Halló! Hogyhogy a zsidók keresnek a legjobban?

A New York Times a minap egy példátlan felmérés eredményét összegezte „A vallási hovatartozás meghatározza az anyagi boldogulást?” című írásában. Az írás alapjául a washingtoni székhelyű Pew Research Center reprezentatív felmérése szolgált. Az egyedülálló kutatás irányítója, Scott Keeter, a Pew igazgatója a hvg.hu-nak adott interjúban megerősítette az Amerikában nagy port felvert cikk megállapításait.

Zentai Péter: Nem gondoltam volna, hogy Amerikában vagy bárhol a nyugati világban közvélemény-kutatást hagynak végezni azzal a céllal, hogy kiderítsék, milyen összefüggés van az ember gazdagsága vagy szegénysége és a vallása között. Nem „necces” ez a téma? Vajon egy ilyen felmérés megfelel-e annak a kényesen vett amerikai elvárásnak, hogy legyünk politikailag korrektek?

Scott Keeter

Fotó: pewforum.org

Scott Keeter: Ez a téma valójában csak a különleges sajtótálalás miatt egyedi. A mi kutatásunk eredetileg nem irányult annak kiderítésére, hogy mely vallási csoportok tagjai a leggazdagabbak és melyek a legszegényebbek. David Leonhardt, a New York Times újságírója volt az, aki ilyen aspektusból átvilágította és egy másik dimenzióba helyezte kutatási eredményeinket.

Z.P.: Miről szólt hát a cikk alapját képező eredeti közvélemény-kutatás?

S.K.: Arról, hogy milyen az iskolázottságuk, milyen nevelésben részesülnek az Egyesült Államok különböző felekezetű polgárai. Ez a Pew történetének egyik legreprezentatívabb és legköltségesebb felmérése volt: több százezer emberrel készítettünk telefoninterjúkat. Válaszokat kértünk és kaptunk az ország legkülönbözőbb részein élő, legkülönbözőbb felekezetű, legkülönbözőbb korosztályokhoz és legkülönbözőbb rétegekhez tartozó emberektől, nem csupán iskolázottságukról, hanem egyebek között jövedelmükről és egy sor más jellegzetességről.

A  teljes cikk ITT olvasható

Az egyik – számomra – legérdekesebb és a kérdést legtömörebben megválaszoló kommentet idéztem be. Frappáns és nem elfogult.(D.O.)

@jobboldaliliberalis:
Mint regebben is, most is teljesen egyet ertek veled. Nagyon jo peldat hoztal . Talan messze a legjobb pelda

a zsidok kenyszeru munkavallalasa a kereskedelemben, a kezmuves iparban az orvoslasban, a penzvaltasban stb . mindazok a lenezett, leginkabb embert probalo, folyamatos utazgatast, kiszolgaltatottsagot jelento szakmak voltak sok sok szaz evvel ezelott,

amikor is a foldtulajdon es a nemesi rang volt a mindenki altal ahitott jolet egyeduli hordozoja.
Aztan evek/evszazadok alatt ez atalakult. De errol nyilvan nem a zsidok tehetnek.
Tan mar 20-30 eve is, amikor egy zsido szarmazasu tortenelem professzorral beszelgettem es O monda el – a zsido kiugro aranyarol beszlgettunk a Nobel dijasok kozott – hogy termeszetesen neki SEM az a velemenye, hogy a zsidok okosabbak masoknal, de mivel a XII szazad utan mar elkezdotott az a folyamat, hogy kizartak oket a foldtulajdonlasbol, igy kenytelen kelletlen vallaltak a doktori, a kezmuvesi stb szakmat. Ha pedig valamit valaki jol csinal es generaciokon keresztul tokeletesiti…hat ott elobb utobb megjelenik a penz is.
Ahol meg megjelenik a penz es a jolet, ott megjelennek az IRIGYEK is…
Az irigyek kozt pedig vannak, akik csak kicsit irigykednek, es vannak akik ideologiat epitenek irigyseguk kore, mert nem kepesek bevallani sajat hibajukat. Es akkor el lehet kezdeni utalni pl a zsidokat, mert….
De vannak emberek akik szerint Szlovakia minden bajaert a magyarok a felelosek.
Sot vannak emberek , akik a mai napig nem tudtak megbocsatani nekunk, hogy elvettek tolunk az orszagunk 2/3-at….
Mennyiben kulonboznek ezek a szlovakok vagy romanok a zsidozo magyaroktol ?

2011. május 25  HVG.HU VÉLEMÉNY
Szerző: Zentai Péter

Mondja el a véleményét!