A migrén nem más, mint az agy szoftverhibája

Hazánkban legalább egymillió ember szenved a súlyos, sokszor akár elviselhetetlenül erős fájda­lommal együtt járó migrénben, amely mind a munkavégzést, mind a legegyszerűbb hétközna­pi teendők elvégzését is gátolhat­ja – mondta el a Magyar Fejfájás Társaság elnöke.

Ez a különösen a nőket gyakran elérő fejfájás­forma az agy, az ép idegrendszer működészavara következtében alakul ki, mintegy annak „szoft­verhibája”. Egyénenként válto­zó rendszerességgel lép fel, so­kaknál havonta többször is. Ajánlatos minél előbb kideríteni, hogy a sűrű fejfájás valamilyen más betegség kísérő tünete-e, vagy pedig az önálló fejfájásbetegségek egyike. Ezek közül súlyosságát és előfordulási gya­koriságát tekintve – a többnyire féloldali, lüktető, mozgásra fo­kozódó, esetleg hányingerrel, hányással, fény- és hangérzé­kenységgel együtt járó migrén­re kell leginkább figyelni. Keze­lés híján 4 órától akár három tel­jes napig eltarthat.

Érdemes fel­keresni az országban működő mintegy harminc fejfájáscent­rum valamelyikét a háziorvos beutalójával. Itt neurológus szakorvosok – a migrén diagnó­zisának felállítását követően hatékony rohamgyógyszert, azaz a már meglévő fejfájást megszüntető készítményt tud­nak adni a betegnek.

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?