Cickafark, a női bajok gyógyítója

A borogatástól kezdve az ülőfürdőig sok mindenre használható
Cickafarkfű
A közönséges cickafark széles körű ismertsége nemcsak sokoldalú gyógyhatását bizonyítja, de azt is, hogy a talaj szempontjából sem válogatós. Nem csak kerté­szeti, gyógyászati célokra alkal­mazható, a konyhában is hasz­nát vehetjük, s számos kozmeti­kum összetevői között szerepel.

A népi gyógyászat ajánlja töb­bek között emésztési problé­mákra: epe-, májrendellenességekre, étvágyjavítónak, a vese működésének szabályzására, az emésztőtraktus gyulladására és görcseire, felfúvódásra, tüdő-, végbél-, méh-, hólyag- és orrvérzésre. A friss növény préselt lé­re külsőleg a vérző sebet csilla­ntja, a fájdalmat csökkenti. Teája borogatásként a rosszindula­tú sebek és a felrepedezett bőr kitűnő ellenszere, belsőleg pe­dig a tbc és a tüdőrák bevált né­pi gyógyszere. Egyik legfonto­sabb alkalmazási területe a női bajok kúrálása. Nemcsak a menstruációs panaszokat csök­kenti (erős vérzés, görcsök), de pontosan „be is lövi” annak ide­jét, szabályozza a ciklust (fogam­zásgátlók alkalmazása mellett nem javallott a fogyasztása). Pe­tefészek-gyulladásnál már az el­ső ülőfürdő enyhítheti a fájdal­makat. Szülés utáni fájdalmak, méhben előforduló ciszta/mióma, méhelőreesés és minden egyéb női bajra kitűnő orvosság a cickafark.

Így alkalmazzuk
ÉTVÁGYGERJESZTŐ TEA:  2 teáskanálnyi virágot leforrázunk egy csésze vízzel. 10 percig lefedve tarjuk, majd leszűrve fogyasztjuk két étkezés között.

TEA GYOMOR- ÉS BÉLPANASZOKRA: 3 rész cickafarkvirágból, 5 rész borsmentából és 5 rész kamillából keveréket készítünk. Ebből 2 teáskanálnyit adunk egy csésze teához. Az étvágy­gerjesztő teával megegyező módon készítjük és fogyaszt­juk.

ÜLŐFÜRDŐ: 100 g szárított növényt tegyünk 20 liter meleg vízbe.
WWW.GYOGYNOVENYTEAK.HU

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?