Modern idők és a rák (cirkadián ritmus…)

Hogy mi mindent hozott létre a „modern” életritmus és a vele járó időbeosztási kényszer, azt már azok is kezdik érezni, akiket eddig nem érdekelt, hogy mikor és milyen rendszerben kénytelenek dolgozni. Ha máskor nem is, de amikor egyik-másik ráktípus hirtelen felbukkan, beindíthatja a kijózanodást.

Éjszakai műszak és mellrák? Már nem titok, hogy összefügghetnek egymással. Ez után már a gyógyításra koncentráló – és a hagyományos eljárásokban való bizakodás – következik. Siker? Kudarc? Túlélés? Elmúlás? A statisztika nem hazudik. Pár percet megérne egy áttekintés.

Rosszindulatú daganatok előfordulási gyakorisága Magyarországon  a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján: http://www.honcology.net/sites/default/files/rakregiszter_ksh_adatok.pdf

Rájöttek, mitől indulnak gyors növekedésnek a daganatok

A cirkadián ritmus, vagyis a szervezet biológiai órájának zavara a daganat gyorsabb növekedését okozhatja egy új tanulmány szerint.

Régóta sejtették a tudósok, hogy a cirkadián ritmus megzavarása – többek között a hosszú időn át végzett éjszakai munka – számos egészségi következménnyel jár, azt azonban eddig csak kis részben sikerült feltárni, hogy ez miért és hogyan történik. A Pennsylvaniai Egyetem kutatói azonban rájöttek, hogy a biológiai óra megzavarása serkenti a sejtburjánzást, végső soron megváltoztatja a sejtciklus egyensúlyát és gyorsítja a tumor növekedését az egerekben.

A tudósok a dexametazon nevű hormon segítségével idézték elő a tenyésztett humán sejtek krónikus ritmuszavarát, utánozva a hosszú repülőutak utáni átállási zavart. Arra az eredményre jutottak, hogy ezzel a kezeléssel megváltozott a gének kifejeződése, ennek egyik legfontosabb jeleként aktiválódtak egyes proteinek (CDK 4/6, ciklindependens kináz 4/6). Azt pedig már tudták a kutatók, hogy ezeknek a proteineknek a jelentős aktivitása megnövekedett sejtosztódáshoz vezet. Néhány rákkezelés úgy működik, hogy kifejezetten gátolja a CDK 4/6 működését.

Az „időterápia”, tehát a terápia cirkadián ritmushoz igazítása fokozhatja a gátló gyógyszerek hatását, ezzel akadályozhatja a tumor növekedését az egerekben.

A kutatók felfedezték, hogy például a mellrák kezelésére használt palbociclib hatásosabb volt, ha reggel jutott a szervezetbe, mintha este. Ha a gyógyszer a leghatékonyabb időben jut a szervezetbe, várhatóan kisebb adag is elegendő belőle, és így a mellékhatások is kisebbek lesznek. Ugyanakkor a kutatók hangsúlyozták, hogy a cirkadián ritmus krónikus zavara csökkentette a terápia hatékonyságát a humán sejtekben.

A több műszakos munkavégzés és az abnormális alvásidő a daganat növekedését és a rákgyógyszerek hatékonyságát is befolyásolja – szögezte le Yol Lee, a tanulmány egyik szerzője, a Sehgal Laboratórium kutatója. Mint hozzátette: logikus következtetés, hogy amennyiben a biológiai óra helyreáll, visszaáll az egészséges napirend, és emellett a kemoterápia is gondosan meghatározott időrend szerint zajlik, az eredményesebbé teheti a daganat gyógyítását.

https://hvg.hu/tudomany/20190506_alvas_ebrenlet_cirkadian_ritmus_zavara_rakos_megbetegedes_daganat#utm_source=hvg_top&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2019.05.06&utm_content=top1&type-id=HvgTopHvg&user-id={@(%22@%22)sid}

 

Mondja el a véleményét!