Már a harmincévesek is fáradtak és kimerültek

Micsoda szerencse, hogy mindezen problémák nem nálunk, hanem a szomszédban jelentenek problémát. A mi helyzetünk stabil! A gazdaság szárnyal. A fizetésekből – nyugdíjakból – mindenki elegendő bevételhez jut, amiből kényelmesen megél és jut mindenre. Akár nyaralásra, fitnesszre, relaxációra…egyéb szabadidős elfoglaltságokra is. Tehát az idegek, a fizikum, az állóképesség, a testi-lelki egészség terén teljesen rendben van.letoltes-3

Ekkor felébredtem! Netán tévedek? Ha a szív és érrendszeri betegségek aratását, a gyógyszerszedési szokásokat és a már minden negyedik embert fenyegető rákbetegségek statisztikáját nézzük, sajnos a szomszédokkal összevetve nem biztos, hogy az európai  mezőnyben előnyösen helyezkedünk el.

A dobogós halálokok sorrendje: Szív és érrendszer (54%) Rákbetegségek (27%) A többi a grafikonon látható.

http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/4139/halaloki-statisztika-magyarorszagon (Dénes Ottó véleménye)

Szlovákia lakosságának több mint a fele fáradt és kimerült – ez derül ki abból a felmérésből, amelyet 852 ember részvételével a Dôvera egészségbiztosító megbízásából ez év júliusában-augusztusában a stresszkutató intézet készített.

Téved, aki azt gondolja, hogy ez az állapot csak az idősebbekre vonatkozik. Fáradékonyságról számoltak be a 18–29 évesek is. A 65 év felettiek után ők szerepeltek a legrosszabbul. Kiderült: azokat kerüli el leginkább a fáradtság, akik hatásosan tudják kezelni a stresszhelyzeteket és akiknek nincsenek fájdalmaik vagy más testi bajuk.

Azokról, akik a legnagyobb fokú fáradtságról számoltak be, a felmérés kiderítette, hogy nagyon magas a stressz-szintjük, ugyanakkor alacsony a stresszel szembeni védekezőképességük. „Közvetlen összefüggés van a fáradtság mértéke és a stresszel szembeni védekezés között. Tehát minél jobb erőnlétben van a szervezet, annál ellenállóbb a stresszel szemben” – mondta Karol Kováč, a stresszkutató intézet vezetője.

Az Európai Unió egészségügyi bizottsága szerint a lakosság 25 százalékát az izmok és ízületek, valamint a hátgerinc betegségei által kiváltott krónikus fájdalom gyötri.images-3

Kiderült, hogy tavaly azon betegek 56 százaléka, akik mozgásszervi betegségre fájdalomcsillapítót kaptak, legalább egy csomag antidepresszánst vagy szorongás elleni gyógyszert is szedtek. Hosszú ideig e betegek egyharmada antidepresszánst szedett.

Az eredmények azt mutatják, hogy a nők vezetnek a gyógyszerszedésben. „Minden testi baj nagy stresszt jelent a szervezetnek. A mozgásszervi betegség és a fájdalom nagymértékben befolyásolja az életminőséget. Sok tekintetben korlátozza a beteget. Gyakran miatta kell megváltoztatni a korábbi életstílust. Ez pedig az élet minden területére rányomja bélyegét mind a családban, mind a munkahelyen vagy a szabadidőben. Bizonytalanságot, szorongást, esetleg depressziót okozhat” – mondta dr. Matúš Martinka pszichiáter.

Mivel a testi és lelki egészség szorosan összefügg egymással, a hosszú ideig tartó stressz számos civilizációs betegség kialakulásában játszik szerepet.

A legjobb megoldásnak, vagyis a fáradékonyság és kimerültség ellenszerének az egészséges életmód, továbbá az elegendő alvás és a pszichohigiénia tűnik. Olyan tevékenységek ezek, amelyek helyreállítják az ember lelki egyensúlyát.

A testi munkát végzőknek a legjobb pszichohigiénia a nyugalom, például az olvasás vagy a keresztrejtvény fejtés. Aki szellemi munkát végez, inkább mozgással szellőztesse ki a fejét. Az, aki szeretné, hogy lelke egészséges legyen, építsen be mindennapi életébe bizonyos rituálékat, és a napnak legalább egy részében olyasmivel foglalkozzon, ami nagyon érdekli, és ami leköti a figyelmét.letoltes-1

Ha jelentkezik valamilyen egészségi probléma, fontos, hogy a kezelést vegyük komolyan. Vagyis: tartsuk be az orvos utasításait, hogy az egészségi állapot ne romoljon tovább, hanem ellenkezőleg: minél gyorsabban javuljon. (kovács)

web designhttp://ujszo.com/online/panorama/2016/11/14/mar-a-harmincevesek-is-faradtak-es-kimerultek

2016. november 14.  ÚJ SZÓ ONLINE

 

 

Mondja el a véleményét!