Ilyen zenéket hallgasson, ha jól akarja végezni munkáját

Munka közben sokan szeretnek zenét hallgatni, de a hatékonyság szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy milyet. Egyetemi kutatások kiderítették, milyen zenék kíséretében érdemes dolgozni.

A cardiffi és a miami egyetem két kutatója, Teresa Lesiuk és Nick Perham egy mindennapos jelenséget, a munka közbeni zenehallgatást vizsgálta, méghozzá a legfontosabb szempont, a hatékonyság alapján. A vizsgálat vezetői szerint külön kell választani a kreatív munkákat, az írással és olvasással járóakat és a monoton vagy kemény tempót diktálóakat. E szerint arra jutottak, hogy a kreativitást igénylő feladatok hatékonyabb elvégzéséhez akkor járul hozzá leginkább a zenehallgatás, ha az munka előtt, és nem közben történik. Ilyen munkakörben mindegy is, hogy milyen stílusú zenét hallgatunk, a lényeg, hogy munka előtt tegyük.

A sok írást és/vagy olvasást igénylő munkák során egy nagyon fontos szempont szerint kell zenét választanunk: ne legyen bennük szöveg, mert a zenében hallott szavak csak nehezítik azt, hogy azokra a szavakra a koncentráljunk, amelyek a munkánkhoz szükségesek. Ha gyorsan kell a munkát végeznünk, vagy éppen monoton feladatokból áll, akkor érdemes azt hallgatnunk, amit egyébként munka közben a legtöbben szeretnek: a tempós számokat.

 

 

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?