Így gyilkol a számítógép előtt ülés

 

Fura egy helyzet: egyfelől szeretnénk, ha olvasóink minél több időt töltenének a techline érdekes cikkeinek böngészésével, másfelől viszont figyelmeztetnünk kell önöket, a sok ülés bizony a szó szoros értelmében gyilkos következményekkel jár.

Sokat változott a világ az elmúlt 100 évben, eleink közel sem töltöttek annyi időt ülő pózban, mint mi. Mi ugyanis ülünk a munkahelyünkön, az esetek többségében a számítógép előtt, ha pedig hazaérünk, jöhet a kikapcsolódás, játék a számítógéppel, vagy éppen ücsörgés a tévé előtt. Ami megdöbbentő, átlagban már több időt (9,3 órát) töltünk ülve, mint fekve (7,7 óra), viszont az emberi szervezetet „nem erre találták ki”. S hogy ez mennyire így van, azt jól bizonyítja, hogy aki naponta 6 óránál többet tölt ülve, az 40 százalékkal nagyobb eséllyel hal meg 15 éven belül, mint az, aki 3 óránál kevesebbet tölt ilyen pózban.

De hogy lehet ez? Miért olyan nagy baj, ha olyan sokat ülünk a számítógép vagy a tévé előtt? Nos, ahogy az a Medical Billing and Coding infografikájából kiderül, az ülés okolható például az elhízásért, ami érthető, hiszen az üléssel nem égetjük a kalóriákat, amiket bevittünk (például egy jó kiadós ebéddel) a szervezetünkbe.

Sajnos az is tény, hogy azok közül, akik ülő munkát végeznek, illetve napjuk nagy részét ülve töltik, kétszer annyian számíthatnak szív- és érrendszeri megbetegedésekre, mint az álló foglalatosságot űzők. S hogy miért? Nos, ahogy az a már említett infografikából kiderül, ülés közben a lábizmok elektromos aktivitása megszűnik, szinte alig történik kalóriaégetés, a zsírégető enzimek sem dolgoznak. Kétórányi ülés után a „jó koleszterin” szintje 20 %-kal csökken, ráadásul az inzulinhatékonyság sem annyira jó, ami viszont növeli a cukorbetegség kockázatát.
Az ülés tehát egyértelműen káros, no de mit tegyen az, akit íróasztal mellé szólít a hivatása. Nos, a Medical Billing and Coding weboldal ajánlása szerint próbáljon meg minél többet sétálni, mozogni, sportolni egy nap. Itt a jó idő, érdemes kiszállni az autóból, és például kerékpárral menni dolgozni. Munka közben pedig félóránként tartsunk szünetet, mozogjunk, hajlongjuk kicsit, s a nagy irodaépületben felejtsük el a liftet, és ha egy másik részlegre megyünk, használjuk bátran a lépcsőket.

IT-Világ | 2011.05.19. | toma

image

 

Mondja el a véleményét!