Az emberi testet legyőzi a XXI. század

Sok baj és betegség okait a helytelen táplálkozásban és az elsatnyulásban kell keresni – túlélési receptek

A kevés mozgás, a mértéktelen fogyasztás és a modern kor más velejárói komolyan veszélyeztetik az emberi fajt. Az ember és környezetének egyensúlya felborult, és a legtöbb mai betegség felbukkanása mögött ez a jelenség áll – véli egy amerikai kutató

A modern kor rákfenéi, a szívproblémák, az elhízás, a drogfüggőség lényegében mind egyetlen okra vezethetők vissza: a testet nem a XXI. századi életre tervezték, és a környezet már olyan mértékben megváltozott, hogy az ember nem képes alkalmazkodni hozzá. A nem rendeltetésszerű használat pedig előbb-utóbb megbosszulja magát. „A nyugati kultúra egyes elemei, mint például a természettől való elszakadás egyértelműen káros az egészségre” – véli a Michigan Egyetem kutatója, Randolph Nesse. A kutató véleménye szerint a legtöbb modern kori betegség hátterében az áll, hogy felborult az ember és környezetének egyensúlya, vagyis az emberi fejlődés nem képes felvenni a versenyt a városi élet gyors ütemével.

A túléléshez a szervezetnek lassúbb és egyszerűbb körülményekre lenne szüksége, hiszen a Föld azon pontjain, ahol az emberek kiegyensúlyozottabb, természet közelibb életmódot folytatnak, a Nyugatra jellemző kórok nem jelentkeznek. A fejlett országokban azonban a kórházak felét azok töltik meg, akiknél a XXI. századi életmód összefüggésbe hozható betegségükkel.A professzor szerint a probléma lényegét a táplálkozási szokásokban kell keresni. „Testünket nem a modern korra tervezték.

Probléma, hogy szinte minden táplálékhoz azonnal hozzáférhetünk, bármiféle fizikai erőfeszítés nélkül” – magyarázta Nesse a BBC hasábjain. Ha használati utasítást adna az emberhez, akkor naponta legalább harminc kilométer sétával kell karbantartani a testet, és az alacsony zsírtartalmú rostban gazdag tápanyagból kellene energiát nyerni működéséhez.
Nesse ehhez még hozzáfűzi, hogy hajlamosak vagyunk az egészségre káros szenvedélyekre, és tudatosan helytelenül táplálkozunk.
BBC/ Magyar Hírlap

Dénes Ottó

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?