Tiszta lisztet a polcra!

20 tonna problémás lisztet von vissza a Gyermely Zrt.

Kivonja a kereskedelmi forgalomból a Germely Élelmiszeripari Zrt. azt a liszttételét, amelyben az MgSzH a közelmúltban a megengedettnél több DON-toxint talált – közölte az agromonitor.hu-val Káhn Norbert, a tésztagyártó kereskedelmi és marketing vezetője. A vállalatnak összesen 20 tonna lisztet kell visszahívnia, amelyhez tegnap megtették a szükséges intézkedéseket. A kifogásolt termékeket megsemmisítik.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal a Germely Élelmiszeripari Zrt. egy kilogrammos kiszerelésű búza finomlisztjében a megengedettnél több dezoxinivalenolt talált. A vizsgált termék kilogrammonként 903 mikrogramm DON-toxint tartalmazott a maximális 750 mikrogramm helyett.

A cég szerint a problémát az okozta, hogy az uniós és a magyar előírások eltérnek egymástól. Az EU-s rendelkezések 750 mikrogrammos határértéket követelnek meg, míg a Magyar Élelmiszerkönyv 1000 mikrogrammos limitet állapít meg. A hatóságok az ellenőrzéskor az uniós paramétert vették figyelembe, míg a vállalat a terméket az élelmiszerkönyvi előírások szerint vizsgáltatta be. A DON-toxinok az emberre is veszélyesek lehetnek, de a termékekre megállapított határértékek egyes szakértői vélemények szerint százszorosan túlbiztosítottak, így az azokat megközelítő vagy elérő toxintartalmak sem lehetnek károsak az emberi szervezetre.
(pezcentrum.hu)

2010. december 14. kedd  Tiszta lisztet a polcra!

Időnként olvashatunk ehhez hasonló tudósításokat, de ezek csak a jéghegy csúcsa és sajnos a mindenkori lobbiérdekek és a konkurencia harcok is belerontanak a hiteles tájékoztatásokba. A legnagyobb bajt szerintem  a HATÉRÉRTÉKEK számaival való tili-toli játékok jelentik az egészségre. A megnyugtató, hogy minden publikáció közli, hogy ne legyünk idegesek, mert a soksoksokszoros mikrogrammok sem veszélyesek (?)(Dénes Ottó)

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?