Jön a vagyonadó?

 Adóváltozásokra is számíthatunk

Lengyel L. László írása image
Nem lesz fáklyásmenet a tárgyalás az IMF-fel és az EU-val a hitelmegállapodásról, erről a magyar kormányfő személyesen is meggyőződhetett keddi brüsszeli tárgyalásain. Világosan az értésére adták, mit várnak tőle, és azt is, ő van lépéskényszerben, ha pénzhez akar jutni: teljesítenie kell a politikai és gazdasági feltételeket egyaránt. image
Az előjelek alapján nem lehettek vérmes reményei Orbán Viktornak az unió vezetőivel folytatott tárgyalásokon. Bár a múlt héten az Európai Parlament előtt engedékenyebb arcát mutatta, és a szombati kormánypárti demonstrációt is felhasználta pozíciói erősítésére, tapasztalnia kellett, hogy a közös érték- és jogrend tiszteletben tartását követelő kemény brüsszeli álláspont nem változott. Volt, aki ezt kíméletlenül az orra alá dörgölte, volt, aki finoman érzékeltette, és volt olyan is – például Barroso elnök -, aki pragmatikus makacssággal kérte számon az elvárt konkrét intézkedéseket.
Nyilvánvaló volt, hogy a kérdés az EU szempontjából nem a hiteltárgyalások előkészítése, hanem a Fidesz-kormány egész, az uniós normákkal szembe menetelő politikájának megítélése. Orbánék számos lépése egyszerre sérti a parlamentáris demokrácia írott és íratlan alapelveit, valamint a piacgazdasági realitások diktálta szabályokat, és ezzel nem csupán Magyarország jövőjét veszélyezteti, de a többi tagállamra és a közösség egészére is kockázatot jelent. A magyar hiteligény csak lehetőség arra, hogy a kölcsön feltételein keresztül próbálják a közös értékrendnek és a gazdasági racionalitásnak megfelelő útra terelni Orbánékat.

imageAz IMF-kölcsön ürügyén a kormány hozzá fog nyúlni az adórendszerhez. Az év végén ki kell vezetnie a különadókat, a kieső bevételeket viszont valahogyan pótolni kell. Ha marad is az elvileg egykulcsos modell, vagy a kulcs változik, vagy bevezetnek egy átmeneti jövedelem-adósávot. Elkerülhetetlen a vagyonadó bevezetése is, aminek az előkészítése már megtörtént azzal, hogy bővült a helyi adózás mozgástere. Tovább kell faragni a szociális juttatásokat és hozzányúlni a nyugdíjrendszerhez is, reméljük nem olyan drasztikusan, ahogy több országban csinálták. A kommentek különösen izgalmasak. A VAGYONADÓ témába hozása és a számítások különösen!!

)  http://www.168ora.hu/buxa/koltsegvetesi-hiany-fidesz-kormany-europai-unio-imf-hitel-89920.html

Mondja el a véleményét!