“fontos, hogy az egyházat ne érje hátrány…”

Micsoda egyenes beszéd?! Nem kisebb személyiség, mint a “Kedves Vezető” közvetlen helyettese mondá, hogy a Minden Problémára Orvosságos Megoldás (az Egyetlen Kulcsocska) nem hozá meg a kívánt bevételt. Namármost, ha ezt egy türelmetlen olvassa, és nem képes felfogni, hogy ez még csak a kezdete a felívelő szakasznak, annak semmi sem lesz elég. A mostani emelni szándékozott több költségvetési támogatásból a későbbi időkben, amikor már az Egyetlen Kulcsocska meghozza a beígért nagy dzsidipit, nyilván a mostani adóforintokból kapott – emelt – stólapénzeket az EGYHÁZ  biztosan visszaadja, vagy legalábbis a mostani és a jövőbeli összeg KÜLÖNBSÉGÉT. Elvégre is a “példakép” – Jézus – életéből és példájából kiindulva a követőknek nem kell vagyont gyűjteni, meg egyéb hívságos, világi rosszfiuk példái nyomán járva ragyogni, csillogni, politizálni, uralkodni. (Dénes Ottó)

Semjén felülírhatja Horn Gyulát

Teljesen új államközi szerződés megkötését tervezi a kormány a Vatikánnal. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes néhány napja megállapodott a Szentszék külügyminiszterével az előkészítést végző delegációk felállításáról. Az újraírás szinte biztosan több költségvetési juttatást hozhat a katolikus egyháznak.

Az új alkotmányra és az új adótörvényekre hivatkozva akarja újraírni az Orbán-kormány a Magyarország és a Vatikán kapcsolatát szabályozó nemzetközi szerződést, amely 1997 óta stabil jogi hátteret adott a katolikus egyház hazai működéséhez – írja az Index.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes január 26-án találkozott Dominique Mamberti érsekkel, a Vatikán külügyi kapcsolatokért felelős titkárával. Ezt követően a Vatikáni Rádiónak kijelentette: szerinte nemcsak leporolni kell a másfél évtizedes, Horn Gyula miniszterelnöksége idején létrejött szerződést, hanem újat kell kötni. Semjén és Mamberti érsek meg is állapodott arról, hogy mindkét részről delegációt neveznek a tárgyalások lefolytatására.

A miniszterelnök-helyettes azzal indokolta a változtatás szükségességét, hogy az egykulcsos adó bevezetése miatt az egyházak számára felajánlható személyi jövedelemadó egy százalékának összege is jelentősen csökken, márpedig fontos, hogy az egyházat ne érje hátrány.

A portál egyházügyi kérdésekben jártas forrásai szerint az új vatikáni szerződés megkötése alkalmat adhat majd Orbánnak, hogy a jelenlegi európai diplomáciai elszigeteltségét megtörje, és a magas szintű szerződéssel a kereszténydemokrata Semjén Zsolt is felülírhatja az MSZP-s miniszterelnök kézjegyét viselő alapszerződést a Szentszékkel.

Az eredeti szerződést, vagyis „a Katolikus Egyház magyarországi közszolgálati és hitéleti tevékenységének finanszírozásáról, valamint néhány vagyoni természetű kérdésről” szóló megállapodást 1997. június 20-án írta alá Horn Gyula akkori miniszterelnök és Angelo Sodano bíboros, a Vatikán miniszterelnöke. A jogi szabályozás néhány héttel az első Orbán-kormány hivatalba lépése előtt, 1998. április 3-én lépett hatályba, és kapóra jött a szocialistáknak is, hogy lerázzák magukról az egyházellenesség vádját. A tárgyalásokat Platthy Iván címzetes államtitkár által vezényelte le.

A szerződés, amelyet még a Semjénnel készült rádióinterjúban is csillagos ötösre minősítettek, hosszú távon rendezte a katolikusok államosítással elvett ingatlanjaiért járó kárpótlás diplomáciai feszültséget okozó kérdését, és kidolgozta a működési költségek fedezésére szolgáló rendszert is. A Horn-kormány idején fogadták el azt is, hogy az egyház az általa fenntartott közoktatási intézmények után „ugyanolyan szintű pénzügyi támogatásban részesüljön”, mint a hasonló intézményeket működtető állam és önkormányzat, valójában az egyházi iskolák a fenntartásukhoz szükséges teljes összeget az államtól kapják.

image

Forrás:  http://www.168ora.hu/itthon/semjen-felulirhatja-horn-gyulat-90813.html

Nagyon ideillik az alábbi idézet:

„A magyar állam lehetőségei szerint továbbra is rendkívüli támogatást ad pontosan meghatározott és a magyar katolikus püspöki kar által jelzett célokra.” (…) „A jelenleg érvényben lévő egyházakra vonatkozó adókedvezmények és mentességek körét a katolikus egyház beleegyezése nélkül a magyar állam nem szűkíti.” (…) „Az 1%-os felajánlások szisztémájában az állami kiegészítés után keletkező összeg a katolikus egyház vonatkozásában nem lehet kevesebb 1700 millió forintnál.”
http://denesotto.blogspot.com/2010/12/vatikan-mar-spajzban-van.html
MEGJEGYZÉSEM:  Most majd kitetszik, hogy azok az egyházak, akiket az új egyházi törvény erősen diszkriminál(na), mit is fognak kapni azokért a valós szolgáltatásaikért, amikkel az államot tehermentesítették.

Ha az egyház – nem csak a katolikus – fenntartott oktatási intézményt, vagy szociális munkát végzett, például öregotthont, egészségügyi intézményt működtetett, akkor joggal várhatná, hogy mindezért a hasonló állami szolgáltatással egyenértékű ellenértéket kapjon továbbra is!
Példaképpen mondom, mintha az Egyházi Törvény állatorvosi lova lenne (bocs a hasonlatért!) , ha a Metodista Egyház (Iványi Gábor-féle) oldalági hajtását látjuk ezen a küzdelmes akadálypályán bukdácsolni, éles szemekkel figyelve, amint a lesben álló hiénák ugrásra készen várják, hogy amit Iványi G. és testvérei összekapartak, megspóroltak, miként vinnék el INGYEN  a működtetésre váró, potyalesők, összeszorul a szívem. Biztosan nem csak az enyém. A saját egyházamról most még nem szólok, mert február végéig talán meggondolják magukat álmos honatyáink, amikor néha odafigyelnek a témavezetőre.

Mindezzel csak illusztrálni akartam a Katolikusok kiemelten nagyvonalú és atyaian gondoskodó ÁLLAMI  dotálását, apanázsának feltöltését az alapelvnek megfelelően:
”….az egykulcsos adó bevezetése miatt az egyházak számára felajánlható személyi jövedelemadó egy százalékának összege is jelentősen csökken, márpedig fontos, hogy az egyházat ne érje hátrány.”
Hoppá! És engem, vagy polgártársaimat ki fog az EGYKULCSOS ADÓ hátrányai miatt kompenzálni?
Na nem szó szerint gondoltam, csak elvi síkon. ….. Itt a mese vége (?)! Dénes Ottó

Mondja el a véleményét!