A Biblia szombatja és a hagyományok vasárnapja Conradi L. R.

Könyvet – ingyen?! A Facebook gyönyöre – egy kommentben elbeszélve.

Vegyétek meg! Az ütötte meg a fülem! Hasznot akatsz! Noha amit ingyen kapsz! Ingyennadd! Vannak gazdagok! Kik egy kamionji Bibliát osztanak szét! Hiteltelen vagy! Vegyétek meg! Add ingyen …meg! Barátkozó vagyok csak, de te is egy farizeus vagyl megosztó!

——Ennyi elég a Bodócs úr kommentjéből. Ki kellett pontozni egy alpári szótagot. Van még bőven fröcsögés, böfögés, de nem méltó a közlésre.

https://www.facebook.com/groups/adventhivok/

Bemásolom egyik kommentelő nyak-nyelv-ideg-törő-tépő reagálását.

Bodócs Tibor
2017. december 28. 6:18

Próbálok higgadtan reagálni a helyesírással – és a jó modorral – hadilábon álló “BARÁTKOZÓVAL”. Az “Add ingyen….” különösen hangzott!  Nézzük a “Hasznot akatsz!” kitételt, amúgy alulnézetből, minthogy az ADVENT KIADÓ- tól utánvéttel vásároltam annyit, amennyivel családomat és egy barátot meg tudtam ajándékozni.

Körülnéztem a könyveimmel kapcsolatos történetek között. A legfrissebb egy Jelenések magyarázat, amit baráti kapcsolatom révén “ingyen” kaptam. Az illető egy Jehova Tanúja, akitől azonnal megkérdeztem a könyv árát. Válasza: “Nincs ára, csak értéke! De hát neked is pénzbe került!  Igaz, de nem nekem, hanem az egyháznak. Mi nem kérünk soha a kiadványokért pénzt, de ADOMÁNYT elfogadunk.”

Ebben megegyeztünk. Hasonlóan egy Újvilág fordítású Biblia is ezen módon került hozzám már régen. Ismeretes, hogy a Jehova Tanúi nem szednek semmiféle egyházadót, vagy ezzel egyenértékű TIZEDET. Kiadványaikat az amerikai központból kapják. A kis traktátokat ingyen adják. Csak a KÖNYV megy az ismertetett módon. A Krisnások is csak ADOMÁNYT fogadnak el.

Volt egy nagy összegű pénzkiadásom, amikor egy ősi adventista könyvet adtam ki saját költségemen. Conradi testvér A BIBLIA SZOMBATJA ÉS A HAGYOMÁNYOK VASÁRNAPJA című könyve a múlt század elején alapmű volt. Amiben a Szombat története volt alaposan kifejtve. Egy ronggyá mállott példányt kaptam ajándékba egy öreg adventistától fiatal koromban. Mint egy ereklyét őriztem. Gondoltam merészet és nagyot, amikor az újra kiadása mellett döntöttem. Mivel nagyon rossz volt az állaga, így teljes egészét le kellett gépelni, hogy nyomdai állapotba kerülhessen.

Egy buzgó nyugdíjas hölgy végezte el, aki civil életében korrektor volt. Hibátlanul elkészült és 2000 (kettőezer) példányban kinyomattam 2007-ben.

Mivel nem az anyagi haszonszerzés volt a cél, hanem a MISSZIÓHOZ egy hiteles és nem terjedelmes traktát létrehozása, így az árat 150 forintban állapítottam meg. Sikerült eladni egy konferencián kb 20-25 darabot. Aztán kezdődött egy házról – házra való – INGYENES – iratterjesztés a gyülekezet környékén lévő utcákban. Itt elfogyott a könyv majdnem teljesen. Most még van egy nagyon kis mennyiség “raktáron”.

https://www.antikvarium.hu/konyv/conrad-l-r-a-biblia-szombatja-es-a-hagyomanyok-vasarnapja-432067

Közben egyik  “kuncsaftom”, – aki vett elsőre néhányat, – amikor elfogyott neki, így postán küldtem az újólag kért mennyiséget. Abban egyeztem meg vele, hogy UTÓLAG fizeti.

Kb fél év után kerültünk újabb kapcsolatba, mivel elfogyott a könyv. Kérdeztem, hogy az előző küldeményem mikor  lesz rendezve? Felháborodottan mondta – telefonon – hogy ezt INGYEN  kellene adnom! Máig is ez a barátságtalan – felszólító – hang van a fülemben.

Nézzünk bele a könyv bizniszbe! Kell ugye egy SZERZŐ, akit jogdíj illet meg. Utána a FORDÍTÓ – A KORREKTOR – A NYOMDA. A munkát végző SZEMÉLYZET. Az ÉPÜLET. ENERGIA költség. A RAKTÁR. A POSTÁZÓ, CSOMAGOLÓ – EXPEDIÁLÓ …Szóval ne is folytassam, ugye?

A végső pozíció: A VEVŐ. Ez esetben jómagam.

Hol itt a HASZON, amit a kedves kommentelő rajtam kért számon? “Ingyennadd!”  Így két n-el.  Mivel nem ”Kik egy kamionji Bibliát osztanak szét!” státuszában állok a “piacon”, így megkaptam a “de te is egy farizeus vagyl megosztó!” titulusomat.

Ítélje meg a nagyérdemű, hogy mit vétettem?! Mit kellett volna felajánlanom, hogy mindenkinek eleget tegyek? Lehetne – e az egész könyvet – a kiadóval való megegyezés alapján interneten – INGYEN – terjeszteni? Természetesen igen! De ekkor bejönnek az alapköltségekkel terhelt – jogos – igények a KIADÓ részéről. Ez egyenlő lehet egy eladott – jelentős – mennyiség bevételével. Ilyenféle lehetőséget a kiadók csak akkor tudtak meglépni, ha már volt egy jókora bevételük. Ettől kezdve lehet szó a Magyar Elektronikus Könyvtár -hoz hasonlóan letölthetőre kitenni.

Marad az, hogy aki megérette a könyv valós értékeit, – összeállva például a gyülekezeti könyvtárral, és több tagtárssal – megrendeli.  Különben az ADVENT KIADÓ is a gyülekezeti tagok pénzéből van fenntartva. Amivel sáfárkodnak, azaz becsülettel elszámolnak! Mérleg elven. Kiadás – kontra bevétel. (Jus murmurandi: Dénes Ottó)

 

 

 

 

Mondja el a véleményét!