A Nagy Testvér újabb füle: True Position

 Önnek van mobilja? Lehet, hogy lehallgatják!

Előfordulhat, hogy Ön még soha nem hallott a TruePositionról. Ám ha van mobiltelefonja, a geolokációs technológiát kínáló cég tudhat Önről – a hívásairól, sms-eiről, arról, hogy most éppen hol van. Bárkit lekövethetnek az USA-ban, Európában, a Közel-Keleten, Latin-Amerikában vagy a Karibi térségben a Wired cikke szerint.

A TruePosition egy pennsylvaniai cég, mely geolokációs technológiát kínál. Tudatosan maradnak a háttérben – ők a világ legfontosabb geolokációs cége, amelyről soha senki nem hallott.

TruePosition U-TDOA Infrastruktúra-védelem

Szerző:YouTube

Eredetileg legnagyobb ügyfeleik amerikai telefontársaságok voltak, akiknek az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (Federal Communications Commission, FCC) előírása szerint pontos helymeghatározással kell segíteniük a rendőrök, a tűzoltók és mentők munkáját. Az USA-ban évente több mint hatvanmillióan telefonálnak a 911-re, és mivel egyre több hívás érkezik mobilról, ami – mint a neve is mutatja – nincs lakcímhez rendelve, az FCC megkövetelte, hogy a mobilszolgáltató kérésre pontos helymeghatározást adjon a segélyhívó központnak. Ehhez használják a TruePosition technológiáját.

Nem verték nagydobra, de a TruePosition az elmúlt négy évben világszerte terjeszkedett, és már nem csak a segélyhívó központok munkáját könnyíti meg. A Wired cikkében több részletet is ismertet a TruePosition fő tevékenységéről, a „location intelligence” kifejezésből rövidített LOCINT technológiáról, mely nem csak a hírszerzés vagy a bűnüldöző szervek számára elérhető. Bármilyen védeni vágyott infrastruktúra köré láthatatlan digitális falat képesek húzni. Egy kőolaj-finomító, egy atomerőmű esetében például a figyelőrendszer adatbázisában szerepel mindazok telefonszáma, akik jogosultak belépni. Ha valaki jogosulatlanul tartózkodik a területen, a telefonja alapján azonnal jelzik az illetékeseknek – ecsetelte az előnyöket a TruePosition marketingigazgatója, Brian Varano a Danger Roomnak.

 

A TruePosition ezt geofencingnek hívja, ami földrajzi határfigyelést jelent. A cég hivatalos jelentése szerint a helymeghatározó technológia valós idejű és a múltban történt wireless eseményeket gyűjt, analizál, tárol és mutat meg, illetve a megfigyelt mobiltelefon használóinak helyzetét követi.

Arra is lehet használni, hogy jelezzen a hatóságoknak, ha egy terroristagyanús egyén, vagy egy bűnöző belép a reptéri terminálba, buszpályaudvarra vagy más esetleges célpontra. Meg tudják figyelni a gyanús alakok helyzetét, le tudják hallgatni, kivel mit beszélnek, megnézhetik, milyen üzeneteket váltanak.
A  TruePosition az Egyesült Államokban mobiltelefon-szolgáltatóknak értékesíti a szolgáltatást, de gyanús, hogy a kormány is a vásárlói között van. Világszerte pedig meg nem nevezett kormányoknak dolgozik – áll Varano ugyanezen a nyilatkozatában. „Amióta 2008-ban kijöttünk a LOCINT-tel, a világ minden pontjáról a belügyminisztériumok és a védelmi minisztériumok sorra kopogtatnak nálunk” – fogalmazott.

Ez viszont már sokak szerint felháborító. Fantasztikus, ha bántalmazott nőknek segítenek, vagy ha a potenciális terroristákat távol tudják tartani az atomerőművektől, és fel tudják deríteni a kapcsolati hálójukat is. De olyan kormányok kezében, melyek nem tartják tiszteletben az emberi jogokat, a TruePosition technológiával például a disszidensek hálózatát is megfigyelhetik.

A technikai háttér

A TruePosition lokációs eszköze, az „Uplink Time Difference of Arrival” vagy U-TDOA (visszaküldött érkezési időkülönbség) kiszámolja, mennyi időbe telik a jelnek elérnie egy adott mobiltelefonról a cellatorony adóvevő-állomására telepített érzékelőt. Meghatározzák, milyen különbséggel éri el a jel a különböző tornyokat, a Wireless Location Processor nevű szerverek kiszámolják a telefon helyzetét. Az USA-ban 75 000 toronyra tettek ki vevőt országszerte. Mindegyik akkora, mint egy-egy pizzásdoboz.
A technológia nem keverendő össze a GPS-szel. Hálózat alapú, nem függ a telefon GPS-vevőjétől, sem műholdaktól, és pontos – legfeljebb 50 métert téved.
Varano nem árulta el, mely államok kormányai használják a TruePosition LOCINT szolgáltatását, de európai, közel-keleti, latin-amerikai és a karibi országok is vannak köztük.

2011. július 20   Szerző: hvg.hu

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

 

Mondja el a véleményét!