parker, a Facebook egyik alapító-elnöke pár napja elmondta, hogy amikor megtervezték az azóta legnagyobbra nőtt közösségi hálót, nem tudtak kalkulálni annak kulturális hatásával. Viszont már akkor olyannak tervezték, hogy az emberek minél több idejét és figyelmét elvegye. A Facebook, a Twitter és más platformok nem csak abban meghatározók, hogy milyen politikai nézeteink alakulnak ki, és a személyre szabott algoritmusoknak megfelelően milyen tartalom kerül elénk, hanem hogy milyen kultúrát fogyasztunk. És ekkor joggal vetődik fel a kérdés, hogy egy olyan rendszerben, ahol a „minél kevesebb idő alatt minél több inger” elve érvényesül, lehet-e helye a klasszikus zenének?…

http://fidelio.hu/klasszikus/2017/11/16/mit_tesz_a_klasszikus_zenevel_a_kozossegi_halo/

Emberi jogok vs. vallásszabadság?  Razzia a szcientológusoknál

A razzia után megjelent hírek szerint a hatóság „vallatószobákat” és hazugságvizsgálót is talált a szcientológus központban. Péterfalvi ezt cáfolta: poligráfot nem találtak, a dokumentumok között ugyanakkor felleltek úgynevezett E-méterrel szerzett és rögzített adatokat. Az E-méter az „érzelmi egyensúly megtalálásához” használatos eszköz, ám az nem derült ki, hogy használata jogszabályba ütközik-e. Péterfalvi az ATV-ben azt mondta, vannak olyan vallási szolgáltatások, melyeknél megfelelő tájékoztatás mellett jogszerű lehet az adatok rögzítése, de bizonyos esetekben – ha más elvekbe ütközik – ezt eleve nem lehet jogszerűen megtenni.

http://www.hetek.hu/belfold/201710/razzia_a_szcientologusoknal

 

Mondja el a véleményét!