“Semleges” állam és a hitoktatás

Nem csak az egyházi iskolákban lesz kötelező hittan és erkölcstan

Forrás: hvg.hu
Egyeztetés kezdődött az egyházak és a kormányzat között az iskolai hit- és erkölcstanórák bevezetésével kapcsolatban; a végrehajtási szabályok nyár végére készülnek el – írta szombati számában a Magyar Nemzet.
A lap úgy tudja, hogy az új tantárgyak 2013-as indítása nemcsak az állami iskolák diákjaira, hanem minden Magyarországon tanuló általános iskolásra vonatkozik.

Papp Kornél, a Magyarországi Református Egyház zsinati oktatásügyi irodájának vezetője a lapnak azt mondta: az első tárgyalás szerdán volt, amikor számba vették, hogy az intézkedés milyen gyakorlati kérdéseket vet fel, és hogy milyen lépéseket kell tenni a személyi és a tárgyi feltételek megteremtéséhez.
A lap úgy tudja, hogy az erkölcstanórákat az iskolák tanítói, tanárai fogják tartani várhatóan hatvanórás továbbképzés után. A hittan esetében a tanórák megszervezésétől és megtartásától kezdve a hitoktató alkalmazásán és ellenőrzésén át a tananyag meghatározásáig minden az egyházi jogi személy feladata lesz. MTIMTI 2012.04.21

Kérdésem: “egyházi jogi személy”. Ki lesz az illető, és milyen egyházat fog képviselni. Hogy nem lesz semleges, az biztos, mert én még nem láttam olyan EGYHÁZI személyt, aki ne a saját egyházát/hitét akarta volna terjeszteni, képviselni. Ha nem ezt teszi, akkor nem igazi “egyházi”személy, hanem egy ökumenikus álarcban megjelenő X Y Z stb vallás képviselője. Na nem vagyok gonosz, csak szkeptikus, minden olyan államtól kiinduló VALLÁSI kezdeményezésben, amit álcázva, valójában egy többségi elven működő ideológiát akar rám (gyerekemre) tukmálni. Jó lesz vigyázni! (Dénes Ottó)

Hozzászólások (3)

Silagi Sabi 2012. 04 22., 12:35
– 2
Hittan. A nevében benne van a lényeg, de az nem hogy kinek a hitéről tanítanak….
Vagy a keresztényi hittételeket mindenkire rá lehet / kell erőltetni ?
Nem kéne figyelembe venni hogy az emberek különböző vallási elkötelezettséggel rendelkeznek netán egy részük ateista mint ahogy valakit a művészet mást a tudomány érdekli, vannak persze olyanok is akit mindkettő….
Tiszteletben tartani mások hitet vagy vallási hitetlenséget ezt tartom fontosnak.
Tóth Jani 2012. 04 21., 15:27
– 3
Kérdés hogy mit is kell tanulni erkölcstanon?
Mert ha azt hogy Orbánért életemet és véremet, figyelem a rendszer ellenségeket és akár fegyverrel védem meg a Nagy Nemzetmentőt a támadásoktól, na akkor ezt talán nem kellene.
Geoda 2012. 04 21., 12:51
– 2
Egy másutt már idézet blogbejegyzés (http://endresy.blogspot.com/2012/03/hiterkolcs.html) mellékletén (a tervezet képernyőképe) látszik, hogy szó nincs önálló erkölcstanról és alternatív választásról. Hoffmann az erkölcstan felügyeletét is az egyház kezébe tenné. Így a látszatalternatíva egy burkolt hittanórává válik.

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?