A Velencei Bizottság is aggódik az egyházi törvény miatt

Az MSZP kezdeményezi, hogy a Velencei Bizottság március 15-16-án születő állásfoglalásáig a kormány ne „törjön-zúzzon” tovább a vallási közösségek között, hanem minden, a törvényi feltételeknek megfelelő egyháznak biztosítsa jogállása megőrzését – közölte Lendvai Ildikó szocialista országgyűlési képviselő.

Az Országgyűlés az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának ellenzéki tagja azt követően juttatta el állásfoglalását az MTI-hez, hogy a Velencei Bizottság delegációja kedden találkozott a szakbizottság tagjaival, hogy tájékozódjék az új egyházi törvényről.

Lendvai Ildikó azt írta, a törvény első alkalmazása valóra váltotta legrosszabb álmaikat. Mint kifejtette: hiába ad a törvény a Magyar Tudományos Akadémiának javaslattételi lehetőséget, az MTA elnöke világossá tette: nem vesz részt a szégyenteljes eljárásban, mert tudományos eszközökkel nem lehet ítéletet mondani vallási tevékenység felett. Hozzátette: a kormánypárti politikusok hatalmukkal önkényesen és olykor pártérdekeik szerint éltek. Közlése szerint az emberi jogi bizottság elnöke maga nyilatkozott úgy, hogy a saját törvényük valamennyi feltételének legalább 34 egyház felel meg, ők mégis csak ennek felét terjesztik be parlamenti elfogadásra. Vagyis még olyanokat is megfosztanak az egyházi jogállástól, amelyek dokumentumokkal igazolták: az új törvény minden kritériumának eleget tesznek.

Lendvai Ildikó úgy látja, van, ahol „kilóg a politikai lóláb”. Az Iványi Gábor által vezetett Magyar Evangéliumi Testvérközösség a törvény egy korábbi változatában még szerepelt az elfogadott egyházak között, most mégis az elutasítottak közé került. Ennek okát abban látta, hogy Iványi Gábor az egyik szónoka volt az alaptörvény ellen tiltakozó, január 2-i tömegtüntetésnek. Ezért büntetik őt is, egyházát is, és azokat a szegény sorsú gyerekeket, időseket és hajléktalanokat, akiket eddig intézményei gondoztak.

Állásfoglalásában felidézte azt is, hogy a kormánypártok a törvény indoklásában még azt írták: „ha (…) az egyházi elismerés valamennyi feltétele fennáll, a bizottság törvénymódosítási javaslatot terjeszt az Országgyűlés elé”.  A kormányszóvivő korábban szintén úgy nyilatkozott, hogy a feltételek megléte esetén mindenki megkapja az egyházi minősítést.

„Nem így történt. Hogy miért, azt még az érintett egyházakkal sem közlik. Nyilván azért, mert az indokok nem védhetők” – írta az ellenzéki képviselő. MTI  2012.02.21

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?