Ez már a „Végjáték” – Megjött az apokalipszis-forgatókönyv

Az már szinte közhely (bocsánat: közröhej), hogy az APOKALIPSZIS kifejezéssel minden olyan válságot és globálisnak vélt zavart megjelölnek, amiket pedig egyszerűbben és hitelesebben el lehetne mondani a normál, átlagemberi szókinccsel is.De a lényeg ebben az ijesztő hangú cikkben, – meglátásom szerint –  hogy a Föld nevű  bolygón már erősen érződnek azok a tünetek, amiket  János apostol mintegy kétezer éve, és ehhez még plusz 600 évvel előbbi időpontban élő próféta, Dániel,  meglehetősen jól körülírt, érthetően  felvázolt. Javaslom olvasásra elsőnek Dániel könyve 12. fejezetét és ezután a János Jelenések könyvét. Ehhez az utóbbihoz egy teljes – és látványos – előadás-sorozat is elérhető az interneten. http://adventista.hu/terezvaros/revelation/revelation.htmPDVD_119
Önjelölt “próféták” helyett a valódi bibliai próféták írásait, illetve az azokat részletező előadásokat ajánlom! (Dénes Ottó)

Az alábbi cikkre hívták fel a figyelmemet. A benne leírtak érzékeltetik, mennyire törékeny a világ pénzügyi rendszere (ahogy kb. 25 éve az egyetemen egy tanárom mondta: „olyan, mint a kártyavár, bármikor összeomolhat”), és hogy milyen kevés kell az összeomláshoz. A végsőhöz is, és ahhoz is, amely annak csak az előjátéka lesz, hogy apropóul szolgáljon a nagy összefogáshoz, a világ emberi megmentéséhez.
Ami viszont egyértelmű és szemmel látható, ha egy kicsit jobban belegondolunk: micsoda különbség van Isten örök érvényű, életképes, még a bűnnek is ellenállni tudó művei (erkölcsi törvény, a természet világa, stb.) és az emberi tákolmányok között, aminek a hátterében kapzsiság, önzés és gyakran maga Sátán áll…
(Stramszki István)

Ez már a „Végjáték” – Megjött az apokalipszis-forgatókönyv

Egészen borúlátó előrejelzést adott közre a Global Macro Investor (GMI) független elemző cég. A beszédes „Végjáték” címen közreadott elemzés világszerte államcsődöket és országok bedőlését vizionálja, valamint a történelem legnagyobb bankválságát.

A fejlett gazdaságokban nincs növekedési hajtóerő, a nyugati világ ezért a második recessziós korszakába lép – véli Raoul Pal, a GMI vezető elemzője. A közgazdász szerint erre utalnak az a főbb gazdasági adatok:
– az Egyesült Államokban a tartós fogyasztási cikkek rendelési számai alacsony szinten rekedtek, és a korábbi emelkedő trend visszafordult,
– a foglalkoztatási ráta a 2008-2009-es zuhanás óta képtelen magához térni,
– Nagy-Britanniában az ipari termelés rekedt meg sok-sok évvel korábbi szintjén,
– az Európai Unió ipari kibocsátása mélyrepülésben van.

Ezek a tények rámutatnak, hogy a G7 országok GDP-növekedésének mélypontja jön el. Ezt erősíti Raoul Pal szerint az a tény, hogy a világ 10 legnagyobb adósának számító országok teljes adósságállománya a világ GDP-jének 300%-a felett van. A szakértő jóslata kíméletlen: az eurózónában államcsődök jönnek, a brit és a japán állam szintén fizetésképtelenné válik, csőd jön Dél-Koreában és Kínában is. Az eredmény: a világtörténelem legnagyobb bankválsága.
Pal szerint ugyanis a kormányoknak rendkívül korlátozottak a lehetőségei, hogy egy bajba jutott nagybankot kimentsenek, így aztán az első bankcsődtől könnyen eljutunk a teljes európai bankrendszer összeomlásáig, majd pedig az államok fizetésképtelenségéig. Szinte nincsenek már fékek, amelyek megállítanák ezt a folyamatot, és alig van valaki, aki érzékelné a helyzet komolyságát. Nem önmagában az államadóssággal van baj, hanem azzal, hogy a G10 országok 70 ezer milliárd dolláros államadóssága a fedezete 700 ezer milliárd dolláros derivatív piacnak – ez pedig a globális GDP 1200%-a, és nagyon gyenge fundamentumokon nyugszik. Gondolják, hogy az uniós válság után nem következne Japán és Kína? Gondolják, hogy az Egyesült Államok mindezt megúszná épen? Tette fel a kérdéseket hallgatóságának Raoul Pal, aki szerint ez a nagy „RESET”.
Az időzítést illetően Pal úgy látja, hogy 2012-13 vezetnek el a véghez. „Meg kell érteniük, hogy a globális bankrendszer összeomlása és a tömeges csődök elhozhatják a valaha látott legnagyobb gazdasági sokkot a világban.” Nem lesznek banki termékek, kötvénypiac – nem lesz semmi. A piacok érzékelik, hogy a válságkezelő eszközök (az EKB LTRO-ja, az ESFS, illetve a „quantitative easing”) nem ment meg az összeomlástól. A következő fázisban Spanyolország és Olaszország következik, ahol a bankokat államosítják, adósságuk pedig bekerül a kormány mérlegébe.

Raoul Pal
A spanyol Javea-ban élő Raoul Pal a Plymouth-i egyetemen végzett 1990-ben. Ezt követően számos befektetési banknál megfordult különböző értékesítői pozíciókban, többek között a NatWest Markets-nél és a Goldman Sachs-nál, ahol európai hedge fundok számára részvény- és részvény-derivatívák értékesítéséért felelt. 2001-től a GLG Partners portfólió menedzsereként folytatta, majd 2005 óta a Global Macro Investor (GMI) gazdasági és befektetési elemzőjeként tevékenykedik.
A 2008-as válságot is megjósoló szakember ma független szakértőként jegyzi a munkáit. Előrejelzései nagyon népszerűek az alapkezelői szektorban, cége, a GMI alapvetően egy exkluzív körnek terjeszti az elemzéseket. A pesszimista hangvétel nem szokatlan tőle, hiszen igen borús világképpel rendelkezik, ami munkáiban és várakozásaiban is lecsapódik. Gyakran hallatja véleményét olyan neves újságokban, mint a Bloomberg, vagy a Forbes.

A GMI következtetése: csak az arany és a dollár marad, amibe érdemes lesz fektetni, a kötvényt, részvényt, CDS-t, határidős ügyleteket és put opciókat el lehet felejteni. Nagyjából hat hónapunk maradt, hogy a nyugati piacokon kereskedve megvédjük magunkat, vagy elég pénzt keressünk ahhoz, hogy ellensúlyozzuk a jövőbeli veszteségeinket. Ezután vegyük fel a bádogsisakunkat, és rejtőzzünk el addig, amíg az új rendszer ki nem fejlődik.

Forrás: http://www.portfolio.hu/gazdasag/ez_mar_a_vegjatek_megjott_az_apokalipszis-forgatokonyv.168318.html

-- 
Stramszki István
Érdekes cikkek, programok egy helyen:
www.stramszki.hu, www.stramszki.tk, www.stramszki.bplaced.net
Mondja el a véleményét!