ESZTER ÉS MORDEKAJ SÍRJAI MÉG MA IS ÁLLNAK.

A Biblia Ószövetség egyik nagyon különös része: Eszter könyve.

Lényegében nem más, mint egy Perzsa király és egy Héber leány szerelmének elbeszélése. Miközben olvassuk, kiderül, hogy az a zsigeri gyűlölet, amit a történelemben szinte tapinthatóan végigkövethetünk a zsidóság, mint nép ellen, nem új és nem lankadó forrása és jelenléte egy sátáni mélységekből időnként feltörő, gyilkos indulatnak.

A könyvben leírt történet során jönnek elő a címszereplők: MÁRDOKEUS (Mordechai) és Eszter, akiből királyné lett. Ez a két rokon (nagybácsi és unokahúga) a zsidóság élete során létezett két különösen fontos, híres személy volt.

A másik különlegessége Eszter könyvének, hogy Isten neve egyetlen egyszer sem fordul elő benne. (Dénes Ottó)

Irán tűnt a legvalószínűtlenebb helyszínnek arra, hogy megtalálják az izraeliek két legtiszteltebb hősének maradványait.

A Shia muszlim vallású ország nem titkolt küldetése, hogy Izraelt és a zsidóságot eltörölje a föld színéről. Mindezek ellenére több ezer évvel ezelőtt mégis ez volt az a hely, ahol Eszter és nagybátyja, Mordekaj megmentették Izraelt.

Mára a sírokat feltárták Hamadanban, amelyről sokan gondolják úgy, hogy az ókori Perzsia fővárosa lehetett. Ide tér vissza az országban élő zsidó lakosság megemlékezni arról a királynéról, aki megmentette őseiket.

„A zsidók nagyok büszkék történelmüknek azon részére, amely 2700 évvel ezelőtt zajlott Irán területén.”- mondta Annika Hernroth-Rothstein, svéd író és aktivista. „A sír nagy jelentőséggel bír, könnyen megközelíthető és nagyon jó állapotban maradt meg.”

Míg a sírok büszkén állnak ma is, továbbra is vannak kísérletek arra, hogy annak zsidókhoz való kapcsolatát eltöröljék. A zsidó-ellenes tüntetők rendszeresen körbe veszik az épületet és azzal fenyegetőznek, hogy lerombolják. Az iráni kormány ráadásul olyan kijelentéseket tett, hogy a Purim zsidó ünnep – amikor a zsidók a perzsa uralom alatt élő zsidó közösség Eszter királynénak köszönhető megmenekülésére emlékeznek – akár lehetne az Iránban élő zsidók lemészárlásának ünnepe is.

A sírok körül mostanság csend honol és csak az az üzenet olvasható kifüggesztve, hogy Izrael minden őt körülvevő gyűlölet ellenére él és élni fog!

http://christiantoday.com/
http://www.nicelife.hu/hirek/vallas/esztermordekajsir.php

Mondja el a véleményét!