…van olyan, aki nem hisz a globális felmelegedésben?

Hogy lehet, hogy van olyan, aki nem hisz a globális felmelegedésben?

Teljesen egyértelműen látszik az adatokból a trend, amit globális felmelegedésnek nevezünk – mondja Juhász Árpád geológus.

Úszni tilos! Figyelmeztető tábla egy kiszáradt öntözőcsatorna mellett Kaliforniában. Fotó: EPA/MICHAEL NELSON

Nem lehet vitatni, hogy az elmúlt évtizedekben megnőtt a hőhullámok gyakorisága – mondta Juhász Árpád geológus a M1-en.

Aki nem hisz a klímaváltozásban, nézze meg a számokat

Mintegy száz éve állnak rendelkezésekre pontos feljegyzések arról, hogy az adott helyen milyen a hőmérséklet. Korábban mindez azért nem volt elég alap a globális felmelegedés igazolására, mert a Föld felszínének kétharmadát borító tengereken nem volt olyan sűrű mérőhálózat, mint a szárazföldön. Az utóbbi időben azonban teljesen egyértelműen kirajzolódik az adatokból – köztük a hőhullámok gyakoriságából – az a trend, amelyet globális felmelegedésnek is nevezhetünk – mondta Juhász Árpád.

Szerinte ezért végtelenül szomorú, hogy dugába látszik dőlni az amerikai kilépés miatt a párizsi klímaegyezmény. Ha szkeptikus valaki, elég ránézni a mérési adatokra – jegyezte meg. (Itt írtunk arról, hogy az amerikai kormány hivatalosan is értesítette az ENSZ-t, hogy kilép a párizsi klímaegyezményből.)

Amennyiben nem sikerül megállítani, vagy még tovább nő a szén-dioxid kibocsátás mértéke, az évszázad végére hat fokkal is nőhet a Föld átlaghőmérséklete. Ha sikerül megállítani a kibocsátás mértékét, a klíma még úgyis évtizedekig melegedni fog, a folyamat csak nagy késéssel áll meg – hangsúlyozta Juhász Árpád.

Savasodnak a tengerek

A geológus kitért arra is: mérési adatok bizonyítják a tengerszint emelkedését, a tengerek savasodását, a korallzátonyok pusztulását.

Évmilliárdokon keresztül a tenger szabályozta a légkörben lévő szén-dioxid mennyiségét. A tengeri élő szervezetek hosszú időn keresztül légköri szén-dioxidot kötöttek le, ebből alakult ki például a budai hegyekben is mindenütt látható mészkő. A savasodás pontosan ezt a folyamatot, a tenger ellensúlyozó szerepét akadályozza – fűzte hozzá.

Jönnek a klímamenekültek

Juhász Árpád geológus bejárta azokat a területeket a Közel-Keleten és Afrikában, ahonnan becslése szerint 100 millió ember készül lassan Európa felé. Beszélt nekünk saját tapasztalatairól, az okokról, amiért ennyi ember készül elhagyni hazáját. A jelenlegi háborús helyzet csupán a főpróbája a közelgő tömeges vándorlásnak, melyről a világ nem akar tudomást venni. A geológus korábban a Privátbankár.hu-nak beszélt a folyamatokról >>

2017. augusztus 07.
Privátbankár.hu, MTI
Forrás: http://privatbankar.hu/makro/hogy-lehet-hogy-van-olyan-aki-nem-hisz-a-globalis-felmelegedesben-310529

Mondja el a véleményét!