A Harry Potter jelenség: a New Age “mellékhatása”

Nem szükséges csodálkozni, szörnyülködni, vagy megbotránkozni az alábbi tanulmány elolvasása után.Teljesen természetes, hogy amivel/akivel életünknek egy részét eltöltjük, időnk jó részét megosztjuk, azzal vállalunk sors/idő/lelki… közösséget. Ebből fakadóan a jellem elváltozik, alakul és esetleg véglegesen eltorzul(hat). Főleg a gyerekkori hatásokat kivédeni, vagy később „levetkőzni” nem lehet. Tudjuk – ha másból nem is – de a saját tapasztalatunkból, emlékeinkből, hogy a még tiszta és romlatlan kis emberi lélekben a megélt élményeknek, eseményeknek akkora erejű a bevéső hatása, hogy egy életen át megmarad. Véglegesen berögzül. Nyilván ez az egész társadalomra is alapvetően hat(hat). A Biblia erre elég tanulságos és megszívlelendő példát hoz elénk. Egy példa, ami a Noé korabeli társadalom lelki/szellemi állapotát fémjelzi:

„Amikor látta az Úr, hogy az emberi gonoszság mennyire elhatalmasodott a Földön, és hogy az ember szívének minden szándéka és gondolata szüntelenül csak gonosz,…”(I.Móz.6,5)
Nem véletlen, hogy Jézus is kiemelten említette ezt a példát utalva a végidőkre, nagy apokaliptikus beszédében. Máté 24,37.

„Az Emberfiának eljövetelekor úgy lesz, ahogy Noé napjaiban történt.”

Ugyanerre célozva, János apostolon keresztül az Úristen előre jelezte a hasonló lelki-szellemi torzulásokat második eljövetele előtti időkre utalva, részben pedig egyesek végső sorsára figyelmeztetett: “A gyáváknak pedig és hitetleneknek, és utálatosoknak és gyilkosoknak, és paráznáknak és bűbájosoknak, és bálványimádóknak és minden hazugoknak, azoknak része a tűzzel és kénkővel égő tóban lesz, a mi a második halál.”(Jel.21,8)

A kiemelt szavakban – is – utalt az ihletett szerző a mai világban széles körben tapasztalható lelki-szellemi jelenségekre. A legnagyobb baj, hogy korunkra a lekicsinylő,degradáló, megnyugtató szülői szövegek a jellemzők :“megmagyarázom a gyerekemet”,illetve: “nem kell megijedni, csak mese…” és hasonlók.

Ha az ördög megnyerte a legkisebbeket, már szabad utat kap(hat) akárhova. A társadalom bármelyik rétegébe, csoportjába, hiszen az alapállás már biztosított. A közös platform ez esetben a “lélek halhatatlanságának” téves eszméje. Amiben biztosítva van, hogy az emberi léleknek önmagában – alanyi jogon? –  van egy soha el nem múló “adottsága/képessége”. Ezzel a tulajdonsággal felvértezve a halált is “túléli.” Igaz ugyan, hogy ez a feltámadást feleslegessé teszi, de ez már apróság. A varázslók, a szellemi világban hívők (át)képzése többek között a Harry Potterek világában indul be, aztán már szabad az út a démoni szféra képviselői előtt. (Dénes Ottó)

Személyiségtesztet vettek fel Harry Potter-rajongókkal, itt az eredmény

A kutatók szerint minden egybevágott.

Megmondod, kik a kedvenceid a Harry Potter-mesékből, én pedig megmondom, ki vagy – választotta mottónak nemrég megjelent tanulmányához Laura Crysel, a floridai Stetson Egyetem pszichológusa.

Kollégáival egy internetes Harry Potter-rajongói oldal aktív felhasználóit kérdezte, hogy a mese helyszínéül szolgáló roxforti boszorkány- és varázslóiskola melyik háza (ezek adnak otthont a jellemük, tehetségük és érdeklődésük alapján beosztott diákcsoportoknak) a kedvencük, majd személyiségteszteket vettek fel velük.

A Griffendél-rajongók voltak a legextrovertáltabbak, a Hugrabug-kedvelők a legkedvesebbek, a Hollóhát-pártiak azok, akik a leginkább keresték a szellemi kihívásokat, a Mardekár-híveknél pedig nagyobb arányban volt kimutatható a „sötét hármasnak” nevezett tulajdonságegyüttes: a narcizmus, a machiavellizmus (azaz a könyörtelen törtetés) és a pszichopátia.

Nem meglepő módon ezek a tesztekkel kimutatott személyiségjegyek egybevágnak azokkal a tulajdonságokkal, amelyek a mesében az egyes házak lakóit jellemzik.

Szerző:HVG Pszichológia

Forrás: http://hvg.hu/brandchannel/extrapszichologia_20150829_Szemelyisegteszte

Mondja el a véleményét!