Gumimacik = sertésbőr+csonthulladék+rabszolgamunka

Szörnyű dolgok derültek ki a Haribo gumimacijairól

Brazíliában rabszolgamunkára emlékeztető körülmények között termelik a gumimacik egyik alapanyagát, Németországban pedig egy olyan sertéstelepről származik a macikhoz szükséges zselatin alapanyaga, ahol nem megfelelően tartják az állatokat.

Sokkoló riportot közölt a Haribóról a német közszolgálati tévé, az ARD. A riportban előkerül, hogy rengeteg cukor van a cég által gyártott gumicukrokban, és az emberek ennek alig vannak tudatában, de elmerülnek a gyártási folyamatban is.

A riportból kiderül, a bonni cég egy Gelita nevű cégtől szerzi a zselatint, a gumimacik egyik legfontosabb alapanyagát, amely egy húsipari cégtől veszi az ehhez szükséges sertésbőrt és csonthulladékot. A húsipari cég, a Westflesich a riportban idézett állatvédők szerint viszont szörnyű körülmények között tartja az állatokat.

Az állatvédők felvételei szerint a disznók a saját trágyájukban élnek, fertőzöttek, betegek, nem kapnak ivóvizet, és a rossz tartás miatt egymás ellen fordultak, egymást harapdálják, míg a beteg, vagy haldokló állatokat és a fiatal állatokat sem különítik el.

A Gelita a tévének azt nyilatkozta, hogy a cég csak egészséges állatok bőrét használja fel a zselatin készítéséhez, a Haribo pedig azt közölte, hogy magas minőséget követelnek meg a beszállítóiktól is, és a megfelelő állattartás mellett is elkötelezettek.

A gumimacik egy másik fontos hozzávalója a karnaubaviasz, ami azért felel, hogy a gumimacik ne ragadjanak össze, és fényesek is legyenek. A viaszt egy pálmából nyerik, ami Brazília északkeleti részén terem, az ország legszegényebb régiói közé tartozó Piaui, Ceará és Rio Grande do Norte államokban farmokon foglalkoznak a viasz gyártásával.

A pálmaszedés egy veszélyes művelet, egy hosszú, sarlószerű végű bottal vágják le a pálma ágait, a szárított pálmát porítják, majd viaszlapocskákat főznek belőle, végül ezt exportálják.

A karnaubapálma-farmokon dolgozó munkások nagyon keveset keresnek, ha elég sok pálmaágat sikerül begyűjteniük, akár napi 40 reált, mintegy 10 eurót is sikerül megkeresniük, de a munkakörülményeik szörnyűek, a helyi sajtó rendszeresen beszámol olyan esetekről, hogy a rendőrségnek kellett kiszabadítania a munkásokat, akiket embertelen körülmények között dolgoztattak a földeken.

A brazil munkaügyi minisztérium egyik illetékese a riportban azt mondta, nagyjából a rabszolgamunkához tudná hasonlítani a karnaubaviaszon dolgozó munkások körülményeit, akiket WC és fürdő nélküli koszos helyiségekben szállásolnak el, rendes ivóvizet sem kapnak, és sokszor kiskorúakat is dolgoztatnak illegálisan. Mivel azonban alig van más munkalehetőség a környéken, sokan mégis ezt választják, és feketemunkában, biztosítás nélkül dolgoznak a pálmaföldeken egy-egy hónapot.

A Haribo azt közölte, nem tudtak arról, hogy ilyen munkakörülmények között dolgoztatják a viaszt termelő munkásokat, ezért megköszönték a tévének az információt, és azt ígérték, utánajárnak a dolognak. „Egy olyan cég vagyunk, amely örömet akar okozni a gyerekeknek és felnőtteknek. A társadalmi és etikai előírások ilyen figyelmen kívül hagyását nem tudjuk és akarjuk elfogadni”.

Forrás: http://hvg.hu/kkv/20171026_Szornyu_dolgok_derultek_ki_a_Haribo_gumimacijairol

szerző: hvg.hu
2017. október. 26.

Mondja el a véleményét!