Ezt műveli a gyerekkel a sok okostelefonozás

SMS-nyak, gerincferdülés, depresszió: ezt műveli a gyerekkel a sok okostelefonozás

A gyerekek jelentős részénél már hétéves kortól gerincferdülést, csigolyadeformációt és púpos hátat eredményez a tablet és az okostelefon feletti görnyedés – figyelmeztet a neves ausztrál orvos, James Carter.

A gerincbántalmakkal foglalkozó szakember arról panaszkodott az ausztrál Daily Mailnek, hogy az utóbbi időben riasztóan megnőtt az ún. „SMS-nyak” nevű jelenség elterjedése. A gyerekek tünetei sok esetben fejfájás formájában jelentkeznek, ami attól van, hogy órákon át, megszakítás nélkül természetellenes pózban görnyednek az elektronikus eszközök fölé.

Fotó: AFP / Ria Novosti / Kirill Kallinikov

A doktor sokkoló röntgenfelvételeket is nyilvánosságra hoDSC03930zott, amelyeken láthatóak a gerinc drasztikus változásai a napi sokórás mobil és tablet feletti üldögéléstől, leszegett fejjel pötyögéstől. A konkrét púp kialakulása már a hétéveseknél is kimutatható. „A normális görbület helyett hátrafelé ívelés látható, amely fej-, nyak- és hátfájást okozhat, a deformitás végeredményben szorongáshoz, depresszióhoz, maradandó gerinckárosodáshoz vezethet” – állítja az orvos.

Az ausztrál orvos azt is hozzátette, hogy az utóbbi két évben lett figyelmes a jelenségre főként a kisiskolások és a tizenévesek körében. James Carter az ágyban való laptop nyomogatást is kerülendőnek tartja, ha lehet, a monitor és a képernyő legyen velünk szemmagasságban, egyébként pedig sportoljunk, mozogjunk sokat, táplálkozzunk és éljünk egészségesen!

DSC04537http://hvg.hu/plazs/20151016_SMSnyak_gerincferdules_depresszio_ezt_mu#utm_source=hvg_daily&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2015_10_16&type-id=HvgDaily&user-id=BCD9E2BC&utm_content=normal

2015. október 16

Szerző: hvg.hu

 

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?