Világvalutát hozna létre az euró keresztapja

Mit is lehet(ne) csinálni ezzel a VILÁGVALUTÁVAL?

Sajnos borús dolgok jutnak a hozzám hasonló öregember(ek) eszébe, akik már a múlt század jelentős részét megélték, illetve atyáik emlékeiből válogathatnak bőséggel.A közös valuta árnyoldalait manapság eleget elemzik, jobbára ógörögül.  Csak néhány “ötlet”

Bárkit a földkerekség bármely pontján azonnal ki lehetne iktatni az üzleti (és az egyéni) életbképekrab 246ől akár! Meg lehetne vonni az életlehetőségeit (közüzemi és egyéb számlák,piaci vásárlások,banki adósság,…) anyagi javait le lehet(ne) nullázni….Akinek ma nincs bankkártyája, (azonnal letiltható!!) szinte nem is számít. Ugye?

Aztán a MÁSKÉNT GONDOLKODÓK önálló rétege, akiket nem lehet demagógiával megtörni, bedarálni mit kaphat a letiltott bankszámlájáról le nem hívható pénzen?

Mindezt a megfelelő ideológiával megtetézve még a többséget is meg lehet győzni az egyén(ek) társadalom ellenes voltáról.

Lásd a gettórendszer és lakói, a “közellenségek”-nek kikiáltott embercsoport. Nem jó előkép, bár minden jel arra mutat, hogy előbb-utóbb a világon végiggördülő, a már egyszer előfordult (1929-32!!)  hasonló világproblémák, hasonló “megoldásokat” generálnak. Szóval ez a világpénz sok mindenre alkalmas lehet(ne). Isten óvjon tőle!  (Dénes Ottó)

Euródollár bevezetését tartaná ideálisnak az euró szellemi atyja, Robert Mundell. A Nobel-díjas közgazdász az [origo]-nak adott interjúban az mondta, Magyarországnak érdemes az euró bevezetéséhez előírt feltételek teljesítésére koncentrálnia, de kérdéses, hogy mire teljesül a cél, milyen állapotban lesz az euróövezet. Jól járnának a magyarok az euróval, mert szigorúbban kellene venni a kormányoknak a költségvetési fegyelmet.

A Budapesti Gazdasági Főiskolán tartott előadásán a professzor arról beszélt, hogy ideálisnak tartaná egy világvaluta bevezetését, mert azzal ki lehetne kerülni a szélsőséges mozgásokat. A fizetőeszköz az euró és a dollár árfolyamának rögzítésével jönne létre, az EKB és a Fed monetáris politikájának összeképekrab 247hangolásával a szintet 1,20 és 1,40 között lehetne tartani Mundell szerint, és  később a kínai jüant is be lehetne kapcsolni a monetáris unióba. Az euró szellemi atyja úgy érzi, ötlete most nem élvezne kellő politikai támogatást, főleg Amerikában, pedig az elmúlt bő száz év egyik legnagyobb hibája az, hogy szinte minden országnak külön pénzneme van.

A neves közgazdász nem lát esélyt az euróövezet szétesésére, a mostani válság szerinte nem az euró válsága, hanem adósságválság és nem a közös pénz hibáit mutatja. Az egyetlen alternatíva a mentőakció, a nagy kérdés az, hogy milyen eszközöket kell bevetni. Attól, hogy Görögország kilépne az euróövezetből, nem oldódna meg a probléma, nem tűnne el az a hatalmas adósság, senki nem tudná azt visszafizetni –mondta az [origo]-nak az euró keresztapja, aki szerint először a kormányokat kell rábírni a szükséges kiigazítások megtételére.images (8)

Nem elég az állami szolgáltatások visszafogása, a szociális ellátórendszerekhez is hozzá kell nyúlnia az országoknak. A Nobel-díjas közgazdász szerint ahhoz, hogy ne omoljon össze a bankrendszer mindent meg kell tenni a bajba került országok fizetésképtelenségének elkerüléséért és nem ártana jobban összehangolni a pénzügyminiszterek és a központi bank vezetői közötti együttműködést sem. 2011.09.11  ecoline.hu

Mondja el a véleményét!