Kevesebb kalória – hosszabb élet.

Ki ne szeretné lassítani az öregedés folyamatát? Ezentúl bárkinek sikerülhet – csak el kell döntenie, hogy ezentúl jóval kevesebb kalóriát vesz magához, és soványabb lesz.

A University of California által közétett tanulmány kimutatta, hogy ha a kísérleti egereket kalóriaszegény táplálkozásra fogták, lelassult náluk az öregedés folyamata. Ez még akkor is kimutatható volt, ha egy rövidebb időszakon át vonták meg az állatkáktól a kalóriadús táplálékot. A National Academy of Sciences közleményeiben publikált tanulmány állítja, hogy az időseb emberek is éppen olyan gyorsan részesülhetnek a sovány diéta kedvező hatásaiban, mint az egerek.
Minél hamarabb áll rá valaki a nagyon kalóriaszegény táplálkozásra, annál tovább élhet és lassíthatja az öregedés folyamatát – mondta Stephen Spindler, az egyetem biokémiai részlegének vezetője. Végül is a kutatások igazolták azokat a hiedelmeket, melyek szerint a kalória korlátozása meghosszabbítja az életet. „A rossz hír az, hogy minél tovább vár valaki, annál kevesebb az esélye az öregedési folyamat befolyásolására” – mondta Spindler.
A kutatók a kalória bevitel korlátozásának rövid-, közép- és hosszú távra szóló hatásait az egerek májának génjeiben mutatták ki. A kalória korlátozása több génben is olyan változást okozott, amely az öregedés folyamatát befolyásolta. Ha egy „öreg” egeret fogtak kemény diétára, akkor az tovább élt, mint az átlag, de korántsem addig, mint a fiatalabb korban diétára fogott egerek.
A kérdés napirenden van Németországban is, ahol Gerald Klose brémai orvos professzor szerint a felnőtt lakosság fele túlsúlyos. Ennek következtében az orvosi rendelőket és klinikákat cukorbetegek, magas vérnyomásban szenvedők és végül szívinfarktusban megbetegedettek töltik meg. Az „adipositas” (kóros elhízottság) e kórok kockázati tényezőinek hordozója, egyúttal időzített bomba, hogy mintegy negyvenmilliárd márkával terheli meg a német egészségügyet – jelentette ki a professzor a Német Adipositas Társaság rendes évi kongresszusán.
CNN/DPA
MH 2001. október 20., szombat

Dénes Ottó

 

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?