A legősibb kenyér, a hamuban sült pogácsa I. rész

Az elkövetkező időben a kenyérről fogok bejegyzéseket írni. A téma a történelem előző évezredeibe visszanyúló érdekes és ma is használható történeteket tartalmaz. Természetesen a fő vonalat a bibliában olvasható szövegek adják. Mostani képeinket egy hittestvérem – Ripszám János – készítette és, hogy ezt is beágyazzuk a régmúltba, előbb egy ószövetségi históriát olvassunk el, amiben a kenyérkészítésnek a legegyszerűbb változata lesz leírva. Azért ezzel kezdjük, mert a mai főtéma – a zabkenyér – mindenbeimagesn azonos módon készül, ahogyan az alább olvasható. Kivétel a gáz, vagy villanysütő, ami helyett elképzelünk egy kisebb tűzrakást, ami elhamvad és a forró hamuban kisül a tészta. Ez a legősibb kenyér: a kovásztalan LEPÉNY. Ez áll a következő témák fókuszában, különböző megközelítésben és alapanyagokból.

Királyok  I. könyve 17. fejezetéből. Illés prófétáról van szó, akit az Úr elküldött egy feladatra, beszéljen Akháb királlyal. Előbb azonban …..
10….útra kelt és elment Careftába. Amikor a város kapujához ért, épp ott volt egy özvegyasszony – rőzsét szedegetett. Megszólította és azt mondta neki: „Hozz nekem egy kis vizet korsóban, hadd igyam!” 11Amikor elment hozni, utána szólt: „Hozz egy harapás kenyeret is!” 12Azt felelte: „Amint igaz, hogy a te Istened él: nincs sütve semmim, csak egy marék lisztem van a szakajtóban, meg egy kis olajam a korsóban. Épp azon vagyok, hogy rőzsét szedjek, aztán megyek és elkészítem magamnak és fiamnak. Megesszük, aztán meghalunk.” 13Illés azonban így válaszolt neki. „Ne félj! Menj, s tedd, amit mondtál; csak előbb csiletöltésnálj belőle egy kis lángost, aztán hozd ki nekem; magadnak és fiadnak csak utána készíts. 14Mert azt mondja az Úr, Izrael Istene: A szakajtó ne ürüljön ki, a korsó ne apadjon el addig, amíg az Úr esőt nem hullat a földre.” 15Elment hát és úgy tett, amint Illés mondta. S volt mit ennie, neki is, fiának is. 16A szakajtó nem ürült ki, és a korsó nem apadt ki az Úr szava szerint, amelyet Illés által hallatott.

Most tehát a mai kor lehetőségei szerint készítsünk „egy kis lángost…” Ez élesztő nélküli lepény. A technikája részletesen olvasható alább.
Az egészségért tenni valamit nem nehéz.Elsőként a célokat lássuk világosan ! Egyik embernek a túlsúly mérséklése, a másiknak – vagy akár többeknek is – a székrekedés lek175px-The_Thinker_closeüzdése. A rákbetegségeknél, vagy a Candida esetében is az élesztő nélküli kenyeret ajánlják. Szóval a felhasználók sora végtelen lehet. A szerző – Ripszám János – alapos és precíz ember, régóta vagyunk jóbaráti kapcsolatban, elsőként, ezzel a kenyérrel a Szenna teát és a  Guttalax tablettát tudta elfelejteni.

A filozófiai tölteteket hordozó üldögéléseknél,amiket a lakás legkisebb helyiségében élünk meg, – gondoljunk Auguste Rodin:A GONDOLKODÓ szobrára – elengedhetetlenül szükséges a laza, lehetőleg könnyedén eltávozó salakanyagtól való megszabadulás.  Ebben egyetérthetünk!

Ez a lepénykenyér -többek között – erre is kiválóan alkalmas !! A garanciát erre a ZABKORPA csodatévő hatásai adják.

Az alapanyagot másból is összeállíthatjuk, például zabkorpa, zabliszt, vagy hajdinaliszt, vagy egyéb minél teljesebb őrlésű lisztek is megfelelnek.

A lisztkeverék mellett a víz, étolaj (mi az olívaolajat használjuk)zabk 04(1), zabk 11a nagyon kevés só, valamint a keverőtál és a keverőlapát várja a parancsot a bevetésre.  A tálban elfoglalja helyét a lisztkeverék. (500 gramm)3. kép: A lisztbe tesszük az olajat. (100 gramm) A víz is megérkezik.(kb 3 dl).

Az alkotórészek összekeverednek.A keverőkanál alaposan megdolgozza.A kis dunsztosüveg, mint „sodrófa”. Kb 5 mm vastagra hengereli a tésztát.
zabk 13A „lapító” anyagok, amint várják a kisütés eseményét.Előzőleg azonban a római városokra jellemzően szép derékszögű utcákat képezünk, hogy könnyen törhető legyen a lepénykenyér.

A vonalkázás, az „utcák”.
A végeredmény, amint elhagyja a sütőt, ahol légkeveréssel (Déneséknél 180 fokon és 15 percig) tartózkodott.Ez az adat azonban az alkotó (Ripszám János)  műhelyében 200 fok és 20 perc volt. Ki-ki kísérletezze ki.) Az első kudarc megadja a paramétereket. Ha túlsül, ropogós lesz.  Lehetőleg a színe közepes barna, inkább sötétszürke legyen.

zabk 01Amint a szervezet észleli a zabot, (alkotóművészünk szerint „ezek a lovak tudnak valamit…” ) azonnal új és soha nem tapasztalt jelenségek költöznek be szerény hajlékainkba. Például az előzőleg hosszasan ismertetett diétám hatásai, a könnyen elengedett 8 kg súlyfeleslegem,  a jó alvás, mit ne mondjak még… ?? Olvassák el az ételreformer blog  „eredményeit”.

(Ripszám János-Dénes Ottó)

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?