4 élelmiszer, amely megrövidítheti az életét

A hosszabb élet titkát sokan szeretnék kideríteni, ám még mindig nem lehet tudni, hogy egyesek miért élnek akár 100 évig is. Egy dolog azonban biztosan szerepet játszik a hosszú életben: az egészséges étkezés. Következzen 4 élelmiszer, amely csökkentheti az esélyét annak, hogy megéljük az öregkort mégpedig azzal, hogy felfalják a sejtek egyik komponensét, a telomérákat.
Ezek a kis záró elemek a kromoszómavégeken kulcsszerepet játszanak abban, hogy megvédjék a DNS-t a károsodástól – sok kutató a cipőfűző végén lévő műanyag véghez hasonlítja őket.


A cukrozott szénsavas üdítőital igen rosszat tesz a teloméráknak. Az American Journal of Public Health című folyóiratban publikált, 5309 felnőttön végzett friss kutatás szerint napi fél liter cukrozott, szénsavas üdítőital elfogyasztása 4,6 évvel hozza előre az öregkort.A kutatók megállapították, hogy ez ugyanannyira hozza előre az öregedést, mint a dohányzás.
Napi kicsivel több, mint 2 dl szénsavas üdítő fogyasztásának kisebb hatása van, de azért ez is 1.9 évvel sietteti az öregedést.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Siraphol
A kutatók ugyan nem találtak összefüggést a telomérák és a cukor nélküli, diétás szénsavas üdítők között, ám nem dőlhetünk hátra nyugodtan: a vizsgálat kimutatta, hogy ha naponta iszunk diétás, szénsavas üdítőitalt, akkor 67%-kal nő a kettes típusú cukorbetegség kockázata.

Húskészítmények

Teloméra-károsító élelmiszerek a húskészítmények is, mint a hot dog és az enyhén csípős kolbász/szalámi. A The American Journal of Clinical Nutrition című folyóirat 2008-as 840 főn végzett kutatása megvizsgálta különböző élelmiszercsoportok telomérahosszra gyakorolt hatását.
A kutatók azt találták, hogy akik heti egy vagy több étkezés alkalmával fogyasztottak húskészítményt, azoknak rövidebbek a telomérái, mint azoknak, akik egyáltalán nem fogyasztottak húskészítményeket.

Forrás: Zirig Árpád
Húskészítménynek tekinthető minden olyan, hús felhasználásával készített élelmiszeripari termék, amelyet füstöléssel, sózással vagy adalékanyagok segítségével állították elő.

Vörös hús

A vörös húsból készülő élelmiszereknek (mint például steaknek, hamburgernek) nagyobb mértékű bevitelét már régóta kapcsolatba hozták a szívbetegségekkel és a rákkal, és úgy tűnik, hogy hatással lehet a telomérákra is. A Clinical Nutrition című folyóirat kutatása során patkányokat különböző marhahúsos és csirkehúsos diétán tartottak négy héten keresztül.

Forrás: MTI/Marjai János
A patkányok étrendjében szereplő nagyobb mennyiségű vörös hús a vastagbélsejtek telomérahosszát csökkentette. (Vörös húsnak számít a marha, a sertés, a bárány és kecske húsa.)
Hasonló eredményeket találtak egyébként fehér húsok esetében is, bár a vörös húsoknak erősebb volt a hatása.Jó hír viszont, hogy a rezisztens keményítőt, nem emészthető szénhidrátokat (rostot) tartalmazó étrend, amely segíti a zsírégetést, csökkentette a vörös húsok telomérekre gyakorolt hatását.Ez jó ok lehet arra, hogy az étrendünket gazdagítsuk a magas rezisztens keményítőt tartalmazó ételekkel, mint például a banánnal vagy a lencsével.

A rezisztens keményítő magában foglalja azon keményítőket, amelyek a humán vékonybelet emésztés nélkül hagyják el, ugyanakkor jó táptalajt biztosítanak a vastagbélben élő mikroflóra számára. A magas rezisztens keményítő tartalmú élelmiszerek kedvező hatással vannak a cukor és zsír anyagcserére is.

Alkohol

A vörös húsokhoz hasonlóan az alkoholnak is rossz híre van a krónikus betegségekkel való kapcsolata miatt. Az Amerikai Rákkutató Szövetség éves gyűlésén 2010-ben bemutatott tanulmány szerint az alkohol is felgyorsíthatja a teloméra rövidülést.