Nagy hidegben gyakoribb az infarktus.

Nagy hidegben gyakoribb az infarktus. Ezekre a jelekre figyeljen!

Az alacsony hőmérséklet, a szívproblémákkal küzdő emberek számára különösen veszélyes, ugyanis a beteg szív számára, a hideghez való alkalmazkodás nagyfokú megterhelést jelent.

Vaskó Péter, a Kardioközpont kardiológusa szerint ilyenkor az alacsony hőmérséklet miatt beszűkülnek az ereink – köztük a szív artériái is –, ennek következtében csökken a szívizmok vérellátása. Hidegben összehúzódnak az erek a bőrben és a testfelszín közelében is, így a szívnek erősebben kell dolgoznia, hogy a vért mozgásban tartsa. Ha valakinek beteg a szíve, ez már megterhelő lehet számára.
A következmény: a görcskészség növekedése miatti szorító mellkasi fájdalom, a trombózishajlam fokozódása, a hirtelen szívhalál, és a szívizomelhalással járó súlyos, életveszélyes állapot, a szívinfarktus kialakulása.

A Kardioközpont közleménye felhívja a figyelmet arra, hogy akinek beteg a szíve, hosszabb ideig ne tartózkodjon a hidegben, ne végezzen megterhelő fizikai aktivitást.

A szívroham legjellemzőbb tünete, a mellkasi fájdalom, a szorító érzés, vagy nyomás a szegycsont mögött, mely átterjed a hát, a nyak, a karok, az állkapocs, a váll, főként a bal kar területére. A fájdalom mellett teltségérzet is jelentkezhet. Az izzadás, a verejtékes hűvös bőr a szívroham másik általános jele, ezen kívül légszomj, nagyfokú fáradtság, szorongás, gyors és szabálytalan pulzus, valamint az emésztési zavarokhoz hasonló tünetek fordulhatnak elő.

Ha ezeket a tüneteket érezzük, rögtön hívjuk a mentőket!

http://hvg.hu/elet/20170105_Nagy_hidegben_gyakoribb_az_infarktus_Ezekre_a_jelekre_figyeljen

szerző: hvg.hu

FACEBOOKTWITTEREMAILGOOGLE+TUMBLR

Mondja el a véleményét!