Éhezés a változásra

“Az a szerencse, hogy az emberek nem értik a bankok, a nagyvállalatok és más pénzügyi rendszerek működését. Ha értenék, már holnap kora reggel forradalom lenne.”  Henry Ford

Ezt egyszerűen látni kell! Az alábbi filmet, nem azért tesszük közzé, hogy sokkoljunk, annál sokkal nagyszerűbb indokunk van rá: felrázzuk a kellemes „nemtudásban” szunyókáló embereket. Szeretnél tisztán látni? Tarts velünk!

Megdöbbentő tények: mit is eszünk valójában, hogyan készülnek ezek az élelmiszerek, milyen hatással vannak az egészségünkre és hogyan söpör végig ez a változási hullám a világ élelmiszeriparán.

Drámaian megváltozott az amerikai élelmiszer-termelés az elmúlt harminc évben. Hol van az az idő, amikor az élelmiszerek a farmergazdaságokból kerültek a háziasszonyok asztalára? Manapság ipari méretekben folyik a mezőgazdasági termelés, és a pénzhajhászás háttérbe szorította az élelmiszerbiztonságot és a fogyasztók egészségét. Miközben a földeken génkezelt terményeket termesztenek, az állatokat is antibiotikumokkal tömik. A filmesek szerint mindez szorosan összefügg a lakosság elhízásával, a különféle betegségek terjedésével, a környezetszennyezéssel. Az egyetlen kiutat az öntudatos vásárlók és a biotermesztés jelenti.
Az Élelmiszeripar Rt. fellebbenti a fátylat az amerikai élelmiszeripar visszásságairól, miközben bemutatja azt a látszólag jól működő „élelmiszergyártó” gépezetet, amely az amerikai kormány szabályozó szerveinek – USDA (az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium) és FDA (az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyezési Hatóság) – hallgatólagos beleegyezésével működik, ez azonban a fogyasztók előtt mindezidáig rejtve maradt.

A film arra a következtetésre jut, hogy az Egyesült Államok élelmiszer-ellátását kézben tartó öt mezőgazdasági nagyvállalat az üzleti nyereséget gyakran a fogyasztók egészsége, az amerikai gazdák megélhetése, a munkások biztonsága és környezetünk megóvása elé helyezi. A csirkének vastagabb a melle húsa, a sertéskaraj szinte tökéletes, a szójabab ellenáll a gyomirtó szereknek, a leszedett paradicsom pedig sosem romlik meg, azonban szembe kell néznünk az ártalmas E. coli nevű baktérium új fajtáival, amelyek évente mintegy 73 ezer amerikainál okoznak megbetegedést. Hatalmas gondot jelent a sok embert érintő és különösen a gyerekek körében jellemző kóros elhízás, valamint a felnőttek körében már szinte járványszerű méreteket öltő cukorbetegség.

A 2008-as dokumentumfilmet az Emmy-díjas Robert Kenner rendezte. A rendező hat évig dolgozott azon, hogy az Élelmiszeripar Rt. képernyőre kerülhessen, maga a film készítése három évig tartott. Kenner saját bevallása szerint a költségvetés nagy részét ügyvédekre költötte, hogy megvédje magát a filmben kritizált élelmiszeripari cégek, növényvédőszereket és műtrágyát gyártó cégek és más vállalatok által indított jogi keresetek ellen.

Következik az Oscar-díjra jelölt Élelmiszeripar Rt., a teljes film:

Ez a video már le lett tiltva

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=qSrT5MTmR4g

Főzz tiszta, nyers alapanyagokból és egyél együtt a családdal, valamint tiszteld az ételt, ami az asztalodra kerül, mert sokkal több, mint egy egyszerű termék! Minden falattal hozzájárulhatsz a változáshoz…
Pozitív Nap

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?