A zabpehely dícsérete

A szív- és érrendszeri betegségekből ered ma már a világ legtöbb országában a halálozások mintegy fele.

De sok területen ez már csökken, ahol a megelőzési elveket a gyakorlatban is igyekeznek érvényesíteni: például a dohányzás szigorú tiltását, az egészséges táplálkozást, a túlsúly, a magas vércukor és a magas vérnyomás normális szintre csökkentését, a rendszeres mozgást. A kardiovaszkuláris betegségek között van egy olyan kórkép, aminek gyakorisága emelkedik: a szívelégtelenség, mert az átlagos életkor fokozatosan megnyúlik és a korszerű kezelés hatására mind többen túlélik a szív- és érrendszeri katasztrófákat, de szívizomzatuk teljesítménye csökken.lenpehelybolgár 015
Egy új vizsgálat eredményeit ismertették az American Heart Association (AHA) Cardivascular Disease Epidemiology and Prevention idei kongresszusán. A tanulmányban többek között azt vizsgálták, hogy a reggelente az angolszász országokban szívesen fogyasztott cereáliák – kukoricapehely, zabpehely és legkülönbözőbb változataik – hogyan befolyásolják a szívelégtelenség későbbi megjelenésének esélyét.

Dr. Luc Djousse (Brigham and Women’s Hospital and Harvard Medical School, Boston, USA) és munkatársai csaknem 10 500 orvos, fogorvos és gyógyszerész egészségi állapotát vizsgáló óriástanulmány adatait dolgozták fel ilyen szempontból. A reggelente – általában hideg tejjel leöntve – kanalazott cereáliákat akkor vették megfelelően rostdúsnak, ha legalább 25 százalék korpát vagy zabot tartalmaztak. Az ilyen élelmiszerek rostban gazdagok és sok bennük a vitamin, a nyomelem és az antioxidáns.

Azoknak a doktoroknak, fogorvosoknak vagy patikusoknak, akik hetenként kettő-hat alkalommal kezdték a napot ilyen reggelivel, 22 százalékkal kisebb volt az esélye a szívelégtelenség kialakulására, mint azoknak, akik ritkábban fogyasztottak ilyen cereáliákat. Már akkor is érzékelhető volt a védőhatás, ha valaki csak hetenként egyszer evett reggelire ilyen táplálékot: ezeknek a szívelégtelenség-kockázata is 14 százalékkal alacsonyabbnak bizonyult azokéhoz képest, akik soha nem reggeliztek ilyen módon.

Dr. Djousse a kongresszusi előadáshoz készített sajtóanyagban hangsúlyozta, hogy a kukoricapehely, zabpehely alapú reggeli nem csak gyerekeknek egészséges, hanem a felnőtteknek is igen hasznos.

(Weborvos.hu – Online egészségügyi magazin 2007. 11. 28.)

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?