A “NAGY testvériség” tömeges elterjedése már nem egyszerű napi hír

Le Monde: Franciaországban is figyel a nagy testvér

A francia titkosszolgálatok megfigyelnek és elraktároznak minden elektronikus kommunikációt, e-mailt, SMS-t, faxot, Facebook- és Twitter-bejegyzést Franciaországban és külföldön is – írta csütörtök délután megjelent számában a Le Monde.

A francia napilap szerint Franciaország az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség adatgyűjtési és elemző programjához hasonló rendszert működtet „teljesen törvénytelenül”.

„A titkosszolgálatok szisztematikusan begyűjtik a Franciaországban számítógépek és telefonok által kibocsátott elektromágneses jeleket, hasonlóan a franciák és a külföld közti mozgásokhoz: a teljes kommunikációnk után kémkednek” – fogalmazott a lap. Hozzátette: „Minden e-mailt, SMS-t, a telefonhívások listáját, Facebook- és Twitter-bejegyezést aztán évekre elraktároznak.”

A lap szerint már az is illegális, hogy ezt a hatalmas adatbázist a titkosszolgálatok használják, de ahhoz hozzáférése van hét másik szervnek, többek között a belső elhárításnak, a vámőrségnek és a pénzmosás elleni hivatalnak is, amelyek naponta szemezgetnek belőle. „Mindezt teljesen diszkréten, a törvényesség határán, minden komoly ellenőrzés nélkül. A politikusok ezzel tökéletesen tisztában vannak, de a titoktartás a szabály” – hangsúlyozta a Le Monde.

Az „amerikai hírszerzés kistestvére, a francia Big Brother” a lap szerint annak ellenére törvénytelen, hogy annak nyomait megtalálni egyes parlamenti jelentésekben.

A Le Monde elismeri, hogy a titkosszolgálatok arzenálja fontos a terrorizmus elleni harchoz, de mint a lap megjegyezte: bárkit, bárhol és bármikor megfigyelhetnek.

A Leleplezések a francia Big Brotherről című írás szerzői megjegyezték: Jean-Marc Ayrault miniszterelnök és az illetékes parlamenti bizottság „vitatja a Le Monde következtetéseit”, a hírszerzőszervek pedig nem kívánták kommentálni azokat.

2013. július 04  Szerző: MTI

http://hvg.hu/vilag/20130704_le_monde_franciaorszag_megfigyeles

Mondja el a véleményét!