Sajtószemle: Megállt a Nap? Műanyagtenger…Szögelt Luther, vagy nem?…Temetés aprítással és keselyűkkel.

Megállt volna a Nap és a Hold az égen egyetlen imára?

…miután Józsué Izrael népét elvezette Kánaánba – az ókori Közel-Kelet azon területére, amely a mai Izraelnek és palesztin területeknek felel meg – így imádkozott:Állj meg nap, Gibeonban, és hold az Ajalon völgyében!

És megálla a nap, és vesztegle a hold is, a míg bosszút álla a nép az ő ellenségein.”

A valaha feljegyzett legrégebbi napfogyatkozás pontos idejét sikerült meghatározni brit kutatóknak: az időszámítás előtt 1207. október 30-án történt jelenség ismerete megváltoztathatja az ókori világ kronológiáját.

http://www.origo.hu/


… hogyan szennyezi a rengeteg műanyag szemét a tiszta, kék tengert?

Évente több mint nyolcmillió tonna műanyag kerül az óceánok vízébe, ami legkevesebb 8 milliárd dollárnyi kárt okoz a tengerek élővilágának, mintegy egymillió tengeri madarat, százezer tengeri emlőst és meghatározatlan számú halat pusztít el. 2050-re az óceánokban található műanyagok tömege nagyobb lehet, mint az összes halé.

http://hvg.hu/


Protestáns legendák

Ötszáz éve, 1517 mindenszentek vigíliáján (október 31-én) Luther Márton, a Szent Ágoston-rendi remeték közé tartozó jámbor szerzetes kiszögezte 95 tételben megfogalmazott vitairatát a wittenbergi vártemplom (kastélykápolna) kapujára….Talán nem lepi meg az olvasót, de a témával foglalkozó történészek jelentős része szerint ez az esemény soha nem történt meg.

https://mno.hu/


Nyugaton az a gond a gyásszal, hogy valójában nem is az elhunytat gyászoljuk, hanem magunkat siratjuk

A keleti vallások közös alapja a Lélekvándorlás tantétele. Ennek legjobban érzékelhető kifejezése a halottal való bánásmód. Aprítás, égetés, szétszórás, madarakkal etetés….Nézzünk meg egy „hivatásos” lámával készült riportot erről a kényes témáról: Közli a HVG.hu 2017 november 02.

…Csöpel láma azt meséli, vezetett már olyan halotti szertartást, ahol keresztény pap is volt, meg buddhista vallási vezetőként ő is. Gyakorlatilag ugyanarról beszéltek, de az emberek ugyanúgy nem figyeltek egyikőjükre sem.

„A pap majdhogynem ugyanazt mondta, amit én gondoltam, úgy éreztem, hogy csatlakozom az előttem szólóhoz, mert annyira hasonló volt, amit mondott: jönnek az angyalok, elviszik a halott lelkét és odaültetik az Isten mellé….A szertartás alatt szerzetesek meditációval segítik az eltávozott lelkét és tudatát megszabadulni a szenvedéstől, és közben valaki, akinek ez a foglalkozása, apró darabokra vágja a testet. A szertartásra meghívják a keselyűket, amelyeket szent állatoknak tartanak, a húsdarabokat és az apróra tört csontokat pedig felajánlják nekik.

…A halál pillanata a haldokló számára

Ha eltávozik egy szerettünk, még akkor is sokkos állapotba kerülhetünk, ha például már hosszú ideje beteg volt és számítottunk a halálára. Később, a folytonos ügyintézéssel járó temetés miatt kissé összeszedettebbnek érezhetjük magunkat, azonban amint nem marad tennivalónk és véget ér a szertartás, valósággal kiszakadnak belőlünk az érzéseink, úgy érezzük, nem maradt más, csak az üresség.

http://hvg.hu/

————————–

Mondja el a véleményét!