Erősítsük az immunrendszert, megelőzhető az övsömör

ImmunrendszerAz övsömör első tünete a kiter­jedt bőrérzékenység, bizsergés vagy égő érzés ott, ahol később a kiütések megjelennek. A terü­let gyakran fáj. Jelentkezhet láz, fejfájás és nyirokmirigy-duzza­nat. Néhány nappal később öv-vagy foltszerű kiütések jelent­keznek a törzs oldalán vagy az arcon. A kiütés folyadékkal teli hólyaggá alakul, amely később kisebb fekélyekké esik össze. Ezek kiszáradnak és hegesedéssel gyógyulnak.

Az övsömör a bárányhimlőt okozó vírusfertőzés kiújulása. A bárányhimlős megbetegedést követően a vírus a szervezetben marad nyugalmi állapotban, vagy az idegrendszerben rejtőz­ködik. Valamilyen okból, gyak­ran sok évekkel később a vírus az idegeken keresztül ismét a bőrbe vándorol, és az adott ideg által ellátott bőrfelületen kiüté­seket okoz. Megelőzhető az im­munrendszer erősítésével.

Vírusellenes kezeléssel gyó­gyítható. A fájdalmat gyógyszer­rel lehet csillapítani, a viszketést pedig kovacinkes kenőccsel. A vírusellenes orvosságok lerövi­dítik a betegség időtartamát és a posztherpeszes fájdalom kiala­kulásának a kockázatát, ezért fontos mielőbb megkezdeni az alkalmazásukat. A kezelést lehe­tőleg már a hólyagok megjelené­se utáni 72 órában kell megkez­dem, különösen a szem körüli megbetegedéseknél.
Fertőző?
SOKAN KÉRDEZIK fertőz-e az övsömör. Ellentétben a bárány­himlővel, ami cseppfertőzéssel nagyon gyorsan terjed, az övsömört okozó „vari cella zoster ví­rus” (VZV) csak közvetlen kon­taktus útján (a hólyagok csu­pasz kézzel való érintésével, kö­zös törülköző használatával) adható tovább, azoknak, akik nem estek át bárányhimlőn. Náluk tehát bárányhimlő ala­kul ki, nem övsömör. A fertő­zés veszély addig áll fenn, amíg a hólyagok nem száradnak be.

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?