Mozart a legjobb orvosság

Fejlesztheti gyermekeink képességeit a zenehallgatás, különösen, ha Mozartot játszunk nekik. Egy amerikai tudós szerint az osztrák zeneszerző rendezett, tiszta dallamai leginkább a kicsik rendszerességre szoktatásában játszhatnak szerepet.

DSC01680
Mozart szülőháza (Salzburg)

mh összeállítás

Régóta tudjuk, hogy a rendszeres zenehallgatás jó hatással lehet általános közérzetünkre. Egy amerikai kutató most azt állítja, megtalálta a célnak leginkább megfelelő zeneszerzőt: Wolfgang Amadeus Mozartot. Don Campbell, a „Mozart-hatás” (Mozart Effect) című könyv szerzője szerint a zene gyógyító hatása annál erősebb, minél rendezettebbek benne a dallamok. Az osztrák zseni szerzeményeinek rendezettsége és tisztasága ezért tökéletes eszköz lehet a zeneterápia számára – tette hozzá.

DSC00547
Mozart szobor St Gilgen főterén

Mozart zenéjének gyógyító hatásával már az 1950-es években foglalkoztak francia kutatók. Az ötven évvel ezelőtti kísérletekben azt vizsgálták, milyen hatással vannak a Mozart-művek a beszéd- és kommunikációs zavarokkal küzdő gyermekek kezelésében. A kilencvenes években a zeneszerző műveit az Egyesült Államokban a térbeli tájékozódás javítására, míg Angliában az epilepszia gyógyítására használták. Egy 1997-ben végzett tudományos kísérlet azt bizonyította be, hogy a zene hatására megnőtt a koraszülött csecsemők túlélésének esélye, az Egyesült Államokban pedig nemrég az alkalmassági vizsgákon teljesítettek jobban a zeneértő fiatalok.

DSC01677
Egy szoba Mozart szülőházában

„Naivság lenne azt hinni, hogy a zene bárkit okosabbá tesz, vagy segít az azonnali elalvásban, de tény, hogy minden, amit fülünk érzékel, emberi nyelvvé, más szóval érzelmeinket kifejező eszközzé válik” – mondta Campbell.  
Mozart zenéjében rengeteg ismétlődő minta szerepel, amit a gyermekek különösen szeretnek, mert a fülük könnyebben alkalmazkodik a ritmushoz. A gyermekek akkor fejlődnek a legjobban, ha egy előre kialakított napi rutin szerint élnek. A zene egyfajta „hangjelzőként” szolgál, ami jelentősen megkönnyítheti a szülők dolgát. „A lefekvésre való felszólítás helyett sokkal egyszerűbb lesz majd lejátszani a megfelelő zenét, melyet a kicsit azonnal megértenek majd” – fejtette ki Campbell. A tudós szerint a szülőknek minden alkalmat meg kell ragadniuk az éneklésre, akár a főzést és a mosogatást is. „Fontos, hDSC01703ogy a felnőttek ne féljenek kiereszteni a hangjukat a gyermekük előtt” – tette hozzá.

 Mozart lakóháza (Salzburg)

Az amerikai zeneszakértő ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a túl sok és túl hangos zene akár káros is lehet. Amikor egy újszülött kikerül az anyaméhből, a mobiltelefonok csörgésétől a testvére kiabálásáig rengeteg zajt kell megszoknia. A dallam szeretetére nevelés mellett tehát arra is figyelnünk kell, hogy a gyerekeket ne érjék káros hanghatások. „A modern világban néha a csend a legjobb zene” – mondta Campbell.

2004. november

Mondja el a véleményét!