Utcanév és regisztráció

Történt pedig anno, amikor Nagy és Bölcs vezetőink elhatározták, hogy a múlt “nagyjainak” – is – emléket állítanak utcanevekkel. Egyik pécsi utcát a Horthy-korszak prominens írójáról nevezték át. Vesszen Marx, éljen az új sikergyanús Vass Albert! Hurrá-hurrá! Csakhogy ez egy csomó embernek ÚJ LAKCÍMKÁRTYÁT és – az elévült kártyák helyett – vadiúj egyéb okiratot is jelentett.

Sebaj! A helyi sajtó és egyéb kommunikációs termék közzétette, hogy az OKMÁNYIRODÁBAN SORON KÍVÜL megkapják a polgárok.

Egyikük-másikuk nem volt rest és megírta élményeit.

“Elmentem az okmányirodába délután 13 órára. Várakoztam 16 óráig. (17 óra a záróra ideje) ekkor közölték,hogy ma már nem kerülök sorra. Hazamentem és másnap ismét megpróbáltam. A tisztviselő szerint ma nem kerülök sorra, nem érdemes várni. Gondoltam egyet, és többet már meg sem próbáltam. Nekem nem kellett új utcanév, Évtizedekig jó volt a régi, hát akinek nem tetszik, majd szól. Én pedig majd válaszolok.”

Hasonló volt a másik olvasói levél is. Kellő türelemmel meg lehet találni a neten is www.dunantulinaplo.hu (Emlékezetből leírta: Dénes Ottó)

Ja, most jut eszembe! Berlinben a Karl Marx sugárutat is most – lásd a magyar minta – átnevezik?

Előfordulhat, hogy az új választási törvényben előírt REGISZTRÁCIÓ hasonló sorsra fog jutni?? Hacsak….????

http://hvg.hu/velemeny.publicisztika/20121115_Behivom_az_EBESZt

…Amíg önök tök más dolgokkal voltak elfoglalva, a kétharmados többség ez utóbbiakat ténylegesen meg is szavazta. Magyarország népe vagy hosszú, tömött sorokban fog sorban állni az önkormányzatok előtt, hogy munkaidőben személyesen tegye tiszteletét az Idő Fecsérléséért Felelős Alosztályvezető irodája előtt, vagy megpróbálnak belépni az internetes ügyfélkapun, de ilyen regisztrációja egyelőre a választók 16 százalékának van csak. A kormányzó pártok eredeti humorát dicséri viszont az a kapcsolódó módosítás, mely szerint az a polgártársunk is ajánlhat képviselőjelöltet az aláírásával, aki annyira azért nem tartja fontosnak a választásokat, hogy maga is regisztráljon.

Az önök előmonitorozásán nagyon sok múlik, EBESZ drága. Miközben sokak számára apró, de bosszantó vegzálásnak tűnik mondjuk a regisztráció kérdése, amihez se kedve, se ideje, az ellenzék egy jó része meg úgy tesz, mintha az azonnali összeborulás, horribile „összekapaszkodás” lenne az ASAP korparancs, addig csak kevesen merik legalább felvetni azt, hogy aki a Fidesz játékszabályai szerint vesz részt a választáson, az egyúttal jóvá is hagyja ezeket a játékszabályokat. Mondjuk azt, hogy sok százezer last minute szavazó elvesztheti egyik alapjogát egy tudatos állami diszkrimináció miatt, és nem fog tudni reagálni az utolsó két hét politikai eseményeire.

Hozzám hasonlóan valószínűleg önök sem tudják, mit tartsanak egy választási bojkottról. Csak azt látom, de azt egyre határozottabban, hogy bár elvileg az ellenzék még valóban győzhet, egyre kétségesebb, hogy a „választás” szó-e a legmegfelelőbb arra az akármire, aminek 2014-ben elébe nézünk.

A szavazóik felét elvesztő kormánypártiak a körzethatárokat átmanipulálták, 200-ról felemelték 500-ra a jelölteket ajánló aláírások számát, amivel nagyjából ugyanott tartunk, mint az eddigi stupid ajánlócédulás rendszernél, a kampányt lerövidítették és becsatornázták az állami médiába, ill. államközeli vállalkozásokhoz, a lakosság jó részét buszoztatásokra, szervezett regisztrációs turizmusra kényszerítik. És – hogy még egyszer hangsúlyozzuk a manőver lényegét – mindez semmi, hiszen a választási eljárási törvény az elkövetkező időben, de még közvetlenül a választás előtt is, bármilyen módosításon áteshet.

Remélem, kedves EBESZ, sikerült kedvet csinálnom egy kissé elhúzódó közép-európai küldetéshez. A magyar országgyűlési választások már most elkezdődtek, helló. Lehet elkezdeni dolgozni.

Mondja el a véleményét!