Élet szívbetegségek nélkül?

Megfejtették, hogy egy bennszülött törzs tagjainál miért nincsenek szívbetegségek

Fotó: pixabay.com

A bolíviai tsimane törzs életmódjának bizonyos elemeit eltanulva lehetne hatékonyan védekezni a szívbetegségek kialakulása ellen – állapították meg a kutatók, akik szerint az egészséges táplálkozás, a mozgásban gazdag életmód és a dohányzásmentesség lehet a kulcsa annak, hogy a bennszülötteknél alig fordul elő érszűkület.

Érelmeszesedés esetén az erek belső falára kásaszerű anyag (plakk), majd kalcium rakódik le, melynek következtében az erek keresztmetszete beszűkül, az érfal elveszíti rugalmasságát, merevvé, keménnyé válik. Ezáltal lelassul a véráramlás, csökken az életfontosságú szervek vérellátása.
Az évek során fokozatosan kialakult, csökkent vér- és oxigénellátáshoz az érintett szövetek annyira „hozzászoknak”, hogy sokáig nem okoznak tüneteket. Azonban, ha a plakkok egyik sarka megreped, igen gyorsan drámai következményekkel járó kórképek alakulhatnak ki.

„A tanulmányunk szerint a dél-amerikai tsimane törzs tagjai körében a legalacsonyabb az érelmeszesedés előfordulása az eddig vizsgált népességek körében” – idézte Hillard Kaplant, az Új-Mexikói Egyetem munkatársát az EurekAlert című tudományos hírportál.
„A bennszülöttek életmódja azt sugallja, hogy a telített zsírokban szegény és a nem feldolgozott, rostos élelmiszerekben gazdag étrend, a vadhúsok és halak fogyasztása, a dohányzók alacsony száma és a napközbeni aktivitás mind hozzájárulnak az érelmeszesedés megelőzéséhez” – tette hozzá szakember, megjegyezve, hogy bár a tsimanék életmódja nagyban különbözik a modern társadalmakétól, bizonyos elemeket át lehetne venni, ami segíthetne a szívbetegségek kockázatának csökkentésében.

Foto: http://www.cep.ucsb.edu/grads/Sell/TsimaneSite.html

A The Lancet című folyóiratban közölt tanulmány szerint az iparosodott társadalmakban az ébren töltött idő több mint felét (54 százalék) ülve töltik az emberek, míg a tsimane törzsnél ugyanez az arány mindössze 10 százalék. A vadászattal, gyűjtögetéssel, halászattal és földműveléssel töltött napok során a férfiak átlagosan 6-7, a nők 4-6 órát töltenek testmozgással.
Az étrendjük szénhidrátalapú (72 százalék), rengeteg rizst, maniókát, kukoricát, magot és gyümölcsöt fogyasztanak. A 14 százaléknyi fehérjét állati húsból nyerik, mindössze 14 százaléknyi zsírt – naponta nagyjából 38 gramm – vesznek magukhoz és nagyon alacsony a dohányzók száma.

Megvizsgálták őket

A megfigyeléses tanulmány során a kutatók 85 tsimane falut kerestek fel 2014 és 2015 között. A szakemberek CT-vizsgálatokkal nézték meg az érelmeszesedés mértékét 705 felnőttnél, hogy megállapítsák a szívbetegségek kockázatát. A kutatók feljegyezték továbbá a 40 és 94 éves kor közötti alanyok testsúlyát, korát, pulzusszámát, vérnyomását, koleszterin- és vércukorszintjét, valamint megnézték, hogy van-e a szervezetükben gyulladás.
A CT-vizsgálatok tanúsága szerint tízből kilenc bennszülöttnél (85 százalék) nem állt fenn, 13 százalékuknál alacsony, 3 százalékuknál pedig mérsékelt, vagy magas volt a szívbetegség kockázata.
Korosztályonkénti lebontásban nézve, a 75 év feletti bennszülöttek esetében (48 ember) csaknem kétharmaduknál nem állt fenn és 8 százalékuknál volt mérsékelt vagy magas a szívbetegségek kockázata.

Fotó: pixabay.co

Összehasonlításképpen: egy több mint 6800 amerikai bevonásával készített tanulmány szerint a 45 és 84 éves kor közötti résztvevők mindössze 14 százalékánál nem állt fenn, míg 50 százalékuknál mérsékelt vagy magas volt a szívbetegségek kockázata.

A szakemberek szerint a törzs tagjainál mért alacsony pulzusszám, vérnyomás, koleszterin- és vércukorszint mind az életmódjuk eredménye. A kutatók hozzátették, hogy az érelmeszesedés kialakulásának kockázata annak ellenére volt alacsony a bennszülötteknél, hogy a résztvevők felénél magas volt a gyulladás mértéke a szervezetükben.
„A gyulladás gyakori jelenség a törzs tagjainál, ugyanakkor nincs összefüggésben a szívbetegség fokozott kockázatával, hanem valószínűleg a fertőzések gyakori előfordulásával magyarázható” – húzta alá az egyik kutató.
A tanulmány típusából adódóan a kutatók nem tudják megerősíteni, hogy a tsimanék mivel védekeznek, vagy az életmódjuk mely tényezője biztosít számukra védelmet az érelmeszesedéssel szemben. A kutatók azonban úgy vélik, hogy sokkal inkább az életmódjuk és nem a génjeik számlájára írható a védettségük.

Mint elmondták, az elmúlt öt évben épült új utak és a motoros kenuk megjelenése jelentősen javította a hozzáférést a közeli piacon árult cukorhoz és sütőolajhoz, ami jelentős gazdasági és táplálkozásbeli változásokat fog okozni a törzs életében.

Magyar állapotok

A civilizált társadalmakban, így Magyarországon is a vezető halálokok közé tartoznak az érelmeszesedés következtében kialakuló betegségek.

Kezdetben az érelmeszesedés teljesen tünetmentes. Emelkedett kockázattal élő emberekben szűrővizsgálatok során ilyenkor is felismerhető a betegség, legegyszerűbben a nyaki erek ultrahangos vizsgálatával.
A betegség romlásával egyre több, gyakran nagyon jellegzetes tünet alakul ki. A koszorúerek szűkületére utalhat a kezdetben terhelésre, majd nyugalomban kialakuló szorító jellegű mellkasi fájdalom vagy nehézlégzés. Egyes ritmuszavarok hátterében is érelmeszesedés áll. A végtagok ütőereinek szűkülete járáskor okoz fájdalmat a vádliban vagy a combban. Feltűnő lehet, hogy a fájdalom egyre rövidebb távolság megtételekor jelentkezik.

További cikkek a rovatból:
Szorít, nyom, sugárzik, leizzaszt – a mellkasi fájdalom
A fiatalkorban kezdődő magas vérnyomás halálos is lehet
13 ok, ami szívritmuszavarhoz vezethet
Az elhízás vesebetegséghez is vezethet
Ha túlélte az infarktust – éljen teljes életet!

Szerző: MTI, Szívderítő | 2017.03.23.
http://szivderito.hu/hirek/betegsegek/megfejtettek-hogy-egy-bennszulott-torzs-tagjainal-miert-nincsenek-szivbetegsegek

Mondja el a véleményét!